Petrole rekor zam hazırlığı: Suudi Arabistan'ın kararı piyasaları karıştıracak

Petrole rekor zam hazırlığı: Suudi Arabistan'ın kararı piyasaları karıştıracak
Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Saudi Aramco'nun Çin'de yaşanan pandemi önlemlerine rağmen ham petrol fiyatlarını 5 dolar civarında artırarak rekor seviyelere taşıyacağı belirtildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya olan işgali, artan talep ve hızla düşen stoklar nedeniyle petrol fiyatları, 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye taşındı. Dünyanın en büyük petrol üreticisi ve ihracatçısı Saudi Aramco, Çin’de tekrar yayılmaya başlayan koronavirüs salgınına rağmen ham petrol fiyatlarını rekor seviyeye çıkarmaya hazırlanıyor.

Bloomberg’in beş rafineri ve yatırımcı ile yaptığı anketin medyan ortalamasına göre, Saudi Aramco’nun Mmayıs gönderili ham petrolü Asya müşterilerine 5 dolar yukarıdan satması bekleniyor. Bu artış Umman-Dubai gösterge petrol fiyatı ile Suudi petrolü arasındaki farkı 9,95 dolarla rekor seviyeye taşımış olacak.

Aramco resmi fiyatlarını genel olarak ayın ilk günlerinde yayımlıyor.

Hali hazırda artan talep ve hızla düşen stoklar nedeniyle yükselen petrol fiyatları Ukrayna’daki savaşın fiyatları daha da yukarı taşımasıyla bu çeyrekte 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Ortadoğu’nun en önemli petrolünde beklenen artışın dünyanın en büyük ithalatçısı olan Çin’de yaşanan pandemi kapanmalarına rağmen büyük ihtimalle gerçekleşeceği belirtiliyor.

Aradaki fark talebin ne kadar güçlü ya da zayıf olduğu için önemli bir işaret olarak kabul ediliyor.

GÖZLER OPEC+ TOPLANTISINDA

Saudi Aramco satış fiyatlarını duyurmaya hazırlanırken Riyad yetkilileri aralarında Rusya’nın da bulunduğu diğer petrol üreticileriyle OPEC+ toplantısında buluşmaya hazırlanıyor. Perşembe günü yapılacak toplantı öncesi üye ülkeler Ukrayna’da savaşı nedeniyle en büyük üretim bozulmalarından biri yaşanmasına rağmen hala üretim kapasitesini uyarlamaya gerek olmadığını belirtiyor.

OPEC+'DAN ABD'YE: BİZE GÜVEN

Önemli OPEC üyeleri, başat petrol ithalatçısı ülkelerden gelen üretimi daha hızlı artırma çağrılarına birliğin mevcut stratejiyi uygulamaması halinde petrol fiyatlarının daha da dalgalı olacağını ve ABD’nin kendilerine güvenmesi gerektiğini söyleyerek cevap verdi.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı "Bugünkü dalgalanmalar OPEC+ var olmasa ya da bir arada hareket etmese çok daha kötü olurdu" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanın açıklamaları Birleşik Arap Emirlikleri tarafından da tekrarlanırken aralarında Rusya’nın da bulunduğu OPEC+ ülkeleri Mayıs ayı için petrol üretim seviyelerini kararlaştırmak üzere perşembe günü toplanmaya hazırlanıyor.

Birlik üyeleri, petrol fiyatları Ukrayna savaşı nedeniyle 110 dolara çıkmasına rağmen üretim planlarını mevcut duruma uyarlamak gibi bir düşünceleri olduğuna dair bir harekette bulunmadılar.

OPEC+ bir süredir ABD, Japonya ve Avrupa’dan gelen üretimi daha hızlı artırma çağrılarına direniyordu.

"Biz alanımızda uzmanız, bu işi çok uzun süredir yapıyoruz ve başarılıyız" diyen BAE Enerji Bakanı Suahil al Mazrouei, "Piyasayı dengede tutmaya çalışıyoruz ve bu kolay bir iş değil. Dünyadaki tek üreticiler biz değiliz ve bunun doğru olduğunu söylüyorsak bu sahip olduğumuz tecrübeden kaynaklanıyor. Dolayısıyla bize güvenmelisiniz" açıklamalarında bulundu.

Öne Çıkanlar