Nobel Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu

Nobel Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu
2018 - 2019 yıllarının Nobel Edebiyat Ödülü birlikte verildi. Kazanan isimler Polonyalı yazar Olga Tokarczuk ve Avusturyalı yazar Peter Handke oldu.

Nobel ödülleri sahiplerini bulmaya devam ediyor. Kimya ve Fizik dallarında verilen ödüllerden sonra bugün sıra Nobel Edebiyat Ödülü’ne geldi. Bu sene, edebiyat ödülü adına bir ilk yaşanıyor. Ödül iki ayrı sene için verildi: 2018 ve 2019.

KayıpRıhtım'ın haberine göre, geçtiğimiz sene, İsveç Edebiyat Akademisi’nde yaşanan taciz boyutundaki skandallar nedeniyle edebiyat ödülü verilememişti. Nobel Vakfı, kaybedilen bu güveni yeniden inşa etmek için o seneki ödülü es geçmiş ve yeni düzenlemelere gitmişti. Yasal düzenlemeler, İsveç Kralı’nın da dahil olmasıyla tamamlandıktan sonra komite yeniden çalışmaya başlamış oldu.

Haliyle bu sene için Nobel Edebiyat Ödülü iyice dikkat çeker bir vaziyet aldı. Özellikle 2 ödülün aynı anda verilmesi çeşitli teorileri de beraberinde getirdi. Ödüllerden birisi kadın, diğeri erkek yazara verilecek; ödüllerden birisi yaşlı, birisi genç yazara verilecek… Derken az önce sonuçlar ortaya çıktı.

2018 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Polonyalı yazar Olga Tokarczuk oldu. Tokarczuk’u Koşucular adlı kitabı Türkçe'ye çevrilmişti.

2019 Nobel Edebiyat Ödülü ise Avusturyalı yazar Peter Handke’a gitti. Türkiye'de  Kalecinin Penaltı Anındaki Endişesi, Çocuğun Öyküsü ve Solak Kadın gibi kitaplardan tanınıyor.

 

Öne Çıkanlar