16 kişi için müebbet istenen 'Gezi iddianamesi' kabul edildi

16 kişi için müebbet istenen 'Gezi iddianamesi' kabul edildi
Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında 'Gezi eylemleri'ne ilişkin hazırlanan iddianame, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Bir yılı aşkın süredir cezaevinde bulunan Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında 'Gezi Parkı eylemleri'ne ilişkin yürütülen soruşturmada 16 ay sonra tamamlanan iddianame, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 657 sayfalık iddianamede, Osman Kavala'nın yanı sıra şüpheli olarak Memet Ali Alabora, Ayşe Mücella Yapıcı, Can Dündar, Ayşe Pınar Alabora, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mine Özerden, Ali Hakan Altınay, Şerafettin Can Atalay ve Tayfun Kahraman da yer alıyor. 16 kişi için 'Türkiye Cumhuriyet hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini engellemeye teşebbüs' ve 'Gezi olaylarını finanse etmek' gibi suçlamalarla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. İddianamede, 746 kişi de müşteki olarak yer alıyor.

ERDOĞAN MÜŞTEKİLER ARASINDA

657 sayfadan ve 3 bölümden oluşan iddianamede müşteki olarak yer alan 746 kişi arasında dönemin bakanlar kurulu üyeleri ve Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan da bulunuyor.

16 KİŞİ İÇİN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında 15 aydır cezaevinde bulunan Osman Kavala ve sanatçı Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu 16 kişiyle ilgili yürütülen soruşturma sonucunda iddianame hazırlanmıştı. İddianamede 16 kişi için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. 

16 kişi için 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianamede, bazı kişilerin 'mala zarar verme', 'tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması', 'ibadethane ve mezarlıklara zarar verme', 'ateşli silahlar kanuna muhalefet', 'nitelikli yağma' ve 'nitelikli yaralama' gibi iddialardan da değişen oranlarda hapisle cezalandırılması istendi.

GEZİ DİRENİŞİ 'KALKIŞMA' OLARAK YER ALDI

Gezi Parkı direnişinin 'kalkışma girişimi' olarak tanımlandığı iddianamede şüphelilerin 2011 yılından itibaren Gezi direnişini yönlendirmeye başladığı öne sürüldü. Yine Gezi direnişi 'finansmanı ile koordinasyonun sağlanması hususundaki fiilleri' iddianame konusu olarak yer aldı. İddianamede 'şüphelilerin' bu olayların tepe yönetiminde yer aldıkları ve bu kapsamda ülke genelinde meydana gelen 'şiddet' olaylarından sorumlu tutuldukları ifade edildi.

6 KİŞİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Memet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. (HABER MERKEZİ)

 

Öne Çıkanlar