Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Tertemiz değiliz, neysek oyuz ve bundan utanmıyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Tertemiz değiliz, neysek oyuz ve bundan utanmıyoruz
Lavrov: Biz Ukrayna'yı işgal etmedik. Özel bir askeri operasyon başlattık çünkü Batı'ya Ukrayna'yı NATO'ya katmanın bir suç olduğunu anlatabilmemizin başka bir yolu yoktu.

Rusya'nın Ukrayna işgali başladığından bu yana çok az sayıda Batılı haber kuruluşunun röportaj teklifini kabul eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BBC Rusya Editörü Steve Rosenberg'in sorularını yanıtladı.

24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattıkları saldırıya ilişkin konuşan Lavrov "Biz Ukrayna'yı işgal etmedik. Özel bir askeri operasyon başlattık çünkü Batı'ya Ukrayna'yı NATO'ya katmanın bir suç olduğunu anlatabilmemizin başka bir yolu yoktu" ifadelerini kullandı. Lavrov, Kremlin'in Ukrayna'da Naziler'in bulunduğuna yönelik söylemini tekrarladı. Moskova Rus ordusunun Ukrayna'yı Nazilerden temizlediğini iddia ediyor.

‘TERTEMİZ DEĞİLİZ, KİM OLDUĞUMUZU GÖSTERMEKTEN UTANMIYORUZ’

BBC'ye özel açıklamalarda bulunan Lavrov, Birleşmiş Milletler'in, Çernihiv bölgesindeki Yahidne bölgesine ait bir raporuna göre 74'ü çocuk ve 5'i engelli olmak üzere 360 sivilin, Rus ordusu tarafından 28 gün bir okulun bodrum katında kalmaya zorlandığı, tuvalet ve suya erişimlerinin olmadığı, 10 kişinin öldüğü hatırlatılarak, "Bu Nazilerle savaşmak mı oluyor?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Bu çok üzücü ama uluslararası diplomatlar, buna Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri, BM Sözcüsü ve diğer BM yetkilileri de dahil, Batı'nın baskısı altında. Genellikle Batı tarafından üretilen yalan haberleri büyüterek yaymak için kullanılıyorlar. Rusya tertemiz değil. Rusya neyse o. Ve kim olduğumuzu göstermekten utanmıyoruz" oldu.
‘RUSYA’YI YENMELİYİZ’ DİYEN İNGİLTERE’YE MESAJ: HADİ BAKALIM, YAPIN O ZAMAN!

İngiltere’nin Rusya'nın resmi "dostane olmayan ülkeler" listesinde olmasına ilişkin soruya da cevap veren Lavrov "Artık manevra yapacak bile alan kalmadığını düşünüyorum. Boris Johson (Başbakan) ve Liz Truss (Dışişleri Bakanı) açık açık ‘Rusya'yı yenmeliyiz, Rusya'ya diz çöktürmeliyiz’ diyor. Hadi bakalım, yapın o zaman!" dedi.

Truss geçen ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisini dünyanın önünde küçük düşürdüğünü söylemiş ve "Ukrayna'da mağlup olmasını garantilemeliyiz" demişti.

Lavrov'a, Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Doğu Ukrayna'da yakalanıp, buradaki yönetimler tarafından idam cezasına çarptırılan iki İngiliz'in akıbetine ilişkin ise "Batı'nın ne gördüğü umurumda değil. Beni sadece uluslararası kanunlar bağlar ve uluslararası kanunlara göre paralı askerler savaşçı olarak tanınmaz" açıklamasında bulundu. Söz konusu iki kişinin Ukrayna ordusunda görev yaptığının belirtilmesi üzerine ise "Buna mahkeme karar verir" yanıtı verdi.

Lavros, daha sonra BBC'yi Lavrov Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerdeki sivillere olanları tüm gerçekliğiyle göstermemekle suçlayarak "Siviller 8 yıldır Kiev'in ordusu tarafından bombalanıyor" dedi.

BBC Rusya Editörü Steve Rosenberg, Lavrov ile görüşmenin devamında aralarında geçen diyaloğu şöyle aktardı:

"Ona BBC'nin son 6 yıldır bu bölgelere gidip olanları yerinde görüp haberleştirmek için izin istediğini ve her seferinde reddedildiğini hatırlattım. Rusya, Ukrayna'yı "soykırımla" suçluyor. Ancak Rusya yanlısı ayrılıkçı liderlere göre bölgede 2021'de 8 sivil hayatını kaybetti, bir önceki yıl ise 7 kişi. Her ölümün bir trajedi olduğunu hatırlatarak "Ancak bu bir soykırım sayılmaz" dedim.

Eğer bir soykırım yaşanıyor olsaydı Donetsk ve Lugansk'taki ayrılıkçıların bizim bölgeye gidişimize izin vereceklerini söyledim ve bir daha sordum: "Neden bize izin verilmedi?" Lavrov'un yanıtı ise "Bilmiyorum" oldu."

Öne Çıkanlar