Dünya Basınından | The Guardian: Muhafazakârlar devlet kanalının satılması için baskı yapıyor

Dünya Basınından | The Guardian: Muhafazakârlar devlet kanalının satılması için baskı yapıyor
Batı basınında öne çıkan gazetelerin manşetleri...

New York Times gazetesi, 2018 yılının ekim ayında Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı İstanbul'da öldüren ekipten dört kişinin, bir önceki yıl ABD'de eğitim aldıklarını iddia etti. Habere göre eğitimin savunma amaçlı olduğu ve Suudi liderlerin korunması için verildiği belirtildi.

2020 Avrupa Şampiyonası (EURO 2020) devam ederken İngiltere'nin son 16'ya kalan takımlar arasına girmesi İngiltere basınında ön plana çıkarıldı. İngiltere, F grubunun ikincisi olan takımla eşleşecek. 

The Guardian, İngiltere'de 39 yıl önce kurulan devlet kanalı Channel 4'un satılması gündemde olduğunu yazdı. The Guardian'ın haberinde "Kanal uzun süredir yayınlarının bir kısmının kendilerine karşı önyargılı olduğundan şikayet eden Muhafazakarların saldırısına uğruyordu ve bu da hükümetin hareketinde siyasi bir motivasyon olduğuna dair şüphelere yol açıyor" dendi.

ABD ve İngiltere'de bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NEW YORK TIMES: KAŞIKÇI'NIN CİNAYET EKİBİNDEN 4 KİŞİ ABD'DE MİLİS EĞİTİMİ ALDI

Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlanan New York Times gazetesi, 2018 yılının ekim ayında Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı İstanbul'da öldüren ekipten dört kişinin, bir önceki yıl ABD'de eğitim aldıklarını iddia etti. Gazete, dört kişiye verilen milis eğitimiyle ilgili sözleşmenin ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylandığını öne sürdü.

NYT'ye göre eğitimi, özel sermaye fonu Cerberus Capital Management'a ait Tier 1 Group adlı şirket verdi.

Gazetedeki haberde, eğitimin savunma amaçlı olduğu ve Suudi liderlerin korunması için verildiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise haberle ilgili açıklamasında, Amerikan yasaları gereği bakanlığın medyada yayımlanan bu tip haberler ve iddialarla ilgili yorum yapamayacağını söyledi.

Ned Price, ABD'nin Suudi Arabistan'a yönelik politikasının, "hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygılı olunmasını öncelik verilmesine dayanacağını" belitti.

Suudi Arabistan ve Cerberus Capital Management ise haberle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

WASHINGTON POST: ERIC ADAMS BELEDİYE BAŞKANLIĞI RUH HALİNDE

Washington Post, New York seçmenlerinin, 2 Kasım'da yapılacak belediye başkanlığı seçimlerine katılacak adaylarını belirlemek için sandığa gideceği seçimde Demokrat aday Eric Adams'ın önde olduğunu "Başkanlık ruh halinde" başlığıyla manşetine taşıdı.

Sabah yerel saatle 06.00'da başlayacak ön seçimlerde, Demokrat ve Cumhuriyetçi partililer kendi adaylarını belirlemek için 21.00'e kadar oy kullanacak.New York Belediye Başkanlığı için Demokratlardan 13 aday adayı, Cumhuriyetçi partiden 2 aday adayı bulunuyor.Her iki parti aday adaylarından yüzde 50'den fazla oy alan, 2 Kasım'da yapılacak belediye başkanlığı seçiminde New York'un 110'cu belediye başkanı olmak için yarışacak.

WALL STREET JOURNAL: AB GOOGLE HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATTI

Avrupa Birliği'nin (AB), Google'ın dijital reklam faaliyetlerine yönelik rekabet soruşturması başlatması Wall Street Journal'de ön plana çıkarıldı.

AB Komisyonu, Google'ın reklam teknolojilerinin Birlik rekabet kurallarını ihlal edip etmediğini belirlemek üzere resmi soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Açıklamaya göre, Google'ın reklam teknolojisinde kendi hizmetlerini avantajlı konuma getirip getirmediği ve rakip reklam hizmet sağlayıcıların zarara uğratılıp uğratılmadığı incelenecek.

Google'ın üçüncü tarafların internet sitelerinde ve uygulamalarda reklam amacıyla kullanıcı verilerine erişimi kısıtlayıp kısıtlamadığının soruşturulacağına işaret edilen açıklamada, şirketin söz konusu verileri sadece kendi kullanımı için saklayıp saklamadığının değerlendirileceği bildirildi.

FINANCIAL TIMES: 5 MİLYON KİŞİ DAHA MİLYONER OLDU

Financial Times Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik hasara rağmen, geçtiğimiz yıl dünya genelinde en az 5 milyon insanın milyoner olduğunu manşetine taşıdı. 

Zürih merkezli banka ve finans şirketi Credit Suisse araştırmasına göre, 2020'de yoksullar daha da yoksullaşırken, milyonerlerin sayısı 5.2 milyon artarak 5.6 milyona ulaştı. Uzmanlar, piyasaların düzelmesi ve salgında ev fiyatlarının yükselmesinin, milyonerlerin servetlerini artırmasının önünü açtığını aktardı.

"Salgının küresel piyasalar üzerinde akut bir etkisi oldu" diyen ekonomist Anthony Shorrocks, bu durumun Haziran 2020'de tersine döndüğünü söyledi. Geçtiğimiz yıl, dünya çapında yetişkin nüfusun yüzde birinden fazlasının milyoner olduğu tespit edildi.

Raporda, 2020 yılında küresel servetin de yüzde 7.4 oranında büyüdüğü belirtildi. 2000 yılında 10 bin dolar ila 100 bin dolar arasında serveti olan insan sayısı 507 milyonken, bu 2020'nın ortalarında üç kat artarak 1.7 milyara yükseldi.

THE GUARDIAN: DEVLET KANALI SATILABİLİR

The Guardian, İngiltere'de 39 yıl önce kurulan devlet kanalı Channel 4'un satılması gündemde olduğunu yazdı.

Kültür Bakanı Oliver Dowden, Channel 4'un özelleştirilmesiyle ilgili görüşmeler yapıldığını doğruladı. Channel 4'un satılması, İngiltere'de televizyonculuğun yapısını değiştirecek bir adım olarak yorumlandı. Channel 4, editöryal olarak bağımsız olsa da 1982 Margaret Thatcher döneminden bu yana devlete aitti.

The Guardian'ın haberinde "Kanal uzun süredir yayınlarının bir kısmının kendilerine karşı önyargılı olduğundan şikayet eden Muhafazakarların saldırısına uğruyordu ve bu da hükümetin hareketinde siyasi bir motivasyon olduğuna dair şüphelere yol açıyor" dendi.

INDEPENDENT: İNGİLTERE TURU GEÇTİ, İSKOÇYA ÇAKILDI

2020 Avrupa Şampiyonası devam ederken İngiltere son 16'ya kalan takımlar arasına girmesi Independent'ta ön plana çıkarıldı. İngiltere, F grubunun ikincisi olan takımla eşleşecek. Öte yandan İskoçya, sonuncu olarak elendi. Şampiyonanın yarı finalleri ve finali Londra'daki Wembley Standı'nda oynanacak.

D Grubu 3. maçında Wembley Stadı'nda Çekya'yla karşılaşan İngiltere mücadeleden 1-0'lık galibiyetle ayrıldı ve 3 puanı hanesine yazdıran taraf oldu. Bu sonucun ardından 7 puana ulaşan İngiltere grubu lider tamamlayarak adını son 16'ya yazdırdı.

Maçta Çekya'ya fırsat vermeyen İngiliz savunması tur biletinin kapılmasında büyük rol oynarken bu maçta da sahada sergilenen istikrarlı mücadeleyle dikkatleri çekti.

Hırvatistan, İskoçya'yı 3-1 mağlup ederek 4 puanla grup ikincisi olarak üst tura çıktı. Hırvatistan'dan daha az gol attığı için sıralamada altında kalan aynı averaja sahip Çekya, en iyi grup üçüncüleri arasına girerek üst turda yer aldı. Turnuvanın ev sahiplerinden İskoçya ise 1 puanla grup sonuncusu olarak turnuvadan elendi.

 
 

Öne Çıkanlar