Milley'den Çin Genelkurmay Başkanına 'size saldırmayacağız' sözü

Milley'den Çin Genelkurmay Başkanına 'size saldırmayacağız' sözü
ABD'de yakında basılacak bir kitaba göre, Mark Milley, Trump'ın son günlerinde ABD'nin bir saldırı düzenlemeyeceğine dair Çin’e güvence verdi.

Washington Post gazetesinde uzun yıllar çalışan araştırmacı gazeteci Bob Woodward ve muhabir Robert Costa'nın beraber kaleme aldığı, Trump'ın görev başındaki son günlerini anlatan kitaplarında, ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley'nin yaptığı iki gizli telefon görüşmesine yer verildi. Kitaba böre General Milley, Çin Genelkurmay Başkanı General Li Zuocheng'e, ABD'nin herhangi bir saldırıda bulunmayacağına dair güvence verdi.

Amerikanın Sesi'nde yayımlanan habere göre, Peril (Tehlike) isimli kitabın gelecek hafta yayınlanması bekleniyor. Ancak Washington Post, CNN televizyonu ve diğer medya kuruluşları, henüz yayınlanmadan kitaptan bazı pasajlar aktarmaya başladı.

Kitaba göre General Milley, telefon görüşmelerinden ilkini 30 Ekim 2020'de, Donald Trump'ın yeniden seçilme umuduyla girdiği başkanlık seçiminde Joe Biden'a mağlup olmasından dört gün önce yaptı. İkinci görüşmeyse 8 Ocak 2021'de, yüzlerce Trump destekçisinin Biden'ın oylarının tescillenmesi için toplanan ABD Kongresi'ne baskın düzenlemesinden iki gün sonra gerçekleştirildi.

General Milley, kitabın yazarlarına, Trump'ın Çin hakkında düşmanca yorumlarda bulunması üzerine harekete geçtiğini ve Çin Genelkurmay Başkanı Li'ye ABD'nin saldırı hazırlığı içinde olmadığı güvencesi verdiğini söyledi.

ÇİN'E "SİZE SALDIRMAYACAĞIZ" GÜVENCESİ

"General Li, Amerikan hükümetine istikrarın hakim olduğu konusunda sizi temin ederim, her şey yoluna girecek" dediğini söyleyen General Milley, kitaba göre Çin Genelkurmay Başkanı'na, "Size saldırmayacağız, size karşı herhangi bir harekat düzenlemeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Milley, ikinci telefon görüşmesinden de Li'ye, "Yüzde yüz istikrarlıyız. Her şey yolunda. Ama bazen demokraside aksaklıklar olabiliyor" dedi.

Kitaba göre Milley, ikinci telefon görüşmesini, 3 Kasım'daki başkanlık seçimlerinde mağlubiyetle karşılaşan Trump'ın zihinsel gerileme yaşadığına inandığı için yaptı. Milley, bu görüşünü, Trump'ı en ağır eleştiren siyasi liderlerden biri olan Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yle de paylaştı.

Kitabın yazarları Woodward ve Costa, Pelosi ve Milley arasında geçen telefon görüşmesinin tapelerini elde etti. Bu kayıtlara göre Pelosi Milley'e, Trump için "O bir deli. Deli olduğunu biliyorsunuz" dedi.

Milley'nin sözcüsü: "Tüm görüşmeler Savunma Bakanlığı'yla ve kurum içinde koordine edilerek yapıldı"

İddialarla ilgili olarak Genelkurmay Başkanı Milley'nin sözcüsü Albay Dave Butler yazılı bir açıklama yayımladı. Butler açıklamasında, "Haberde bahsedilen görüşme de dahil olmak üzere Genelkurmay Başkanı'nın muadilleriyle tüm görüşmeleri, Savunma Bakanlığı'yla ve kurum içinde ekipler oluşturularak, koordine edilerek ve iletişim halinde olarak yapılır. General Milley, ordunun yasalar gereği sivil kontrol altında olması geleneğine ve Anayasa'ya bağlılık yeminine uygun olarak yetkisi dahilinde hareket etmeye ve fikirlerini paylaşmaya devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Butler, Milley'nin Ekim ve Ocak aylarında Çinliler ve diğer yetkililerle görüşmelerinin, "stratejik istikrarın muhafazası için güvence iletme yönündeki görevleri ve sorumluluklarıyla uyumlu olduğunu" belirtti.

KONGRE BASKININ ARDINDAN TRUMP'IN 'KONTROLDEN ÇIKACAĞI' ENDİŞESİ

Milley, 6 Ocak'ta Kongre binasına düzenlenen baskından sonra Trump'ın "kontroldan çıkacağı" kaygısı yaşamaya başladı ve üst düzey yetkililerine, "Bir başkana tetiği çektirecek noktanın ne olacağını bilemezsiniz" dedi.
Üst rütbeli subaylarla nükleer silah kullanımıyla ilgili prosedürü değerlendirmek üzere biraraya gelen Milley, Başkumandan olarak sadece Başkan'ın nükleer saldırı emri verebileceğini, ancak kendisinin de bu sürece dahil olması gerektiğini söyledi.

Kitaba göre Milley, üst rütbeli subaylara, üzerine aldığı rolü anladıklarını kabul ettirdi ve bu rolü bir "sadakat yemini" olarak değerlendirdi.

Öne Çıkanlar