Meslektaşları Gökalp'in duruşması öncesi çağrı yaptı: Asılsız ve delilsiz suçlamalar sonlandırılsın

Meslektaşları Gökalp'in duruşması öncesi çağrı yaptı: Asılsız ve delilsiz suçlamalar sonlandırılsın
2020 yılında tutuklanan ve 3 ay sonra serbest bırakılan TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’in duruşması yarın Diyarbakır’da görülecek.

ARTI GERÇEK- Diyarbakır’da Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında  hakkında  "örgüt üyeliği" iddiasıyla dava açılan TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’in duruşması yarın Diyarbakır’da görülecek. Duruşma öncesi Diyarbakır’da bir araya gelen meslektaşları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri duruşma öncesi Diyarbakır Tabip Odasında basın açıklaması yaptı.  Açıklamaya TBB Toplum Hekim Dergisi Editörü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, TBB Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, TBB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Yıldıray Orhon, Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfü Çamlı, TBB’nin önceki dönem başkanı, genel sekreteri, Diyarbakır Tabip Odası Yönetim Kurul üyeleri katıldı.

YERLİKAYA: YARIN DURUŞMA SALONUNDA OLACAĞIZ

TBB Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, Dr. Şeymus Gökalp hakkındaki asılsız iddiaların sonlandırılması talebi ile bir arada olduklarını söyledi.  Yarın İstanbul’dan meslektaşları ve bölge tabip odalarından arkadaşları ile birlikte 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmada olacaklarını belirten Yerlikaya, "Bir sahte itirafçının ifadesi ile arkadaşımız gözaltına alınmış tutuklanmıştı. Yargının araçsallaştığı, hukukun işlemez bir noktaya geldiği ülkede bu tür iddiaların hiçbir şekilde yaşama geçirilmemesi gerekirken, arkadaşımız hastalarından, ailesinden ve sevdiklerinden alıkonulmuştu. Bizler birlikte mücadele ediyoruz. Emek, barış, demokrasi mücadelesini arkadaşımızla birlikte sürdürüyoruz. Onun suçsuz olduğunu biliyoruz. Bir an önce onun hakkındaki iddiaların sonuçlandırılmasını istiyoruz" dedi.

 KARAKOÇ: DELİLE DAYANMAYAN BU DAVA BİR AN ÖNCE SONLANSIN

Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, asılsız ve kanıta dayalı olmayan yalan beyanlara dayalı bu soruşturmanın bir an önce bitirilmesini talep ettiklerini söyledi. Ülke genelinde ve özellikle bölgede uzun zamandır muhalif olan herkesin hedefte olduğunu ifade eden Karakoç, "Toplumsal sağlık muhalefetinin temel amacı sağlık ve yaşam hakkını savunmaktır. Demokratik bir ülkede bir arada yaşama iradesini gösteriyorlar. Tekrar ediyorum, hiçbir delile dayanmayan bu davanın bir an önce sonlandırılması gerekiyor" diye konuştu.

 ÇAMLI: İYİ HEKİMLİK YARGILANAMAZ

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfü Çamlı, Dr. Şeymus Gökalp’in yaşamı boyunca iyi hekimlik yaptığını, hekimliğin evrensel değerlerini, mesleğin etik ilkelerini savunan, halk sağlık hakkı için mücadele vermiş bir arkadaşları olduğunu hatırlattı. Gökalp’in bir gizli tanığın mesnetsiz iddiaları sonrasında tutuklanmış ve bir yargılama sürecinin başladığını ifade eden Çamlı, "Kendisini hekimlik mücadelesinde tanıdığımız Şehmuz Gökalp’e kefil olduğumuzu, bu davanın, bu iddiaların mesnetsiz olduğunu, asılsız olduğunu ve sonuçta beraat edeceğine olan inancımızı defalarca dile getirdik. Gelinen noktada bu gizli tanığın hiç bir ifadesinin gerçeği yansıtmadığı dava sürecinde ortaya çıktı. Yarınki duruşmada kendisine kefil olduğumuzu, iyi hekimlik mücadelesinin en iyi örneklerinden biri olan Doktor Şeymus Gökalp’in beraat edeceğine inancımız sonsuzdur. Bir kere daha buradan iyi hekimliğin yargılanamayacağını ifade etmek istiyorum" dedi.

 "İTİRAFÇININ BEYANLARININ YALAN OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI"

Yapılan konuşmaların ardından basın metnini Diyarbakır Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Rezan Altındağ okudu.  Doktor Şeyhmus Gökalp’in 2016 yılında teslim olan bir itirafçının yalancı tanıklığı ile tutuklandığını ifade eden Altındağ, söz konusu itirafçının 25 Haziran 2021 tarihinde yapılan duruşmada eski ifadelerini değiştirdiğini hatırlattı.  Bu durumun ifşa olmasıyla birlikte Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinin yalancı tanığın çalışma belgelerini de dosyaya koymak için ilgili kuruma yazı yazdığını belirten Altındağ, gelen yazıda Dr. Şeyhmus Gökalp’in sahte tanığın belirtilen tarihlerde ve herhangi bir yerde birlikte çalışmadığının anlaşıldığını söyledi.

 "ASILSIZ VE DELİLSİZ SUÇLAMALAR SONLANDIRILSIN" ÇAĞRISI

TTB’nin en saygın kurullarından birinde görev alan Dr. Şeyhmus Gökalp’ın yargılanmasının meslek örgütü özerkliğine müdahale anlamına geldiğini ifade eden Altıdağ şunları söyledi: "Covit-19 pandemisinde gerçekleri dile getirdiği için hedef alınan TTB’ye ve son dönemde emek-meslek örgütlerine ardı ardına yapılan saldırıların bir parçası niteliğindedir. Yargının siyasallaştığı, hukukun araçsallaştığı bir dönemde yargılanan Yüksek Onur Kurulu üyemiz Dr. Şeyhmus Gökalp’ın haklı mücadelesinde yanındayız.  Suçsuz olduğunu biliyoruz.  Toplumun yaşam ve sağlık hakkına, emek, demokrasi ve hekimlik değerlerinin savunuculuğuna  adanmış geçmişine tanığız. Somut hiçbir delile dayanmayan yargılamanın bir an önce son bulmasını, 15 Ekim 2021 Cuma günü saat 10.00’da Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada adil bir yargılamanın gerçekleştirilmesini talep ediyoruz ve yaşamı boyunca mesleğimizin onuruna ve etik ilkelerine bağlı kalarak görev yapan Dr. Şeyhmus Gökalp’ın beraat kararını bekliyoruz. Dr. Şeyhmus Gökalp hakkındaki asılsız ve delilsiz suçlamanın sonlandırılmasını talep ediyoruz."

Öne Çıkanlar