'Milletvekillerinin tutuklanması seçim hazırlığıdır'

'Milletvekillerinin tutuklanması seçim hazırlığıdır'
2015 yılında HDP’nin Diyarbakır mitingine yönelik saldırıda hayatını kaybedenler, patlamanın yaşandığı yerde anıldı. Anmada konuşan Özsoy 'Vekillerin tutuklanması seçim hazırlığıdır' dedi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - HDP'nin 5 Haziran 2015’te Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge yönelik IŞİD tarafından düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitirenler için anma etkinliği düzenlendi. İstasyon Meydanı'nda, bombalı saldırının yapıldığı yerde gerçekleşen anmaya bombalı saldırıda yaralananlar, yaşamını yitirenlerin yakınları, HDP Milletvekilleri, STK temsilcileri, HDP ve ESP’li siyasetçiler katıldı.

ALÖKMEN UYANIK: ÖZGÜRLÜK ŞARKIMIZI SUSTURMAYA ÇALIŞIYORLAR

Anma etkinliğinde konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, 5 yıl önce yaşanan saldırıya tepki gösterdi. Saldırıda 5 kişinin hayatını kaybettiği yüzlerce kişinin yaralandığını hatırlatan Uyanık, "7 Haziran seçimlerine ilişkin HDP’nin burada mitingi vardı. Yüzbinler burada buluşmuştu. Yüzbinler o gün adalet, özgürlük, eşitlik ve barışı haykırıyordu. Özgürlük şarkılarını söylüyordu. Burada iki bomba patlattılar. 5 canımızı bizden aldılar, yüzbinlerce yaralıyı bıraktılar. Ama biz biliyoruz mevzu sadece orada patlayan bomba değildi. O bombanın etkisi günümüze kadar devam ediyor. Hala bizim özgürlük şarkımızı susturmaya çalışıyorlar" dedi.

ÖZSOY: ÖLÜLERE, MEZARLARA BİLE SALDIRIYORLAR

HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, 5 yıl önceki katliamın hala devam ettiğini söyledi. İstasyon Meydanı'nda yaşanan o katliamın tekil bir olay olmadığını belirten Özsoy, "Dün o katliamcı mantığın sonucu olarak yine siyaset üzerindeki baskılar zirveye çıktı. Milletvekillerimiz hala tutuklanıyor. Bu İstasyon meydanındaki katliam bir sürecin işaret fişeğiydi. Ne yaptılar? 5 yıldır yapmadıkları zulüm ve hakareti bırakmadılar. Sadece siyasete saldırmadılar. Sadece dirilere saldırmıyorlar. Görüyorsunuz, dünya elem ibretle seyrediyor, ölülere, mezarlara saldıracak kadar ar perdesi yırtmış, Kürde dair gördüğü her şeye saldıran faşist bir mantık söz konusu" dedi.

"BELLİ Kİ SEÇİM HAZIRLIKLARINA BAŞLADILAR"

Kürt siyasetine yönelik baskıların yeni olmadığını ifade eden Özsoy, 2009 seçim sürecini hatırlattı. Seçimlerden sonra ‘KCK davası’ adı altında Ahmet Türk dahil bütün Kürt siyasilerinin gözaltına alınarak kelepçelendiğini anlatan Özsoy, "2014 ‘te belediye sayımızı 102’ye çıkarmıştık. İki katına… 2016’da eller kelepçe yine. Kürt siyasetine zaten girdin mi ya hapis, ya kelepçe veyahut toprağın altı diyorlar. 2019 yerel seçimlerinde İstanbul Ankara başta olmak üzere bu vahşeti uygulayanlara bir mesaj verdik. Belli ki o mesaj kafalarına girmemiş. 5 yıl önce yapılan o katliamla, dün vekillerimizin tutuklanması aynı noktaya işaret ediyorlar. Bunlar belli ki seçim hazırlıklarına başladılar"  ifadelerini kullandı.

"İKTİDARDA KALMAK İÇİN İNSANLARI KURBAN EDEBİLİYORLAR"

Konuşmasında Kürt meselesine de değinen Özsoy, yüzyıllardır bu coğrafyada yaşanan bu sorunun kanlı bir sorun olduğunu söyledi. Bu sorunun mutlaka çözüme kavuşturması gerektiğini ifade eden Özsoy, şunları söyledi: "Biz siyasetçiler olarak kendimizi dahil ediyoruz bunun içerisine, bu meseleyi konuşarak müzakere ederek çözemediğimiz için hala insanlar toprağa düşüyor. Bu bizim sorumluluğumuz. Konuşmaya cesareti olmayan, barışı, görüşmeye, müzakere etmeye cesareti olmayanlar iktidarda kalmak için insanları pek ala kurban edebiliyorlar. Durumun kısa özeti budur.

"40 İNSANIN CESEDİ MAĞARADA BULUNMASI BU ÜLKEDE HABER BİLE OLMADI"

5 binden fazla üyesi tutuklu olan bir partiyiz. Milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız içeride. Dün ikisini daha aldılar tutukladılar. Fakat vahşeti uygulayanlara söylenecek iki çift sözümüz var. Şu kentte, Bağlar’da, Şehitlik’te, Sur’da 1990’lar da buralarda devletin en kirli yüzleri insan avına çıkıyorlardı. Buralarda insan öldürüyorlardı, hala cesetleri yok... Geçen gün Amerika’da bir siyah öldürüldü diye Türkiye’de herkes ırkçılık karşıtı kampanyaya girdi. Allah razı olsun, girsinler Cumhurbaşkanı dâhil… Fakat iki gün sonra Nusaybin’de 40 cesedin bulunduğu bir mağara Türkiye’de haber bile olamadı. Ya 40 insanın cesedi bir mağarada çıkar da bir haber olmaz mı? Bu ülkede herkes bu ayıbı yaşamak zorunda."

Yapılan konuşmaların ardından katliamın yaşandığı yere karanfiller bırakıldı.

Öne Çıkanlar