Prof. Dr. Uğur Emek: Türkiye, gıda enflasyonu yüksekliğinde dünya dördüncüsü

Prof. Dr. Uğur Emek: Türkiye, gıda enflasyonu yüksekliğinde dünya dördüncüsü
Emek, 'Amansız bir savaş içindeki Ukrayna ve Rusya'daki gıda enflasyonu oranları sırasıyla yıllık yüzde 14,3 ve yüzde 17,99. Bizde fiyatlar bu savaşın da etkisiyle artıyordu değil mi?' dedi.

+GERÇEK - Karar gazetesi yazarı Prof. Dr. Uğur Emek, bugünkü yazısında, Türkiye'nin gıda enflasyonunun yüksekliği açısından 171 ülke içerisinde dördüncü sırada olduğuna dikkat çekti. 

Emek, "Geçtiğimiz perşembe günü TÜİK enflasyon verilerini açıkladı. Dünyayı kıskandıran Türkiye Ekonomi Programı yönetimi altında yaşadığımız bu günlerde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) giderek şahlanıyor TÜFE’deki bir yıllık artış oranı yüzde 69,97. Şükür, henüz 70 olmadı" dedi.

Emek, yazısında şu değerlendirmelerde bulundu:

"TÜFE yüzlerce kalem ürünün fiyatlarındaki artışların bir ortalamasıdır. Malum ortalamanın altı da vardır, üstü de vardır. Bu nedenle bazı ürünlerdeki fiyat artışları ortalamanın altında, bazılarınınki de üstünde kalıyor.

Bu defa ortalamanın üzerine gıda, ev eşyası ve ulaştırma fiyatları çıktı.

Bu yazının öznesi olan gıda enflasyonundaki artış hızı yüzde 89,1’dir.

Farkındaysanız yazının başlığında gıda enflasyonundaki artışa "fahiş" dedim. Neden mi?

Bu oran tek başına bir anlam ifade etmeyebilir. Orana anlam kazandırabilmek için ise "konuda komşuda olan bitene" bir bakmak gerekiyor.

Trading Economics isimli internet sitesinde 200’e yakın ülkeye ait 20 milyondan fazla veri yayımlanmaktadır. Bu verilerden birisi de gıda enflasyonuna ilişkindir.

Bu verilere göre gıda enflasyonunun yüksekliği açısından Türkiye 171 ülke içerisinde 4’üncü sıradadır. Evet, yanlış duymadınız DÖRDÜNCÜ.

Listedeki ilk üç ülke sırasıyla Lübnan (yüzde  390), Venezuella (yüzde  229) ve Zimbamve’dir (yüzde 104).

Düşünsenize, amansız bir savaşın içerisinde bulunan Ukrayna ve Rusya’daki gıda enflasyonu oranları sırasıyla yıllık yüzde 14,3 ve yüzde 17,99. (Hay Allah, bizdeki fiyatlar bu savaşın da etkisiyle artıyordu değil mi)?

Değerli okur savaşın ortasındaki ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’deki gıda enflasyonun oranının yüksekliğini sorgulamak meşru bir haktır. Fiyat artışlarının nedenlerini stokçularda mı aramak gerekir, yoksa başka yerlerde mi?"

Öne Çıkanlar