Hüseyin Çapkın tahliye edildi

Hüseyin Çapkın tahliye edildi
Mehmet Ağar'ın tanıklığını yaparak 'FETÖ'cü olamayacağını söylediği İstanbul eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'a ev hapsi verildi.

HABER MERKEZİ - ‘‘FETÖ’nün mülkiye yapılanmasına ilişkin İstanbul eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın da aralarında bulunduğu 11'i tutuklu 15 sanıklı davaya bugün de devam edildi. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Mutlu ve Çapkın'ın da aralarında bulunduğu 11 tutuklu ve 3 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.

‘SUS KES SESİNİ’

Duruşmada tanık olarak dinlenen İzzet Baysal Huzurevi'nde kalan Halil Güneş, bir iddiada bulundu. Güneş, Hüseyin Avni Mutlu'nun valilik yaptığı dönemde, ziyaret için geldiği İzzet Baysal Huzurevi'nde yaşananları şöyle anlattı:

"Vali Bey huzurevini ziyarete gelmişti. Ona, 'Burada bizden para toplanıyor, FETÖ'ye gönderiliyor' demiştim. 'Sus, kes sesini' deyip beni azarladı. Ben bu konuyla ilgili birçok kez farklı yerlere şikayette bulundum. Zaten bu meseleyle ilgili konuşanı gönderiyorlardı" dedi.

Tanık Güneş’in ardından söz isteyen Mutlu, "Ben valilik dönemimde birçok huzurevini ziyaret ettim. Çok yoğun olduğum dönemlerde bile buna özen gösteriyordum. Halil Bey'in söylediklerine yorum getirmek istemiyorum. Ben bir gönül valisiyim. Zannedersem bir yanlış hatırlama olmuştur. Zaten bu insanların çoğu parasız pulsuz gelip oraya sığınır. Nasıl olurda orada para toplanıp cemaate gönderilir?" iddiasında bulundu.

SAVCIDAN TAHLİYE TALEBİ 

Duruşmada, savcı Uğur Yaşar Güngör ara mütalaasını bildirdi. Savcı, sanıkların 15 Temmuz darbe teşebbüsü faaliyetleri içerisinde olduklarına, bu suçların failleriyle irtibatlarına veya bu suçlara iştiraklerine dair soyut değerlendirme dışında herhangi bir anlatıma rastlanmadığını belirtti.

Savcı, bir kısım sanıkların ‘FETÖ'nün üst yapılanmasında oldukları belirtilen bazı isimlerle telefon irtibatı tespit edildiğini de belirterek "(FETÖ) tabiri caizse her kapıyı güler yüzle çalmış, insanların güvenini kazanmak için azami gayret sarfetmiştir. Sanıklar mülki idare amirliği görevinde bulunmuşlardır. Mülki idare amirliği görev sosyal ilişkiler bakımından önem arzeden bir kamu görevidir. Hal böyle olunca sanıkların bir kısmının ‘FETÖ'nün çatı yapılanmasında yer aldıkları sonradan tespit edilen bazı isimlerle normal (gizliliği bulunmayan) hatlar üzerinden bir dönem irtibat kurmuş olmalarının örgüt üyeliği suçu yönünden yeterli delil görülmesinde isabet bulunmayacaktır" denildi.

Mütalaada, sanıklar eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Feyzullah Özcan ve Haluk Nadir'in tahliyesini talep edildi. Diğer tutuklu sanıklar Fatih Şahin, Murteza balcı, Erdal Çakır, Nurullah Çakır ve Yusuf Yavascan'in ise tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi istendi. Mütalaada, iki sanık hakkındaki değerlendirme ise mahkemenin takdirine bırakıldı.

Duruşmaya savcının tahliye talebinin değerlendirilmesi için ara verildi. Aranın ardından mahkeme Hüseyin Çapkın'ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın tahliyesine, Hüseyin Avni Mutlu'nun ise tutukluluğunun devamına karar verildi. Hüseyin Çapkın'ın ev hapsi verildi.

İSTENEN CEZALAR

Tüm sanıklar hakkında, "Anayasayı ihlal", "Hükümeti devirmeye teşebbüs" ve "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış hapis cezası ile, "Silahlı terör örgütü üyeliği" ve "Terörizmin finansmanının önlenmesi kanununa muhalefet" suçlarından da 7,5 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

AĞAR TANIKLIK ETMİŞTİ

Hüseyin Çapkın’ın tanığı olarak dün mahkemede dinlenen eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, "Benim tanıdığım Hüseyin Çapkın böyle alçaklıkları art arda sergileyen bir örgüte müzahir olacak bir yapıya sahip değil. Bizim polisimize, askerimize, çocuklarımıza kurşun atacak bir yapıya asla sahip olamaz" demişti.

Öne Çıkanlar