Olimpiyatların Tokyo'ya verilmesinde rüşvet soruşturması

Olimpiyatların Tokyo'ya verilmesinde rüşvet soruşturması
Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı Takeda'nın 2020 Yaz Olimpiyatları adaylık sürecinde Afrika delegelerine 2 milyon dolar verdiği iddia ediliyor.

Japonya Olimpiyat Komitesi (JOC) Başkanı Tsunekazu Takeda hakkında Fransa'da rüşvet soruşturması başlatıldı. Takeda, 2020 Yaz Olimpiyatları'nın Tokyo'ya verilmesinde en büyük pay sahibi olan kişi olarak biliniyor. 

Takeda'ya yöneltilen suçlamaların odağında, 2020 Yaz Olimpiyatları adaylık sürecinde yolsuzluk yapıldığı iddiası yer alıyor. Soruşturma belgelerinde Takeda, Tokyo'nun adaylığı öncesinde ve sonrasında olmak üzere iki farklı kez Black Tidings adlı bir şirkete 2 milyon dolar ödemekle suçlanıyor.

Takeda'nın, İstanbul'un Tokyo ile birlikte finale kalan son iki adaydan biri olduğu 2020 Yaz Olimpiyatları adaylık sürecinde yolsuzluk yaparak özellikle Ortadoğulu ve Afrikalı delegelerin oylarını Tokyo lehine çevirttiği iddia ediliyor. 2014'ten beri aynı zamanda Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) pazarlama bölümünün başı da olan Takeda hakkında IOC etik komisyonunda da dosya açıldığı belirtiliyor.

SORUŞTURMA 2016'DA BAŞLATILDI

Fransız yetkililer atletizm yarışlarındaki yolsuzluk iddialarına yönelik açtıkları soruşturmayı 2016 yılında, 2016 Rio de Janeiro ve 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'ndaki aday gösterme ve seçme süreçlerini de içine alacak şekilde genişletmişti.
JOC aracılığıyla açıklama yapan Takeda suçsuz olduğunu savundu. "Bu dava Tokyo Olimpiyatları'nı destekleyenler arasında büyük bir endişeye yol açtı. Ancak ben üzerimdeki şüpheleri temize çıkarmak için soruşturmayı yürütenlerle işbirliği yapmaya devam edeceğim" dedi. 

BABA-OĞUL DIACKLAR

Fransız savcılığı Black Tidings'i Senegalli Papa Massata Diack'la ilişkilendiriyor. Diack, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) 1995-2015 arasında başkanlığını yapan ve adı yolsuzluk skandallarına karışan 85 yaşındaki Lamine Diack'ın oğlu. Baba-oğul Diacklar'ın yarışmalarda ve olimpiyatlara ev sahipliği yapacak şehirlerin belirlendiği oylamalarda diğer Afrikalı delegeler üzerinde inanılmaz bir etkisi olduğu biliniyor. Şu an Fransa tarafından haklarında açılan yolsuzluk, şantaj ve pozitif çıkan doping testi sonuçlarını değiştirmek gibi soruşturmalar nedeniyle baba Diack Senegal'den çıkamazken, oğlu da İnterpol tarafından aranıyor.

Bazı çevreler Fransız savcılar tarafından JOC başkanı Takeda hakkında açılan soruşturmanın bir misilleme olabileceğine inanıyor, zamanlamanın manidar olduğuna işaret ediyorlar.

Zira Fransız Renault'nun ortağı olduğu Japon otomotiv şirketi Nissan'ın Lübnan asıllı Fransız CEO'su Carlos Ghosn da 19 Kasım'da Japon savcılar tarafından yolsuzlukla suçlanıp tutuklanmıştı. (Kaynak: BBC) 

Öne Çıkanlar