Roboskili aileler yeniden AYM’ye başvuracak

Roboskili aileler yeniden AYM’ye başvuracak
TSK’nin bombardımanı sonucu 34 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin AYM’ye daha önce yapılan başvuru kabul edilmemişti.

Roboskili aileler, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yaptığı bombardıman sonucu 34 yurttaşın yaşamını yitirmesine dair yarın yargı sürecinin yeniden başlatılması için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunacak.

Başvurunun ardından Roboskili aileler, AYM önünde basın açıklaması gerçekleştirecek.

Katliamda hayatını kaybeden 34 kişinin ailelerinden 31 kişinin, "yaşam hakkı ve insan haysiyeti ile bağdaşmayan muamele yasağının ihlali" gerekçesiyle yaptığı bireysel başvuru, başvurudaki eksikliğin süresinde giderilmemesi nedeniyle reddedilmişti.

'EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİ İSTENDİ'

Gerekçede gecikmeyle ilgili bölüm şöyle ifade edilmişti: "Başvurudaki eksikliğin giderilmesi bildirimiyle başvurucular vekiline, başvuru formunda başvurucuların temel bilgilerine yer verilmediği ve ayrıca başvuru evrakının kabul edilebilirlik kriterlerine uygun bir başvuru olup olmadığının değerlendirilebilmesi için zorunlu başvuru yollarının tüketildiğine dair Askeri Savcılık ve Mahkeme kararları ile başvurunun süresinde yapılıp yapılmadığının tespiti için kararların öğrenme tarihlerinin başvuru formu ve eklerinde olmadığı bildirilmiş ve eksikliklerin giderilmesi istenilmiştir.

'AVUKAT MAZERET BİLDİRMEDİ'

Avukat, 21 Ağustos 2014 tarihli eksiklik giderim evrakında eksikliğin süresinde giderilmemesine yönelik herhangi bir mazeret bildirmemiştir. Eksikleri süresinde tamamlamadığı gibi eksiklik giderimini neden süresinde yapamadığına ilişkin mazeret dilekçesini de yaklaşık bir ay sonra Mahkememize sunmuştur."

Başvurunun eksik evrak nedeniyle reddedildiği ve avukatın eksiklikleri gidermemeye mazeret bildirmediğinin ortaya çıkması ve HDP'de ciddi tartışmalara neden olmuştu. (MEZOPOTAMYA AJANSI))

Öne Çıkanlar