HDP'li Milletvekili Ömer Öcalan: Bin yıllık kardeşlik hukukuna ihanet ettiniz

HDP'li Milletvekili Ömer Öcalan: Bin yıllık kardeşlik hukukuna ihanet ettiniz
TBMM kürsüsünden hükümete seslenen HDP Milletvekili Öcalan, ‘Kardeşlikten bahsediyorsunuz, kardeş kardeşi tutuklayıp, belediyelerine kayyum atayarak, meclislerini talan etmez’ dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Meclis Genel Kurulu’nda 2020 bütçesi görüşmelerinde konuştu.

İktidarın politikalarını eleştiren Ömer Öcalan, Türkiye’de demokrasiden, insan haklarından ve hukuktan yoksun bir sürecin yaşandığını dile getirdi. Öcalan, 31 Mart seçimlerinden sonra HDP’li belediyeleri ve belediye eş başkanlarına dönük hamlelere ilişkin, "Demokrasiden bahsedenler 31 Mart seçimlerinde bu belediyeleri talan eden kayyum atayan zihniyettir. Kürt ve Türk halkı, tüm dünya bu zihniyeti görüyor. İlk başta YSK ile saldırdılar. KHK ile ihraç edilen adaylarımızı seçilme hakkını gasp ettiler. Büyük bir marifetmiş gibi 3 büyükşehir belediyemizin de olduğu 28 belediyemizi gasp ettiler" dedi.

‘KÜRT OLDUĞUN İÇİN SALDIRIYORLAR’

Urfa Milletvekili Öcalan, kızını ve eşinin kardeşini IŞİD’in gerçekleştirdiği 10 Ekim Ankara Katliamı’nda kaybeden Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik’in tutuklandığını hatırlattı. Ömer Öcalan, "Suruç Belediyesi’ne kayyum atandı, talan edildi. Hatice Çevik cezaevinde. IŞİD saldırdı şimdi de iktidar yargı eliyle cezaevine gönderildi ve başka bir cezaevine sürgün edildi. Adeta Çin işkencesine çevirdiler. Biz biliyoruz bu belediyelere yapılan saldırılar Kürt belediyeleri olduğu için yapılıyor" şeklinde konuştu.

‘KOMİSYON KURUN BAŞINA İÇİŞLERİ BAKANINI KOYUN’

HDP’lilere dönük baskılara değinen Öcalan, "Anayasayı tanımayan bir İçişleri Bakanı var. Adalet Bakanı adalet güzellemesi yapıyor. Adliyelere ‘Adalet mülkün temelidir’ diye bir tabela asmışsınız. Bir komisyon kurun başına da İçişleri Bakanını koyun, zaten Cumhurbaşkanı işi bitiriyor yargıda. Fransa’dan bahsediyorlar. Kendi ülkesinde yaşananlara Fransız kalan bir iktidar var. Bu Meclis’te Kürt karşıtı alınan kararların oy birliğiyle alınmasına engel olan bir partidir HDP" dedi.

‘KARDEŞ KARDEŞİ TUTUKLAYIP, MECLİSLERİNİ TALAN ETMEZ, KARDEŞLİĞE İHANET ETTİNİZ’

Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyonların "işgal" olduğunu söyleyen Urfa Milletvekili Öcalan, "Afrin’e girdiniz ‘işgal ve savaş’ demeyin dediniz. Bu savaştır, hatta bir Kürt savaşıdır. Bin yıllık kardeşlikten bahsediyorsunuz, bu bin yıllık kardeş hukukuna ihanettir. Kardeşlerini ülke içinde tutuklayıp, gözaltına alan, belediyelerine kayyum atayarak belediyelerini, meclislerini talan etmez. Biz Halepçe’den biliriz. Enfal suresiyle başlattıkları katliama, Kürt katliamına dini alet ettiler. Halepçe’de kimyasal silahlar kullanıldı. Şimdi de Afrin’e, Rojava’ya savaş açılıyor Fetih suresiyle. Yaptığınız bu yanlış politikaları din perdesi arkasında yapamazsınız. Biz kendi dinimizi de inancımızı da iyi biliyoruz. Kürtçeye tahammülü olmayan bir gelenek var karşımızda" dedi.

‘İNSAN BİRAZ UTANIR’

Milletvekili Ömer Öcalan, konuşmasına şöyle devam etti: "Kürt meselesini çözmediğiniz için Çin’de Uygur Türklerine yapılan zulmün karşısında duramıyorsunuz. Çünkü karşınıza Kürtlere karşı yaptığınız zulüm çıkacaktır. İnsan biraz utanır, Kürtlerden utanır. Bu devlet Kürtlerle bütünleşerek, konuşarak büyür. Kürt halkının haklarını savunmamız engellenmeye çalışılıyor. IŞİD artıklarını getirdiniz Suriye Milli Ordusu diye Kürt halkına yutturmaya çalışıyorsunuz." (MA)

Öne Çıkanlar