RTÜK'ten 72 saat süre; ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisi kullanıldı

RTÜK'ten 72 saat süre; ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisi kullanıldı
RTÜK ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisini kullandı ve Amerika’nın Sesi, DW ve Euronews sitelerine lisans için 72 saat süre tanıdı.

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, RTÜK ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisini kullandığını, Amerika’nın Sesi, DW ve Euronews sitelerine lisans için 72 saat süre tanındığını duyurdu. Taşçı, bu sürede başvurmayanların erişimlerinin engelleneceğini belirtti. 

Taşçı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "RTÜK ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisini kullandı. Oy çokluğuyla alınan kararla, http://amerikaninsesi.com http://dw.com/tr ve http://tr.euronews.com sitelerine lisan için 72 saat süre tanıdı. Bu sürede başvurmayanların erişimleri engellenecek. Ulusal basının ardından sıra uluslarası haber sitelerinin denetlenmesine ve sesinin kesilmesine geldi. RTÜK’ün "sitede video var lisans almalı" bakışıyla denetlenmeyecek hiçbir haber sitesi kalmaz! Asıl hedef basın özgürlüğü ve çok seslilik. İstenen basın sussun, eleştirmesin" değerlendirmesini yaptı. 

Taşçı şu ifadeleri kullandı: 

"RTÜK’e İnternet yayınlarını denetleme yetkisine veren yasa 2019 yılında yürürlüğe girdi. Üç yılın ardından RTÜK’ün aklına yabancı haber sitelerinin gelmesi hayli ilginç. Anlaşılan devamı da gelecek!"

Kararı sosyal medya hesabından paylaşan RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi Okan Konuralp, "Oyçokluğuyla alınan karar SETA’nın 2019’daki fişleme niteliğindeki uluslararası medya raporunun bir uygulaması. Lakin, uluslararası medyanın baskılanmasına yönelik bu hamle de başarısızlığa mahkumdur" dedi.

SETA’NIN 2019’DAKİ RAPORU

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), 2019 tarihli ve "Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" başlıklı raporunda; aralarında DW Türkçe, Amerika’nın Sesi ve EuroNews’in de bulunduğu uluslararası basın kuruluşlarının Türkçe servislerinin yayınlarını incelemişti. Rapor, pek çok basın meslek kuruluşunun tepkisini çekmişti. "Gazetecilerin hedef gösterildiği" suçlamasıyla SETA hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar