Müteahhitlerin çimento boykotu başladı: İnşaatlar 24 Eylül'e kadar durduruldu

Müteahhitlerin çimento boykotu başladı: İnşaatlar 24 Eylül'e kadar durduruldu
Müteahhitler, çimento fiyatlarındaki artış nedeniyle aldıkları boykot kararını uygulamaya başladı. Çimentocular maliyet artışlarının fiyatlara tam olarak yansıtılmadığı konusunda ısrarcı.

Müteahhitler, çimento fiyatlarındaki artış nedeniyle aldıkları boykot kararını uygulamaya başladı. Kararın Türkiye genelinde hangi müteahhit gruplarını kapsadığı ise henüz bilinmiyor. Karara ilişkin asılan bir pankartta İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu'nun (İMKON) imzası bulunuyor.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu, 9 Eylül’de çimento fiyatlarındaki artışı protesto etmek amacıyla 15 gün süreyle yeni sipariş vermeme ve üretimi durdurma kararı almıştı. Konfederasyona üye federasyonların temsilcilerinin katılımıyla Ankara'da basın toplantısı düzenlenmişti. İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu çimento fiyatlarındaki artışın ekonomik gerekçesi olmadığını artışların yüzde 200'leri bulduğunu söylemişti. Devletin hareket geçmesini isteyen sektör temsilcileri, ihracatçı çimento firmalarına fon getirilmesini önermişti.

Çimentodaki fiyat artışına ilişkin Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle de kapsamlı bir soruşturmanın devam ettiğini açıklamıştı.

Öte yandan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, sektördeki çimento fiyatlarının, maliyet artışının çok daha altında olduğunu ifade etti. TÜRKÇİMENTO CEO'su Volkan Bozay ise çimento ihracatına gelen kısıtlamaya değinerek, bunun ekonomi üzerinde olumsuz etki yaratacağını ifade etti.

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, 2020 yılının Türkiye ve dünyada olumsuz anlamda ilklere sahne olduğunu belirterek, sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Çimento sektöründe bu yıl yaşanan gelişmeleri aktaran Yücelik, şu değerlendirmeyi yaptı:

"TÜRKÇİMENTO üyelerinin 2021 yılı altı aylık dönemde çimento üretimi geçen yıla oranla yüzde 26’lık artışla 37 milyon tona çıkarken, iç satışlar yüzde 29 artışla 28,3 milyon tonu buldu. Geçtiğimiz aylarda olduğu gibi tüm bölgelerde iç satışlarda artış görüldü. Yılın ilk 6 ayında üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 80’i iç satışa konu oldu. 

Ayrıca İhracatçı Birlikleri’nin geçici verilerine göre, 2021 yılı Ocak-Ağustos döneminde de çimento sektörünün toplam ihracatı, değer bazında yüzde 12,3 oranında artarak 836 milyon dolara çıktı. Ancak toplam ihracat miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 gerileyerek 20,8 milyon tona indi.

Bu yılın ilk 8 ayındaki ihracatın 12,3 milyon tonu çimento; 8,5 milyon tonu ise klinkerden oluştu. 

Tüm bu gelişmelere rağmen sektördeki fiyatlar, maliyet artışının çok daha altında seyretmektedir. 

2021 yılı Ağustos ayında petrokok fiyatları geçen senenin ağustos ayına göre yüzde 270 artış gösterirken, elektrik ve ithal kömür fiyatları sırasıyla yüzde 62 ve yüzde 197 artış göstermiştir.  Yine 2021 yılı Temmuz ayında yerli linyit yüzde 43 oranında artış yaşanmıştır. 

2020 Ağustos ayında 7,27 TL olan dolar kuru ise 8,49 TL’ye yükselmiştir."

MALİYET ARTIŞINI FİYATLARA TAM OLARAK YANSITMADIK

Fatih Yücelik, konuşmasında çimento maliyetlerinin yaklaşık yüzde 80’ini döviz bazlı yakıt, elektrik gibi enerji girdilerinin oluşturduğunu belirterek, buna karşın söz konusu artışları fiyatlara tam olarak yansıtmadıklarını ifade etti.

TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay ise çimento sektöre yönelik olarak ihracat kota uygulamasını doğru bulmadıklarının altını çizerek Türkiye’nin cari açığının kapatılabilmesi için ihracatın büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bozay, "Sektörün hali hazırda 30-35 milyon ton kapasite fazlasının olduğu bir dönemde çimento ihracatına kısıt getirilmesini istemek, diğer bir ifadeyle ekonomimize sağlanacak katma değerin gözetilmemesi, ülke kaynaklarının atıl bırakılması anlamına gelmektedir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar