Mengücek Gazi Çıtırık: Böl, parçala, yönet anlayışını getirmek isteyen iktidar ateşle oynuyor

Mengücek Gazi Çıtırık: Böl, parçala, yönet anlayışını getirmek isteyen iktidar ateşle oynuyor
İktidarın ateşle oynadığını belirten Adana Barosu eski Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, 'Savunma kaybederse, tüm toplum kaybeder. Bunun için savunmaya sahip çıkılmalı' dedi.

Adana Barosu eski Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, baroların seçim sistemlerinde yapılması planlanan değişikliği ve verilen karşı mücadeleyi değerlendirdi. Ülkede meşruluğunu yitiren siyasi iktidarın kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının seçimlerde başarılı olamadığını vurgulayan Çıtırık, siyasi iktidarın, yasal değişikliğe gitmek suretiyle uygulamalarındaki toplum çıkarlarına ters düşen konularda meslek örgütlenmelerinin eleştirisi ve çözümleriyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

'KIRMIZI ÇİZGİMİZ'

İktidarın kendisine yandaş meslek kuruluşları oluşturmak istediğini ifade eden Çıtırık, gerek Adalet Bakanı gerekse de Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı gündemde Avukatlık Yasası'nda değişiklik olmadığını açıklamışlarsa da çalışmaların Cumhurbaşkanlığı talimatıyla yürütüldüğünün ortaya çıktığını vurguladı. Çıtırık, "Siyasi iktidar bu süreçte teklifi geri çekmemiş, TBB barolardan bölge esaslı olarak iki temsilci baro başkanının belirlenmesi ve Adalet Bakanlığı, Kamu Denetçiliği ve siyasi partiler ile yapılacak görüşmeler için randevu talebini gerçekleştirmiştir. Ön koşul yerine getirilmediği halde barolar yine de iyi niyetle, yapıcı olarak çalışmalara, ziyaretlere devam etmişlerdir. Görüşmelerden net bir sonuç elde edilememiş, baroların kırmızı çizgileri siyasi iktidarca dikkate alınmamıştır. 19 Mayıs ve 1 Haziran 2020 baro başkanları toplantısında kararlaştırıldığı üzere, teklifin geri çekilmemesi halinde demokratik hak arayışlarını yaşama geçireceklerini belirten barolarımız, anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına silahsız, saldırısız, barışçıl toplantı, yürüyüş haklarını kullanmışlardır. Kamuoyu desteğini almak, farkındalık yaratmak ve TBMM’de yasa ile ilgili görüşmeler başlamadan önce siyasi iktidarı bir kez daha uyarmak için bu yürüyüş yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

'ATEŞLE OYNUYORLAR'

"Siyasi iktidar, kayıtlı avukat sayısı beş bini geçen barolarda iki bin avukatın bir araya gelmesi ve irade koymasıyla yeni baro kurulabileceğini değişiklikle getirmek istemektedir" diyen Çıtırık, bu değişiklik önerisinin Anayasa'nın 135'inci Maddesi'ne aykırılık teşkil ettiğini söyledi. Siyasi iktidarın, kamu tüzel kişiliğinin bölünmezliğinde ihlal edildiğinin altını çizen Çıtırık, "İktidarın barosu, muhaliflerin barosu, çeşitli düşüncelerin barosu şeklindeki ayrımlarla böl, parçala, yönet anlayışını getirmek isteyen siyasi iktidar, ateşle oynamaktadır" dedi.

'REZİLLİK VE UTANMAZLIKTIR'

Çıtırık, baroların seçimlerinde uygulanan sistemin, temsilde adalet ilkesinin gerçekleştiği bir sistem olduğunu dile getirdi. Çıtırık, iktidara düşen öncelikle seçim yasası ve siyasi partiler yasasındaki antidemokratik düzenlemelerin kaldırılması konusunda samimiyetini ortaya koyması gerektiğine ifade etti. Avukatlık Yasası’nın 114'ncü Maddesi'ne dikkati çeken Çıtırık, iktidarın, kayıtlı avukatın çok olduğu baroları hedef aldığını hatırlattı. Çıtırık, "TBB delege sisteminin kaldırılarak, katılımın önü kesilmek suretiyle TBB başkanını, baro başkanlarına seçtirmek isteyen anlayışı getirmek istemektedir. Baroların yürüyüşlerine ve karşı çıkışlarına neden olan bu durumlardır. Şiddete dönüşmeyen, barışçıl bir yürüyüşe siyasi iktidar ve emrindekiler tarafından gölge düşürülmüştür. 27 saatlik süre boyunca baro başkanlarımıza yapılanlar, rezilliktir, utanmazlıktır" diye konuştu. "Savunma Yürüyüşü"nün engelleme girişimlerini de kınayan Çıtırık, baro başkanları ve meslektaşlarının kararlılığıyla, dayanışmasıyla engellerin aşıldığını belirtti. 

Avukatlık Kanunu’nda yapılacak herhangi bir değişikliğin demokratik yollarla yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Çıtırık, iktidarın savunmayı susturma girişimlerine karşı mücadele edeceklerini söyledi. Çıtırık, "Savunma kaybederse, tüm toplum kaybeder. Bunun için savunmaya sahip çıkılmalı" dedi. (MA)

Öne Çıkanlar