Metina, Zap ve Avaşin'e kara operasyonu sürüyor, KNK; BM, NATO ve AB'ye çağrıda bulundu

Metina, Zap ve Avaşin'e kara operasyonu sürüyor, KNK; BM, NATO ve AB'ye çağrıda bulundu
Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak’ın Kürdistan Bölgesi topraklarında bulunan Metina, Avaşin, Kandil, Zap ve Gare bölgelerine asker indirdi.

Türkiye, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında bulunan Metina, Kandil, Avaşin, Gare ve Zap alanlarına yönelik dün gece karadan ve havadan askeri operasyon başlattı.

Fırtına obüsleri ile desteklenen hava operasyonunun ardından kara unsurları; Metina, Zap ve Avaşin bölgelerine helikopterle indirildi. Operasyonda SİHA'ların da aktif olarak kullanıldığı bildirildi.

Milli Savunma Bakanlığı, opersyonu sosyal medya hesabından, "Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kahraman Komandoları, Kuzey Irak’ta!" ifadeleriyle duyurdu. 

8 KİLOMETRE İÇERİ GİRDİ

PKK’nin silahlı gücü HPG'nin açıklamasına göre; Metina, Zap ve Avaşin’de karadan ilerlemek isteyen askerlerin hedef alındığı, bölgede şiddetli çatışmalar yaşandığı ve bazı bölgelerde helikopterlerin askerleri indiremeden geri çekilmek zorunda kaldığı belirtildi.

Ebil merkezli Rudaw TV'ye konuşan Kanimasi Kasabası Müdürü Serbest Sabri, "Dün akşam da saat 18:00 sıralarında önce Keste Tepesi, Hiror köyü civarı havan ve obüs topları ile bombalandı. Ardından da savaş uçakları bölgeyi bombaladı. Bombardıman sabaha kadar devam etti" dedi.

TSK unsurlarının 8 kilometre kadar Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde girdiğini belirten Sabri, "Bombardımanlar ve operasyonlar halkta ciddi bir endişeye neden oluyor. Ayrıca bölgede tarımla uğraşan halk maddi zarara uğruyorlar" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN OPERASYON MERKEZİNE BAĞLANDI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da adına "Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım Operasyonu"  denilen harejatın komuta merkezi'e bağlandı. Erdoğan bağlantıda şunları söyledi:

"Amacımız, güney sınırlarımızda oluşturulmaya çalışılan terör varlığını tamamen ortadan kaldırmak ve tehditleri bertaraf etmektir. Ne Türkiye'nin, ne Irak'ın, ne de Suriye'nin geleceğinde bölücü terör örgütüne ve teröre asla yer yoktur. Bölgemize kan, gözyaşı ve yıkımdan başka bir şey getirmeyen bu katil sürülerinin kökünü kurutana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Operasyonlarda azami oranda yerli ve milli savunma sanayii ürünlerimizin kullanılması ayrı bir iftihar vesilesidir. Terörün kökünü kazımakta ve vatandaşlarımızı terör belasından tamamen kurtarmakta kararlıyız. Sığınak-barınak ve mağaraların ateş altına alındığı operasyonda, şu ana kadar çok sayıda terörist etkisiz hale getirilmiştir. Ölürsem şehit kalırsam gazi anlayışıyla yürütülen bu mücadelede kahraman Mehmetçiğimizin karşısında dayanabilecek hiçbir güç tanımıyoruz."

BM'YE ÇAĞRI YAPILDI

Opersyon nedeniyle Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) de yazılı açıklama yaptı. Operasyonun durdurulması için, BM, NATO ve AB'nin harekete geçmesi çağrıda bulunuldu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar