ÖHD: Cezaevi doktoru darp ve çıplak aramaya rapor vermedi

ÖHD: Cezaevi doktoru darp ve çıplak aramaya rapor vermedi
'Baskıcı ve işkence anlayışı devletin resmi politikası haline geldi'

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari Temsilciliği üyeleri, 31 Mart'ta "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanan Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyesi Seyhan Başak'ın darp edilerek, çıplak aramaya maruz bırakılmasına ilişkin Yüksekova'da açıklama yaptı. ÖHD’li avukat Yusuf Çobanoğlu’nun bürosunda yapılan açıklamaya HDP Yüksekova İlçe Örgütü yöneticileri, yerine kayyım atanan Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı İrfan Sarı ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri katıldı.  
 
ÇIPLAK ARAMANIN AMAÇLARI
 
Çıplak aramaya tepki gösteren ÖHD'li avukat Harika Günay Karataş, "Baskıcı ve işkence anlayışı devletin resmi politikası haline geldi" dedi. Taciz, tecavüz ve istismarın sistematikleştiğini ve "kadın kırımına" dönüştüğüne vurgu yapan Karataş, cezaevlerinde çıplak arama yapıldığını ve zaman zaman emniyette de bu durumla karşılaştıklarını kaydetti. Karataş, çıplak aramanın "gözaltına alınan veya cezaevine giren şahsın, kişiliğini ezmek, kimliksizleştirmek, teslim almak ve üzerinde otorite kurma amaçlı bir işkence yöntemi" olduğunu söyledi.  
 
DOKTOR DARP RAPORU VERMEDİ  
 
Aynı zamanda HDP PM üyesi olan Seyhan Başak'ın çıplak aramaya maruz kaldığını kaydeden Karataş, "Müvekkilimiz Hakkari Cezaevi'nde gayrı ahlaki ve insan onuru ile bağdaşmayacak şekilde muamele ile karşılaşmış, darp edilmiş ve çıplak aramaya maruz bırakılmıştır. Müvekkil, 4 gardiyan tarafından darp edildiğini, elleri ve kolları tutularak zorla yere yatırıldığını, kıyafetlerinin zorla çıkarıldığı ve tekrar zorla giydirildiğini, cezaevi revirine çıplak arama işkencesine maruz bırakıldığını söylemesine rağmen cezaevi doktorunun darp raporu vermeyi reddettiğini aktarmıştır" diye paylaştı. 
 
BAŞAK’IN KOLUNDAKİ MORLUKLAR  
 
Başak’ın sağ ve sol bileklerinde 6-10 santim büyüklüğünde darp sonucu morarmalar olduğunu gözlemlediklerini aktaran Karataş, Hakkari Cezaevi yönetimi ile görüşme taleplerinin "sorumlular cezaevinde değil" gerekçesiyle reddedildiğini ifade etti. 
 
SUÇ DUYURUSU
 
Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını aktaran Karataş, "adli soruşturma başlatılması, olay tarihlerinde görevli olan tüm personelin tespit edilmesi, cezaevi kamera kayıtlarının temin edilmesi, olaya ilişkin olarak tüm delillerin toplanmasını" taleplerinde bulundu. 
 
Çıplak aramayı kabul etmeyeceklerine dikkati çeken Karataş, şöyle devam etti: "Bu tür uygulamaları işkence olarak tanımlıyoruz. Gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde çıplak aramayı bir bütün olarak yasaklayan yasal düzenlemeler bir an önce gerçekleştirilmelidir. Bir işkence yöntemi olarak çıplak aramayı uygulayan memurların da cezasız bırakılmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. ÖHD olarak siyasal iktidarın bir aparatı haline gelen yargıya, yargıyı araçsallaştırarak işkenceyi meşrulaştırmaya çalışan anlayışa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz."

Öne Çıkanlar