İşsizlik Fonu'ndan işverene yapılan ödemeler pandemi sürecinde devam etti

İşsizlik Fonu'ndan işverene yapılan ödemeler pandemi sürecinde devam etti
İşsizlik Fonu'nun gelirleri pandemi sürecinde düşüş gösterirken, fondan yapılan ödemelerin üç aylık tutarı 17,1 milyar liraya ulaştı.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, 17 Nisan 2020 tarihinde işten çıkarmaların yasaklanması ile birlikte pandemi döneminde işsizlik ödeneği alanların sayısı azaldı. Mart ayında 594 binin üzerinde olan işsizlik ödeneği alanların sayısı haziran ayında 465 binin altına düştü.

Pandemi sürecinde İşsizlik Fonu'ndan çalışanlara iki farklı yol ile ödemeler gerçekleştirildi. Kısa çalışma ödeneği koşulları kolaylaştırılarak daha çok kişinin ödenek alması sağlandı. Ücretsiz izne çıkartılan veya kısa çalışma ödeneği alma hakkı bulunmayan kişilere de günlük 39.24 TL nakdi ücret desteği verildi.

Kısa çalışma ödeneğinden nisan ayında 3 milyon 243 bin, mayıs ayında 3 milyon 282 bin, haziran ayında ise 2 milyon 321 bin kişi yararlandı. Haziran ayında başlayan normalleşme süreci ile birlikte 961 bin kişi normal çalışmaya döndü.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR),İşsizlik Fonu'ndan çalışanlara 30 Haziran itibarıyla 14.3 milyar lira kısa çalışma ödeneği aktardı. Bu rakamın içinde, çalışanlar adına Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapılan genel sağlık sigortası (GSS) primi ödemeleri de yer alıyor.

Haziran sonu itibarıyla fondan çalışanlara yapılan ödeme tutarı 17.1 milyar lirayı buldu.

HARCAMA ARTTI, GELİR AZALDI

İşsizlik Sigortası Fonu'nun harcamaları artarken, gelirleri de azaldı. Kısa çalışma ve ücretsiz izin kapsamındaki işçiler için bu dönemde fona prim ödemesi yapılmadı. Diğer işverenlerin prim ödemeleri de aksayınca fonun yılın ilk 4 aylık döneminde ayda ortalama 4.9 milyar lira olan toplam gelirleri, mayıs haziran aylarında 2.5 milyar liraya geriledi. İki aylık gelir kaybı 2.8 milyar liraya ulaştı. Kısa çalışma ve nakdi ücret desteği ile birlikte pandemi sürecinde fondan yapılan harcamalar 20 milyar lirayı aştı.

FONDAN İŞVERENE DE ÖDEME YAPILIYOR

İşsizlik Fonu'ndan işverene teşvik ve destek ödemeleri de yapılıyor. 2018'de 10.7 milyar, 2019'da 16.1 milyar olan teşvik ve destek ödemeleri bu yılın ilk altı ayında 9.4 milyar liraya ulaştı.

Öne Çıkanlar