Polisin 'lan' dediği gazetecinin de yanıtı 'lan' olunca gözaltına alındı

Polisin 'lan' dediği gazetecinin de yanıtı 'lan' olunca gözaltına alındı
Sivas'taki gazeteci örgütleri emniyeti değil, gazeteciyi kınadı.

Gençağa KARAFAZLI


Sivas'ta uydudan yayın yapan Vizyon 58 TV'de uzun süreden beri (Ekonomi Politika- Yerel Gündem) program yapımcılığı ve sunuculuğu, ayrıca ortak akıl haber portalının editörlüğünü de yapan gazeteci, Metin Kabakçı'nın özel iş yerinde polis tarafından yapılan pandemi denetimleri esnasında "lan" tartışması yaşandı.

Yaşanan tartışmanın ardından gözaltına alınan ve 4 saat polis merkezinde gözaltında tutulan Metin Kabakçı’nın yargıya taşınan gözaltı olayı ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

POLİSİN ‘VER LAN’ DEDİ, KABAKÇI İSE POLİSE ‘AL LAN’ DEDİ GÖZALTINA ALINDI

Sivas İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri pandemi denetimleri kapsamında Sivas ili Mevlana Mahallesi’nde özel iş yeri bulunan gazeteci Metin Kabakça’nın iş yerine giderek denetim yaptı.

İş yerine giren polis memuru gazeteci Kabakça’dan TC numarasını, ardından iş yeri vergi levhasını isteyince tartışma yaşandı.

Kabakçı, polis memurlarına "Vergi memurumusunuz ki benden vergi levhası istiyorsunuz" diye sormasının ardından görevli polisin "Ver lan vergi levhasını" demesi üzerine başlayan tartışmada iş yeri sahibi gazeteci polis görevlilerine, davranışlarının yanlış olduğunu ifade etmesi üzerine Kabakçı, polise "al lan" diyerek yvergi levhasını görevli polis memuruna verdi.

Bu tartışmanın ardından Gazeteci Kabakçı, polisin emniyetten takviye ekip çağırmasıyla gözaltına alındı.

EMNİYET BU BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL

Yaşanan gözaltı olayının ardından Sivas Emniyet müdürlüğü bir basın açıklaması yaparak gazeteci Kabakça’nın pandemi denetimi yapan polis memurlarının çalışmasını engellediğini, nezaket kurallarına aykırı davrandığını ve 1.15 promil alkollü olduğu, vergi levhasını polis memurlarımızın üzerine fırlatarak covid19 denetimine engel olmaya çalışmıştır.

Yürütülen işlemin saygıdeğer basın mensuplarına yönelik bir tarafı olmayacağı gibi, işlemin haber alma yapma ve duyurma süreçleriyle de ilişkisi bulunmamaktadır. Hakkında adlı işlemler ilgili makamların talimatıyla ve CMK çerçevesinde yürütülmektedir." Denildi.

EMNİYETE DESTEK GAZETECİ ÖRGÜTLERİNDEN GELDİ

Emniyet müdürlüğünün yaptığı açıklamaya destek Sivas’ta ki gazeteci örgütlerinden gelmesi dikkat çekti.

TGF Sivas İl Temsilcisi ve Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkan V. Hakan Sezerer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Kısa bir süre önce yaşanan ve Sivas gündemini meşgul ederek basın mensuplarını zan altında bırakan üzücü olay ile ilgili Türkiye Gazeteciler Federasyonu Sivas İl Temsilciliği olarak açıklama yapmamız zaruri hale gelmiştir.

Söz konusu şahsın Türkiye Gazeteciler Federasyonumuz ile Gazeteciler Cemiyetimize kayıtlı olmadığı ve gazetecilik mesleğini icra ve temsil etmediğini, şahsın asıl mesleğinin esnaflık olduğu bununla birlikte Sivas’ta yayın yapan bir televizyon kanalında program sunuculuğu yaptığını kamuoyu ile paylaşırız.

'BİZ BASIN MENSUPLARINI ÜZMÜŞTÜR'

Basın mensuplarımızı zan altında bırakan bu olay kamuoyunun haber alma hakkını mesai mefhumu gözetmeksizin fedakârca yerine getiren biz basın mensuplarını derinden üzmüştür. Benzeri olayların yaşanmamasını diliyor, bu şehir için gecesini gündüzüne katan kıymetli meslektaşlarımıza yapılan haksızlık yapıldığını üzülerek kamuoyunun takdirine bırakıyorum."

'POLİSİN İDDİALARI ASILSIZ İFTİRALARDIR'

Gazeteci Kabakçı’nın gözaltına alınması ve sorgu aşamasında polisin sergilediği tavrı kınayan Kabakçı’nın avukatı Mehmet Kama, "polise hep güven duyduklarını ancak hata ettiklerini", belirterek yaşananlara tepki gösterdi.

Av.Kama şunları söyledi:

"Sivas İl Emniyet Müdürlüğü tarafından resmi hesaplar aracılığıyla müvekkil Metin Kabakçı aleyhine paylaşımlar yapılmıştır. Yapılan paylaşımlara karşı cevap mahiyetinde basın açıklaması yapma zorunluluğu tarafımızca hâsıl olmuştur.

'EMNİYET EŞİTLİK İLKESİNİ ZEDELEMİŞTİR'

Sivas İl Emniyet müdürlüğü yapmış olduğu açıklamada, personellerinin tüm önleyici ve adli kolluk hizmeti ile COVİD 19 salgınına yönelik tedbirleri TAVİZSİZ VE EŞİT şekilde yürüttüğünü iddia etmiştir.

Ancak kurum yapmış olduğu paylaşım ile olaya karışan iki polise taviz vermiş, polisin beyanını vatandaşın beyanından üstün görerek eşitlik ilkesinİ zedelemiştir. Kurum ve tahkikatı yürüten kurum personeli olayda taraflı davranmıştır.

'POLİS BİZE 'SAVCI İLE GÖRÜŞTÜK LAN SÖZÜ HAKARET DEĞİL MASKEDEN CEZA YAZACAĞIZ' DEDİ'

Şöyle ki; olay tarihinde müvekkilin talebi ile Sivas Alibaba Polis karakoluna giderek, olay hakkında bilgi istemem üzerine görevli memurlar tarafımıza, müvekkilimin polise ‘lan’ dediğini, nöbetçi savcı ile yapılan görüşmede ‘lan’ kelimesinin hakaret olmadığının savcı tarafından kendilerine bildirildiğini ve dolayısıyla müvekkilin herhangi bir ifadesine başvurulmayacağını, olaydaki polislerin müvekkilin maskesiz olduğu iddiaları nedeniyle müvekkile idari yaptırım uygulanacağını, idari yaptırımın tebliği için beklememiz gerektiğini söylemişlerdir.

'POLİSLER TOPLANDI SUÇLAMALAR GENİŞLEDİ'

Söz konusu görüşmelerin tamamı kolluk içerisinde ve kamera karşısında gerçekleşmiştir. Kayıtların tamamı incelendiğinde beyanlarımızın doğruluğu anlaşılacaktır. Müvekkil ile birlikte idari yaptırım cezası beklerken kolluk biranda personelle dolmuş, sonradan gelen personeller olaya karışan personelle birlikte toplantı yapmışlardır. Yapılan toplantı neticesinde olaya karışan polisler iddialarını genişletmişlerdir.

'POLİSLERE LAN SÖZÜ YERİNE TEHDİT VE HAKARET İDDİASI GELDİ'

Olayın başlangıcında yalnızca "polise lan dedi" iddiası varken bu kez müvekkilin kendilerini tehdit ve hakaret ettiğini, müvekkilin "sizi sürdürürüm, vali ile samimiyim, ailenize yazık" şeklinde söylemlerinin olduğu şeklinde asılsız iddia ve ithamlarla tekrar savcılık talimatı almışlardır. Söz konusu olayların kolluk kamera ve ses kayıtları ile ispatı mümkündür.

'POLİSLERİN İFADE TUTANAKALRINI İSTEDİM VERMEDİLER'

Şüphelilerin ifadesinin alındığı tarafımıza iletilmiş ve ifade vermek üzere müvekkil benim nezaretimde ifade odasına geçtik. İfade odasında tahkikatı yürüten polis memurundan incelenmek üzere dosya talep ettim, fakat talebimiz yerine getirilmemiş, gerekçe olarak "yanlış anlaşılmaya mahal veremem" denilerek polislerin verdiği ifade bize gösterilmemiştir. İtiraz ederek Avukatlık Kanunu 2. Maddeyi gerekçe gösterip dilekçe vermek istemem üzerine dilekçeyi yazmaya başlayınca polis memuru müştekilerden birinin ifadesini tarafıma vermiştir.

Polisin verdiği ifadeleri asılsız olduğunu kabul etmediğimizi beyan ettik diğer polis memurunun ifadesinin verilmesini istedik bize henüz yazılmadığını açıkladılar. Bizde ifade odasını terk ettik ardından yeniden çağrıldık ve kopyala yapıştır yöntemiyle virgül ve noktasına kadar aynı ifadeler kopyala yapıştır yapılarak dosya ya eklendi.

'POLİS MEMURU 'GÖRÜNTÜ VE SES KAYITLARI VARDIR' DEDİ'

Yapılan usulsüzlükler ve taraflı işlemlerin ispatı için, kamera kayıtlarının ses kaydı yapıp yapmadığı tarafımca görevli memurlara sorulmuş görüntü ve ses kaydı yapıldığı bildirilmiştir.

Söz konusu olayda bir taraf iddia ederken diğer taraf yani müvekkil iddiaları reddetmiştir. Bu haliyle dosyada somut ve atılı suçların işlendiğine dair şu aşamada hiçbir delil söz konusu değildir. Müştekiler iddialarını ispatlayamamışlardır. Sivas İl Emniyet Müdürlüğü kanuna aykırı olarak personelinin ifadesini vatandaşının ifadesinden üstün görmüş ve müvekkili kanunsuz, nezaketsiz, kaba olarak kamuoyuna lanse dilmiştir.

'POLİS ‘VER LAN’ DEDİ MÜVEKKİLİN DE ‘AL LAN’ DEMİŞTİR'

Gerçekleşen olayda sivil iki polis memuru müvekkilin iş yerine giderek kimlik istemişlerdir. Müvekkilim kimliğini ibraz etmiştir. Sonrasında kapının önünde bekleyen şahıs müvekkilden vergi levhası istemiş fakat herhangi bir karar göstermemiş, herhangi bir açıklama da yapmamıştır.

Bunun üzerine müvekkil "siz vergi memuru musunuz? Maliyeci misiniz?" demiştir. Aynı polis bu kez müvekkili hedef alarak "ver lan" demiştir. Polisin hitabı zoruna giden ve polisin hitabının yanlış olduğunu vurgulamak isteyen müvekkil vergi levhasını çıkararak "al lan" demiştir.

Bunun üzerine müvekkile ‘ver lan’ diyen polis memuru ekip çağırarak müvekkilin karakola götürülmesini sağlamıştır. Olay yalnızca bu şekilde gerçekleşmiştir.

'KAN TAHLİLİ İLE ALKÖL TESTİ İSTEDİK İZİN VERMEDİLER'

Sivas İl Emniyet Müdürlüğü müvekkilin alkollü olduğunu iddia etmiş ise de müvekkil kesinlikle alkollü değildir. Müvekkilin ifadesinden hemen sonra tarafımızca kan tahlili talep edilmiş fakat kolluk görevlileri savcı talimatı olmadığı gerekçesiyle talebimizi yerine getirmemiştir. Bunun üzerine müvekkil Sivas’ta bulunan iki devlet ve bir özel hastaneye başvuru yaparak alkol için kan testi yaptırmak istemiş fakat kişisel başvuru ile bu testin yapılamayacağı kendisine bildirilmiştir. Kaldı ki alkollü dahi olsa bu husus, müvekkilin yalan beyanda bulunduğu polisin ise doğru beyanda bulunduğu anlamına gelmez.

'GÖZALTI YOK ANCAK TV PROGRAMINA İZİN VERİLMEMİŞTİR'

Sivas İl Emniyet Müdürlüğü müvekkilin "özgür basın susturulamaz" şeklindeki sosyal medya mesajını yayınlayarak konunun basınla ilgisinin olmadığını iddia etmiş ise de müvekkil kollukta ve kolluğa götürülürken, kendisinin tv kanallarında programcı olduğunu, bir kaç saat sonra canlı yayın programı olduğunu, ceza yazılacak yahut ifadesine başvurulacaksa bunu programdan sonra yapmaları gerektiğini defaten polis memurlarına söylemiş fakat müvekkilin talebi dikkate alınmamış, gözaltı kararı olmamasına rağmen kolluktan ayrılmasına müsaade edilmemiştir.

Müvekkilin yapacak olduğu program bu nedenle çok geç saate kalmıştır.Müvekkilin özgür basın susturulamaz şeklindeki paylaşımının nedeni budur. Saat 16:50 de gözaltı oldu, 20:45 e kadar yani idari bir para cezası için gidilen emniyette 4 saat süresince bekletildik. Müvekkil olması gereken saatte olmasa da programını gerçekleştirmiştir.

'EMNİYETİN AÇIKLAMASINI KESİNLİKLE KABÜL ETMİYORUZ POLİSE GÜVENMEKLE HATA ETTİK'

Türkiye’nin en saygın ve en değerli kurumlarından biri olan emniyet teşkilatının bir tarafta polis dahi olsa tarafsızlığını koruması gerekir. Sivas İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamayı kesinlikle kabul etmiyoruz. Biz polise hep güvendik ancak yaşananlar gösteriyor ki güvenmekle hata ettik.

'EMNİYET AÇIKLAMASINI TEKZİP ETMELİDİR'

Sivas İl Emniyet Müdürlüğü, Ali Baba Polis karakoluna ait olay tarihindeki kamera ve ses kayıtlarının tamamını soruşturma dosyasına sunarak konuyla ilgili titizliğini ve şeffaflığını göstermeli, yapılacak yargılama ve karar neticesinde resmi hesaplardan iddialarını yenileme yahut tekzip suretiyle paylaşım yapmalıdır. Müvekkil kamuoyu tarafından yakından tanınan, nezaket kurallarına önem veren bir vatandaş saygın bir TV programı yapımcısı ve sunucusudur. Yaşanan olayda hiçbir kusuru bulunmamaktadır."

Basın örgütlerini de eleştiren Av. Kama son olarak şunları söyledi:

"Gazeteci örgütlerinin bir meslektaşlarına yönelik, yaşananları araştırmadan sadece emniyetin verdiği bilgiler doğrultusunda, belli ki birilerinin baskı ve ya ricasıyla meslektaşı aleyhinde açıklama yapmalarını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

Bu davranış hiçbir şekilde gazetecilik ilkesiyle bağdaşmamıştır."

Öne Çıkanlar