'ÖTV ve KDV indirimleri bütçede sorgulama yaratır'
Ekonomistler, dün açıklanan bazı ürünlerde KDV ve ÖTV indirimlerinin Türkiye'nin ana çıpası olan bütçe istikrarı konusunda sorgulama yaratacağı görüşünde...
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından dün açıklanan bazı ürünlere ilişkin KDV ve ÖTV indirimleri Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
BEYAZ EŞYA VE OTOMOTİVDE VERGİ İNDİRİMİ
Daha önce Bakanlar Kurulu Kararıyla tapu işlemlerinde bin 20 olarak alınan harcın, 31 Ekim 2018'e kadar binde 15 olarak tahsil edilmesi öngörülmüştü. Konut ve iş yerlerinde yüzde 18 olan KDV oranının da 31 Ekim 2018'e kadar teslim edileceklerde yüzde 8 olarak uygulanması kararı alınmıştı.
Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 492 Sayılı Harçlar Kanununa Bağlı (4) Sayılı Tarifenin 'I-Tapu İşlemleri' Başlıklı Bölümünün 20/a Fıkrası, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28. ve 29. Maddeleri ile 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12. Maddesi Gereğince Karar Verilmesi Hakkındaki Cumhurbaşkanı Kararı ile bu süreler 2 ay uzatılarak 31 Aralık 2018 olarak belirlendi.
Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, yıl sonuna kadar mobilyada KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilirken, beyaz eşyada ÖTV oranları sıfıra düşürüldü.
Öte yandan, 31 Aralık 2018'e kadar, 1600 cc altı motorlu araçlarda ÖTV oranlarında 15'er puan indirime gidildi, ticari araçlarda yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı yüzde 1'e çekildi.
ÖTV ve KDV indirimlerine yönelik eleştiriler ise sürüyor.
Bloomberg News'in haberine göre, yıl sonuna kadar geniş bir yelpazede vergi indirimine gidilmesi hükümetin yüksek enflasyon pahasına büyümeyi teşvik etmek istediğine yönelik kaygıları gündeme getirebilir.
Nomura Stratejisti Henrik Gullberg, vergi indirimlerine ilişkin, "Piyasalar bunu Türkiye Hükümeti'nin daha uzun süreli ve belirgin bir yavaşlamaya izin vermeyeceğine dair bir işaret olarak yorumluyor... Bu da enflasyonu daha makul seviyelere indirmenin daha zor olacağı anlamına geliyor" yorumunu yaptı.
Rabobank Stratejisti Piotr Matys ise, tam da Mart 2019 tarihindeki yerel seçimlerden önce yapılan bu açıklamanın, hükümetin geçmişte olduğu gibi mali teşvikleri sürdüreceğine ilişkin endişeleri tetikleyebileceğini söyledi.
Bloomberg HT'de Küresel Piyasalar programına katılan Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert ise, vergi indirimlerinin sinyal etkisinin düzenlemenin kendisinden daha fazla olduğunu söyledi.
Cömert, "Bu indirimler enflasyonu azdırıcı bir şey mi? Değil, fiyatları çok mu aşağı çeker, zor görünüyor, cari açığı da arttırmaz. Vergi indirimleri 'büyümenin yavaşlamasına izin vermeyeceğim' mesajını veriyor ama diğer yandan bütçe tarafının da arzu edildiği kadar sağlam olmayacağı mesajını veriyor" dedi.
TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte ise vergi indirimlerinin yabancı yatırımcı algısında yaratabileceği değişimlere dikkat çekti. Ökte, "Açıklama, yabancı yatırımcılarda özellikle Türkiye'nin ana çıpası olan bütçe istikrarı konusunda sorgulama yaratır. Böyle bir açıklamanın zamanlaması 'acaba mart seçimleri için teşvikler mi başladı' sorusunu gündeme getiriyor" ifadesini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)