Türkiye- AB ilişkileri: Bu nezaketsizlik Türkiye'ye değil ama Erdoğan'a yakıştı

Türkiye- AB ilişkileri: Bu nezaketsizlik Türkiye'ye değil ama Erdoğan'a yakıştı
Odak programının konukları GSÜ Öğretim üyesi Bahadır Kaleağası, Sol Parti Milletvekili Hakan Taş ve CHP AB Temsilcisi Kader Sevinç oldu.

ARTI GERÇEK- Artı TV'de Ezo Özer'in sunduğu Odak programında bu akşam Türkiye- Avrupa Birliği (AB) ilişkileri ve AB liderlerinin Türkiye'ye ziyareti değerlendirildi.

Program konuklarından Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) Öğretim Üyesi Bahadır Kaleağası; Türkiye-AB ilişkilerine ilişkin, "Taktiksel dar alanları manevraları yapılıyor" dedi. En önemli konuların başında translantik ilişkilerinin ne yönde ilerleyeceği, Çin'in diğer ülkelerle olan ilişkisinin nereye gideceği, çevre ve teknolojik gelişmelerin yer aldığını belirten Kaleağası gündemin bu eksende ilerlemediğini söyledi. "Dünyayı dönüştüren asıl konular ekseni içerisinde değiliz" diyen Kaleağası, "Herhangi bir ilişki modelinde; büyük bloklar arasındaki -örneğin Türkiye ve AB- dünyanın gidişatını ilgilendiren ana konular, esas çerçevenin temel eksenlerini oluşturmuyorsa bu geri kalan konuların yalnızca zaman kazanmaya yönelik manevralar olduğunu gösterir. Şu anda Doğu Akdeniz'de olan da budur" şeklinde konuştu.

AB'nin temel değerlerinde bir geriye gidiş olduğunu söyleyen Kaleağası, örnek olarak Polonya ve Macaristan'ı gösterdi. "Demokrasi ve özgürlüklerin daha fazla korunması gerektiği bir dönemdeyiz" diyen Kaleağası, Türkiye ve AB ilişkilerinin  'daha demokrat, daha sosyal, daha yeşil ve daha dijital' olması gerektiğini vurguladı.

'AB LİDERLERİ DAHA NET MESAJ VERMELİYDİ'

Programın diğer konuğu Sol Parti Milletvekili Hakan Taş ise AB liderlerinin daha net bir mesaj vermesi gerektiğini söyleyerek, "İnsan hakkı ihlallerinin yaşandığı, demokrasinin ayaklar altına alındığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının uygulanmadığı bir Türkiye'nin AB'de yerinin olmadığı, bunlar sağlanmadığı takdirde yaptırımların artırılacağı söylenmeliydi ancak son yapılan zirve bu şekilde yansımadı" dedi.

"Ekonomi tamamen batmış durumda" diyen Taş, "Türkiye'nin AB'nin -sadece ekonomik değil- ama özellikle ekonomik desteğine ihityacı var bu yüzden elinde bulunan mülteci kozunu kullanmaya devam ediyor. AB ise mültecilerin Avrupa'ya akımını engellemek için işbirliğini ve diyalogu tamamen koparmak istemiyor" diye konuştu.

Taş, AKP iktidarının pandemi politikasını ise "Almanya hükümeti halktan IBAN istemedi, aksine halkın IBAN numarasını istedi" sözleriyle eleştirdi.

'BU NEZAKETSİZLİK TÜRKİYE'YE YAKIŞMADI AMA ERDOĞAN'A YAKIŞTI'

Programın son konuğu CHP AB Temsilcisi Kader Sevinç ise Saray'da yapılan görüşmede Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e sandalye verilmemesini "Bu nezaketsizlik Türkiye'ye yakışmamıştır ama sayın Erdoğan'a yakışmıştır" sözleriyle değerlendirdi. Sevinç, "İstanbul Sözleşmesi'nin feshinden sonra, Türkiye'de kadınların gördüğü muamaleye baktıktan sonra çok da farklı bir tablo beklememek lazım" dedi.

"Erdoğan elindeki kartları farklı oynamak istiyor ve mesaj vermek çalışıyor" diyen Sevinç, Erdoğan'ın Rusya lideri Putin'in 'izinden gittiğini' söyledi.

Sevinç, "Avrupa Birliği, istediklerimizi yaparsa Türkiye'ye bir takım şeyler sunacağız, istediklerimizi yapmazsa o zaman da yaptırım kartını getireceğiz diyor. Herkes birbrinin sınırlarını yokluyor diyebiliriz. Böyle bir seyahat ve muameleyle AB kendisini kötü bir duruma düşürdü" dedi. Sevinç, "Mevcut iktidar olduğu sürece üyelik müzakereleri bir yere varamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar