Roboski nasıl gizlendi?

Roboski nasıl gizlendi?
'O gün haberi verdirmeyen zihniyet, sonunda ceza da verdirmedi. Devlet, 'Hata yapmışız, olur böyle şeyler' deyip katliamın üzerini örttü.'

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK - O günü unutamam:

29 Aralık 2011…  Saat 11.00…

CNN Türk’te Medya Mahallesi’nin konuğuydum. Ayşenur Aslan’la yayına hazırlanırken İnternet’e baktım; ortalık yıkılıyordu. 12 saat kadar önce, Roboski’de korkunç şeyler yaşanmıştı. Ne olduğunu henüz tam olarak kimse bilmiyordu, ama bir hava taarruzu yaşandığı, çok can kaybı olduğu belliydi. Ayşenur’un odasında Türk kanalları açıktı, hiçbirinde tek satır yoktu. CNN International’ı açtım; Amerikalı gazeteciler olayın detaylarını anlatıyordu. Türkiye’de yaşanan olay, CNN’in Amerikan versiyonunda var, Türk versiyonunda yoktu.

Ayşenur’un huzursuzluğundan, kanalın "O konuya girme, resmi açıklamayı bekle" diye baskı yaptığını anlıyordum. Oysa işin saklanır yanı kalmamıştı artık… Konuğu da susturamazlardı ya… Yayın başlayınca direkt, "Şırnak’ta bir saldırı oldu. 30 civarında ölüden söz ediliyor" diye konuya girdim.. Bunca yılın gazetecisi Ayşenur durur mu: "'Resmi açıklama bekleniyor’, denilebilir, ama Şırnak Valisi açıklama yaptı" diyerek hem seyirciye, hem kanal yönetimine mesaj verdi.

O an, stüdyonun arkasında bir hareketlenme başladı. Ayşenur benimle sohbeti sürdürürken, bir yandan da kulaklığından yükselen sesleri dinliyordu. Sonradan öğrendim ki kanalın yöneticisi rejiyi basmış, Ayşenur’un kulaklığına, "Girmeyin o konuya demedim mi" diye bağırıyormuş.

Kanal, bir haber kanalıydı; yöneticinin görevi de haber vermek… Ama korku o kadar büyüktü ki, haberi vermek şöyle dursun, duyulmasın diye çırpınıyordu. Hem de tarihin en büyük katliamlarından biri yaşanırken…

Resmen canlı yayında sansürü yaşıyor, ama aldırmıyorduk. Dünya saldırıyı konuşurken, CNN’in altyazısında "Vali’den açıklama" başlığı duruyordu. Ne açıkladığını bile yazmaya cesaretleri yoktu. Derken stüdyoya bir görevli gelip Ayşenur’un önüne bir not bıraktı. Ayşenur nota bir göz atıp Roboski’yi konuşmaya devam etti.

Bunlar 9 yıl önceydi.

O gün haberi verdirmeyen zihniyet, sonunda ceza da verdirmedi.

Devlet, "Hata yapmışız, olur böyle şeyler" deyip katliamın üzerini örttü.

Bombaların düştüğü yerden, bugün hala kan sızıyor. Roboski’de öldürülenler, hala sorumluların hesap vermesini bekliyor.

 

Öne Çıkanlar