Mühendislik öğrencisi virüs öldüren sandalye tasarladı

Mühendislik öğrencisi virüs öldüren sandalye tasarladı
Karakow'lu mühendislik öğrencisi Angelika Kopcińska, UV-C ışığı kullanarak kendini dezenfekte eden bir sandalye icat etti.

Krakow’da yaşayan mühendislik öğrencisi Angelika Kopcińska, UV-C ışığı kullanarak kendini dezenfekte eden bir sandalye icat ederek tasarım dünyasına adım attı.

Tasarımcı, bir sandalyenin en çok hangi kısımlarına kullanıcının dokunduğunu analiz ederek, birinin oturduğunu algılamak için bir basınç sensörü kurguladı. Bu sensör sayesinde sandalye boşaltıldıktan 10 saniye sonra, dokunulan alanları dezenfekte etmek için ultraviyole ışık (UV-C) diyotlarını serbest bırakan özel silindirleri etkinleştiren bir motor ekledi.

24 yaşındaki Kopcińska, tasarım sürecinde hangi dezenfeksiyon yöntemlerinin virüslere karşı en iyi sonucu verdiğini araştırıp UV-C ışığının en etkili olduğu sonucuna ulaştı. UV-C ışığının hastanelerde cerrahi aletleri sterilize etmekte kullanıldığını ve bunun efektif bir yöntem olduğunu söyleyen tasarımcı, ışığın her ne kadar işe yarar olsa da cilt ve insan görüşü konusunda tehlikeli olduğunu; güvenlik önlemleri alındıktan sonra dezenfeksiyon işlemlerinin yapılabileceğini söyledi.

Pandeminin yön verdiği tasarım, öğrencinin tez danışmanından da övgüler aldı. Üniversitenin Makine Mühendisliği Fakültesi’nde tez danışmanı olan Dr. Józef Tutaj, şunları kaydetti:

"Bu gerçekten eşsiz bir diploma tezi. Mükemmel hazırlanmış teorik bir proje, çok pratik potansiyele sahip."(bantmag)

Öne Çıkanlar