Rojava'da sokağa çıkma yasağı 15 gün uzatıldı, su ve elektrik faturaları da tahsil edilmeyecek

Rojava'da sokağa çıkma yasağı 15 gün uzatıldı, su ve elektrik faturaları da tahsil edilmeyecek
Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, koronavirüsü salgınına karşı tedbirleri kapsamında 23 Mart’tan başlamak üzere 15 günlük sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Rojava Özerk Yönetimi, koronavirüs tedbirleri kapsamında yayınladığı genelge ile sokağa çıkma yasağını 15 gün daha uzattı. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi 23 Mart’ta 15 gün süre ile sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Özerk Yönetim'in aldığı yeni kararlara göre, Mayıs ve Haziran ayları boyunca elektrik, su ve temizlik malzemelerinin faturaları da alınmayacak.

Yerel kaynakların bildirdiğine göre, Özerk Yönetim, sosyal temas ve hijyen konusunda aldığı tedbirlerle şimdilik küresel salgının ulaşmasını engellemiş durumda. Şehba alanı dahil, Kuzey ve Doğu Suriye’nin tamamında, henüz tespit edilmiş bir koronavirüs vakası yok. Özerk Yönetim, sokağa çıkma yasağını 15 gün daha uzattı.

Bugün yayınlanan genelge ile sokağa çıkma yasağı 15 gün daha uzatıldı. Genelgeye göre; tarım ilaçlama dükkanları, veterinerler, tarım malzemeleri satan dükkanlar saat 17.00 ile 01.00 arasında açık bulunacak. Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eş Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mayıs ve Haziran aylarında su, elektrik ve temizlik faturalarının alınmayacağı bildirildi.

HEKİMLERDEN OLUŞAN BİR KURUL OLUŞTURULDU

Kuzey-Doğu Suriye’de virüsle mücadele için 12 doktordan oluşan kurulda yer alan Fırat Bölgesi Sağlık Bakanı Dr. Ehmed Mehmud, kısıtlı imkanlara rağmen salgına karşı etkili bir mücadele verdiklerini söyledi. Şimdiye kadar herhangi bir vakaya rastlanmadığını aktaran Mehmud, her kent ve bölge için ayrı tedbirler uygulamaya soktuklarını ifade etti. Mehmud, bulundukları Kobanê’de karantina için üç ayrı yer tahsis ettiklerini dile getirerek, "Bu yerler salgına yakalananları karantiya alabilmek için oluşturduğumuz yerlerdir. Ayrıca acil hareket edebilecek sağlık ekipleri oluşturduk. Onun için bir iletişim hattı belirledik ve bunu tüm halkımızla paylaştık. Bu durumda bir şey olursa ekiplerimiz derhal oraya gidebilecek. Hastanın durumuna göre müdahale edilecek. Bu ekiplerimiz bu güne kadar bir çok yeri gezdi, ancak bir vakaya rastlamadı" dedi.

Mehmud, salgının bölgelerine sirayet etmemesinin nedeninin çok çabuk yaptıkları hazırlık ve aldıkları tedbirler olduğunu belirterek, salgın çevrelerine bulaşmadan sınırların giriş ve çıkışların kapattıklarını hatırlattı.

'KRİZ MASASINDA KİTLERİ ELE ALIYORUZ'

Sokağa çıkmanın yanında koronaya karşı ürettikleri kitlerle testler yaptıklarını kaydeden Mehmud, "Şimdi bu testlerden bir bölümünü buraya getirdik. Bu durumun biraz daha süreceğini düşünüyorum. Halen oluşturduğumuz kriz masasında bunu tartışıyoruz. Bizim halkımızdan tek isteğimiz, şu an için evlerinden çıkmamalarıdır" dedi.

KOBANE'DE DURUM NASIL?

Salgına karşı Kobanê’de oluşturulan Bilim Kurulu hakkında da bilgi veren Mehmud, söz konusu çalışmanın öncülüğünü Sağlık Bakanlığı’nın yaptığını kaydetti. Mehmud, kurulun amacını ise şöyle anlattı: "Kurul olarak bir program belirledik. Olası bir durumda nasıl hareket edeceğimizi kararlaştırdık. İşte vaka olursa ne zaman karantiya alınacak, hangi ilaçlar kullanılacak, evde mi ya da karantina yerinde mi müdahale edilecek, var olan rahatsızlık korona mı değil mi, bunların hepsi aşama aşama kurulca belirlenecek ve ona göre gidilecektir. Ayrıca kurul olarak bu salgına karşı bir çözüm üretmek için de çalışmalar kaydetmek istiyoruz. Var olan imkanlara göre bizim de üzerinde çalıştığımız çözüm metotları var."

SURİYE'DE 30 VAKA TESPİT EDİLDİ

Suriye’nin diğer kentlerinde ise tespit edilen vakalar var ve salgın yayılıyor. SOHR, Suriye’nin Şam, Halep, Lazkiye, Tertus, Humus, Hema ve Dera kentlerinde vaka sayısının 30’un üzerinde olduğunu duyurdu. Dêrazor’daki 34 İranlı miliste virüse rastlandığını, durumu ağırlaşan iki milisin Irak’a gönderildiğini ve öldüklerini kaydeden SOHR, Ocak ve Şubat aylarında göğüs iltihabı ve öksürük şikayeti ile Suriye hastanelerine başvuran 8 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı. SOHR, doktorların hastaların neden hayatını kaybettiğini tespit edemediğini duyurdu. (Kaynak: Özgür Politika)

Öne Çıkanlar