Piyasalarda Putin depremi: Altın, petrol ve dövizde son durum

Piyasalarda Putin depremi: Altın, petrol ve dövizde son durum
Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgeleri tanıması ve Rus tanklarının Ukrayna'ya girişi piyasaları sarstı. Rus borsası tarihi kayıp yaşadı. Petrol, altın, dolar arttı.

+GERÇEK - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgeleri tanıması ve Rus tanklarının Ukrayna'ya girişi piyasaları sarstı. Rus borsasında tarihi değer kayıpları yaşanırken, kayıplar dünya geneline yayıldı. Petrol ve altın fiyatlarında yükseliş görüldü.

Haftalardır dünya gündeminin ilk sırasında yer alan Ukrayna krizinde dün bir eşik aşıldı.

NATO ülkelerinden gelen yaptırım tehditlerine rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Moskova yanlısı ayrılıkçı bölgeleri tanıma kararı ve Rus ordusuna müdahale emri vermesi, krizi yeni bir boyuta taşıdı.

Dün yaşananlar, hem Rusya’da hem de küresel piyasalarda sert hareketlere neden oldu.

DOLAR/TL KURU UKRAYNA'DA YAŞANANLARlA YÜKSELDİ

İçeride ise uzun süredir 13,60 civarında yatay seyreden dolar/TL, Ukrayna krizinin etkisiyle bu sabah hareketlendi.

Güne 13,64 seviyelerinde başlayan dolar/TL’de, 13,80 seviyesi görüldü. Güne 15,43 seviyelerinden başlayan euro/TL’de de 15,62 seviyesi görüldü.

Dolar/TL, 11 Ocak 2022 tarihi sonrasında ilk kez 13,80’i görmüş oldu. Kur korumalı mevduat uygulaması ve Merkez Bankası’nın müdahaleleri, döviz kurlarının bir süredir istikrar kazanmasını beraberinde getirmişti.

Hem dolar cinsi ons altın fiyatının hem de dolar/TL’nin yükselmesi üzerinde gram altın fiyatında bugün 846 TL seviyesi görüldü. Bu seviye, 20 Aralık’ta 1000 TL’ye yaklaşan zirve sonrasındaki en yüksek seviye oldu.

NATO ülkeleri Moskova’ya karşı sert ekonomik yaptırımları duyurmaya hazırlanırken Rusya ve Ukrayna ile yakın ekonomik ilişkileri olan Türkiye’nin de krizden olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

MOSKOVA BORSASI'NDA TARİHİ KAYIPLAR GÖRÜLDÜ

Moskova Borsası’ndaki büyük Rus şirketlerini dolar cinsi izleyen RTS endeksindeki dün günlük kayıp yüzde 13,2’ye ulaştı. Endekste gün içi kayıp bir ara yüzde 17’ye kadar ulaşırken, yıl başından bu yana kayıp yüzde 24,3’e, bir yıllık kayıp yüzde 11,8’e yükseldi.

Moskova Borsası’nda önde gelen şirket hisselerini ruble cinsi izleyen MOEX endeksinde de dünkü kayıp yüzde 10’u aştı.

Rus borsası, Kırım’ın Mart 2014’teki ilhakı ve Batı yaptırımları sonrasındaki en sert değer kaybını dün yaşadı.

Yaptırım endişeleriyle Rusya’nın doğalgaz tekeli Gazprom’da da kayıp günlükte yüzde 10’u aşarken, son 4 günlük kayıp yüzde 20’ye yaklaştı.

Rus alimünyum devi United Co Rusal International PJSC şirketinin Hong Kong borsasında işlem gören hisselerinde bugünkü kayıp yüzde 22’ye ulaştı.

RUBLEDE İKİ YILIN EN SERT DÜŞÜŞÜ YAŞANDI

Rus rublesi dolar karşısında dün son iki yılın en sert değer kaybını yaşadı ve dolar/ruble kuru 76 seviyelerinden 80’e yükseldikten sonra bugün tekrar 79 seviyelerine geriledi. Rublede en son Mart 2020’de pandemi kaynaklı olarak sert gerileme yaşanmıştı.

Rus borsası ve Rus rublesi, dün dünyada en çok değer kaybeden borsa ve en çok değer kaybeden para birimi oldu.

ALTIN VE PETROL FİYATLARI YÜKSELDİ

Ukrayna’da krizin büyümesi, altın fiyatlarındaki yükselişi de hızlandırdı ve bugün ons altında 1914 dolar seviyesi görüldü. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışı hazırlığının bir süredir baskıladığı ons altında yıl başından bu yana yükseliş yüzde 4’ü aştı.

TL cinsi gram altın fiyatında bugün, 20 Aralık sonrasındaki sen yüksek seviye olan 841 TL seviyesi görüldü.

Brent petrolde de bugün 97 dolar seviyesi görüldü. Yıl başında 77 dolar olan petrolde, yıl başından bu yana artış yüzde 26’ya ulaştı.

AVRUPA BORSALARINDA KAYIP YÜZDE 2

Akşam saatlerinde kapanan Avrupa borsaları Ukrayna krizinde artan gerilimle yüzde 2’yi aşan oranlarda sert düşüşler ile kapandı. Avrupa’nın önemli borsalarından Paris CAC40 endeksi yüzde 2.04, Almanya’da DAX yüzde 2.07’lik kayıpla günü tamamladı. Londra Borsası’nda  FTSE100 endeksi yüzde 0.39 eksiyle kapanırken Madrid’te IBEX dün yüzde 1.18 kayıp yaşadı. Rusya’da MOEX endeksi yüzde 10.5 değer kaybetti.

ABD VE ASYA BORSALARI DA DÜŞTÜ

Avrupa Borsalarını takip eden ABD piyasalarında Wall Street’in önde gelen borsaları da düştü. S&P500 yüzde 0.72, teknoloji hisselerinin ağırlıklı takip edildiği Nasdaq yüzde 1.23, Dow Jones endeksi ise yüzde 0.68 oranında geriledi. Putin’in açıklamalarının ardından Asya piyasaların da da sert düşüşler yaşandı. Asya borsalarında kayıplar yüzde 1.4’ü aştı. Rus rublesi Japon yeni karşısında 18 ayın en düşük seviyelerine geriledi.

PETROL 100 DOLARA YAKLAŞTI, ALTIN FIRLADI

Brent türü ham petrol yüzde 2 oranında artışla yedi yılın en yüksek seviyesi olan 97.21 dolara çıktı. Son günlerde Rusya – Ukrayna gerginliği nedeniyle değer kazanan altının ons fiyatı Putin'in açıklamaları ile altı ayın en yüksek seviyesi olan 1911.56 dolara kadar çıktı. Doğalgaz fiyatları ise yüzde 6 oranında yükseldi.

Öne Çıkanlar