Polis işkencesi sokaktan hastaneye uzadı: Öldürün, etkisiz hale getirin, kelepçe takın

Polis işkencesi sokaktan hastaneye uzadı: Öldürün, etkisiz hale getirin, kelepçe takın
Cop, tekme, yumruk, silah dipçiği ile işkence edilen Mehmet Yaman, beyin kanaması geçirerek, Çapa Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Servisine kaldırıldı.

Fatih'te çocuk yaştaki yeğeni ve annesini korumak isterken kendisi de polis işkencesinin hedefi olan Mehmet Yaman, 5 gündür yoğun bakımda. Polis şiddetinin her anına tanıklık eden Güler Yaman, "Tekme, tokat, cop ve silah dipçiğiyle gözümün önünde linç ettiler" dedi.

İstanbul’un Fatih ilçesinde 15 Şubat Cumartesi günü polisler tarafından işkence edilen yeğeni ve kardeşinin eşini korumak isterken polis şiddetinin hedefi olan ve aldığı darbeler sonucunda beyin kanaması geçiren Mehmet Yaman’ın (48) sağlık durumu ciddiyetini koruyor. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde yoğun bakımda tutulan Yaman’ın işkence sonucu sol tarafının felç olduğu, çok sayıda kaburgasının kırıldığı veya zedelendiği belirtildi. 

15 Şubat akşamı babasının işyerinden evine doğru giden 16 yaşındaki Muhammet Yaman "Yunus Polisi" diye tabir edilen polisler tarafından durdurularak GBT kontrolüne tabi tutuldu. Polislerin sert bir şekilde "Bu ne biçim kimlik" diyerek hakaretlere başlaması sonucu sözlü tartışma çıktı. Kaba bir şekilde davranmamaları gerektiğini söyleyen Yaman’a polis biber gazı sıktı. Yere yatırılarak darp edilen Yaman’a daha sonra ters kelepçe takılarak konulduğu polis arabasında da işkenceye devam edildi. 

AİLE HASTANE ÖNÜNDE DÖVÜLDÜ

Gözaltına alınan Yaman emniyet işlemlerinin ardından Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Olayı haber alan aile ve yakınları da kısa süre içerisinde hastaneye geldi. Hastane önünde aynı polislere, Yaman’ın daha çocuk olduğunu, neden böyle davrandıklarını sormaları üzerine başlayan tartışma sonucu polis aileye saldırdı. Yaman’ın annesi Güler Yaman’ın eline copla vurulması ve itilmesi sonucu sözlü tartışma büyüyünce, polisler şiddetin dozunu arttırdı. Polisler Yaman’ın kardeşi ve annesini darp etmeye başladı. Bunun üzerine Güler Yaman ile yeğenini korumak isteyen amca Mehmet Yaman, kendini onların üzerine siper etti. 

Cop, tekme, yumruk, silah dipçiği ile işkence edilen Mehmet Yaman, beyin kanaması geçirerek, Çapa Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Servisine kaldırıldı. Sağlık durumu ciddiyetini koruyan Yaman’ın sol tarafında felç meydana gelirken, çok sayıda kaburgasının da kırıldığı ve zedelendiği ifade edildi.  

'ÖLDÜRÜN, ETKİSİZ HALE GETİRİN, KELEPÇE TAKIN’
 
İdris Sayılğan'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, işkenceye uğrayan Muhammet Yaman’ın (16) annesi Güler Yaman, yaşadığı korku dolu anları anlattı. Günlerdir hastane önünde bekleyen Yaman, yaşadığı travmayı halen atlatabilmiş değil. Yaman, olayı şu sözlerle anlattı: "Hastanenin önüne gittiğimiz zaman iki oğlum da oradaydı. Büyük oğlum polislere ‘Kardeşimi görmek istiyorum. Buraya getirilmiş’ diyor. Polisler de ‘Hayır burada değil’ diyor. Oğlum, ‘Burada olduğunu biliyoruz, görmek istiyoruz’ diyor. ‘Göremezsin’ demeleriyle saldırmaları bir oldu. Polisin biri ortanca oğluma küfür etmesiyle vurması bir oldu. Ben durdurmaya çalıştım. Koluma vurup beni fırlattılar. Çocukları sürükleyerek yerlerde sürüklemeye başladılar. Coplarla vurmaya başladılar. Daha sonra oğlumun çenesini açıp ağzına biber gazı sıktılar. Biber gazından sonra ‘Vurun, öldürün, etkisiz hale getirin, kelepçe takın’ diye bağırmaya başlayıp, tekrar yere atıp vurmaya başladılar. Ölüm darbesi vuruldu benim çocuklarıma. Kafalarını eziyorlar, tekme tokat girişmişler. Silahlar patlatmaya başladılar. Silah kovanı oğlumun gözüne geldi. Kendimi üstüne atınca polisin biri küfür etti. Beni fırlattı."

‘GÖZÜMÜN ÖNÜNDE LİNÇ ETTİLER’

O sırada eşinin ağabeyi Mehmet Yaman’ın kendilerini korumak için araya girdiğini anlatan Yaman, "Silah çıkarıp Mehmet’in kafasına vurdular. Daha sonra aralarına alıp vurmaya devam ettiler. Olay içinde benim sadece iki oğlum ve amcaları vardı. Başka kimse yoktu. ‘Yapmayın Allah rızası için vurmayın’ dedikçe vurmaya devam ettiler. Gözümün önünde çocuklarımı öldüresiye dövdüler. Tekme, tokat, coplarla, gözümün önünde çocuklarımı linç ettiler. Çocuklarım öğrenci. Üçü kelepçe takılmış sıraya dizmişlerdi. Beni içeri aldılar, telefonumu elimden almaya çalıştılar. Telefonumun şifresini çözdürttüler, görüntü var mı diye baktılar. O esnada ben çocuklarımı görünce bayılıp yere düştüm. Kendime geldiğimde amcaları o esnada bayılmış. Çocuklar görmüşler bunu. Amcalarına hiçbir şekilde müdahale edilmiyor. ‘Güler ben ölüyorum’ demesiyle doktorlara haber verdim. Ambulans istedik. Oradan direkt buraya getirildi. Şu an yoğun bakımda ölümle pençeleşiyor. Sol tarafı felçli. Bunlardan sonuna kadar davacıyız" diye konuştu. 

Öne Çıkanlar