Osmangazi Köprüsü’ne fahiş zamda İDO etkisi

Osmangazi Köprüsü’ne fahiş zamda İDO etkisi
Osmangazi Köprüsü'ne yapılan yüzde 45 oranındaki zam gündemdeki yerini korurken, alınan bu kararda İDO'nun etkili olabileceği belirtiliyor.

Osmangazi Köprüsü'ne yapılan yüzde 45'lik yüksek zam gündemdeki yerini korurken, vatandaşların köprüden geçişi ciddi anlamda sonlandırması bekleniyor. Alınan bu kararda İDO'nun etkili olabileceği ifade ediliyor.

İşletmesi Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay ortaklığındaki Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş. tarafından yapılan Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu geçiş ücretleri, 2019 yılının ilk gününde artırıldı. 

Geçen yıl 71,75 TL olan otomobil geçiş ücreti, 2019 yılının ilk sabahı 103,05 TL'ye çıktı. Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyol geçiş ücretleri de zamlandı. Daha önce 5,5 TL olan Altınova- Orhangazi arası 11,5 TL, 7,40 TL olan Gemlik- Bursa arası 15,65 TL´ye yükseltildi.

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ'NE BÜYÜK ZAM

Yapılan bu zamlar vatandaşları isyan ettirdi. Bir çok vatandaş sosyal medya hesabından zamlara tepki gösterirken enflasyon oranının bile iki katı kadar yapılan bu zamma anlam verilemedi.

İDO 'HAKSIZ REKABET' DEMİŞTİ

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), kasım ayında iç hat seferlerini iptal edeceğini açıklamıştı. Şirketten konu hakkında yapılan yedi maddelik açıklamada alınan kararın en büyük nedeni olarak Osmangazi Köprüsü gösterilmiş ve, "Tepe-Akfen-Souter-Sera 2011 yılında İDO ihalesine girmeden evvel Osmangazi Köprüsü’nün 2016 yılında açılacağını, geçiş fiyatının ise 2016 için 41 dolar+yüzde 18 KDV olduğunu, bu fiyatın Karayolları tarafından Osmangazi Köprüsü'nün yapımcı firmalarına garanti edildiğini Karayolları ve Otoyol A.Ş. tarafından akdedilen sözleşmeyi okuyarak bilgi sahibi olmuştur.

İDO'DAN YEDİ MADDEDE İÇ HATLARI KAPATMA AÇIKLAMASI

Bu fiyatlara göre tüm araçların Osmangazi Köprüsü’nden geçmeyeceği tarafımızdan öngörülerek, bu hattımızda 2016’dan itibaren önemli bir gelir kalemini fizibilitelerimize koyarak teklifimizi vermiştik. Ancak, köprünün açılması ile birlikte Bakanlar Kurulu Kararı ile yatırımcı firma Otoyol A.Ş.’ye 2017 için 41 dolar+yüzde 8 KDV x 40 bin araç parası ödenirken, araç geçiş ücretleri 70.75 TL + yüzde 8 KDV’ye düşürülmüştür. Bu kararlar Karayolları'nın yani devletin İDO ile rekabeti anlamına gelir ki bu kesinlikle "Adil" değildir. Haksız rekabete girmektedir" ifadeleri kullanılmıştı.

İDO, daha sonra aldığı kararla iç hat seferlerini durdurma kararından geçici olarak vazgeçtiğini açıklamıştı.

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ’NDE GEÇİŞ GARANTİSİ VAR

Osmangazi Köprüsü’ne yapılan bu yüksek zammın İDO’nun seferlerini canlandırma amacı taşıdığı yorumları yapıldı.

Köprüye yapılan yüzde 45 zam sonrası vatandaşların şehirlerarası yolculuklarda Osmangazi Köprüsü yerine İDO’yu kullanacağı tahmin ediliyor.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, günlük 40 bin araç garantisi verilen Osmangazi Köprüsü’nde işletmeci firmanın zarar etmesi mümkün değil. Köprüden geçen araç sayısı, verilen garantinin altında kalsa da aradaki fark Hazine’den yani vatandaşın cebinden şirkete ödeniyor.

ARAÇLA 200 TL’Yİ BULUYOR

İDO ile Bursa’ya gitmek şahsi araçla gitmekten daha ucuza geliyor. Örneğin ayın 15’inde İstanbul’dan Bursa’ya gitmek isteyen dört kişilik bir aile İDO’nun arabalı vapurlarını kullanarak toplam 170 TL’ye Bursa’ya gidebiliyor. Bu rakam bileti aldığınız tarihe göre daha da düşebiliyor.

İstanbul’dan Bursa’ya Osmangazi Köprüsü’nü kullanarak gitmek isteyen dört kişilik bir ailenin maliyeti ise yakıt masrafıyla birlikte 200 TL’yi buluyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar