‘Sadece iktidara yakın gazetecilere basın kartı verilecek’

‘Sadece iktidara yakın gazetecilere basın kartı verilecek’
TGS, basın kartı yönetmeliğindeki değişikliğe ilişkin açıklama yaptı.

ARTI GERÇEK -Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), basın örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren basın kartı yönetmeliğindeki değişikliğe ilişkin açıklama yaptı. Basın kartının Saray’ın tekeline alındığını belirten sendika, artık yalnızca iktidara yakın gazetecilere basın kartı verileceğini ifade etti.

İLGİLİ HABER: BASIN KARTI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ: İPTALLER KOLAYLAŞTI

"İktidar lehine esnetildiğine tanık olduğumuz yasa maddelerinden hüküm giyen gazeteciler basın kartı alamayacak veya kartları iptal edilecek" denilen açıklamada, söz konusu yönetmeliğin, basın kartının artık sadece iktidara yakın gazetecilere verileceğinin ilânı olduğu vurgulandı.

TGS’nin açıklaması şöyle:

"Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün kapatılarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Teşkilatı’nın kurulmasının ardından Basın Kartı Yönetmeliği değiştirildi. Yeni yönetmelik ile hem basın kartı komisyonunun bileşenlerine dair esaslar değiştirildi hem de kartı almak zorlaştırıldı. Daha önce sekreterlik görevi yürüten İletişim Başkanlığı bütün yetkileri kendi eline topladı. Daha önce sadece Bakanlık Basın Müşavirlerine verilen sarı basın kartına ek olarak bu yönetmelikle Bakan'ın istediği personele basın kartı vermek yetkisi de tanıdı."

‘KARTLAR İPTAL EDİLECEK’

‘Suç işlemeye tahrik’, ‘suçu ve suçluyu övme’, ‘kanunlara uymamaya tahrik’, ‘milli savunmaya, anayasal düzene, devlet sırlarına karşı suçlar’ gibi sık sık iktidar lehine esnetildiğine tanık olduğumuz yasa maddelerinden hüküm giyen gazeteciler basın kartı alamayacak veya kartları iptal edilecek.

Hukukun bağımsızlığının tartışıldığı bir dönemde, yüzlerce gazeteci yaptığı haberlerden dolayı hukuksuz bir şekilde cezalandırılırken, 144 gazeteci cezaevlerinde tutulurken yapılan bu yönetmelik değişikliği gazetecilerin elinden basın kartını almak anlamına geliyor."

‘KART ARTIK YALNIZCA YANDAŞLARA VERİLECEK’

"Ayrıca; daha önce 15 kişiden oluşan Basın Kartı Komisyonu'ndaki üye sayısının 9’a düşürülmesini ve meslek örgütlerinden gelen temsilci sayısının azaltılarak üçe indirilmesini de kabul etmemiz mümkün değildir.

Bu yönetmelik, basın kartının artık sadece iktidara yakın gazetecilere verileceğinin ilânıdır."

ÇAĞRI: İPTAL EDİN

TGS, açıklamasının sonunda bir çağrı yaparak şöyle seslendi:

"İletişim Başkanlığı Teşkilatına çağrımız bu yönetmeliği iptal etmesi, meslek örgütlerinden fikir alarak gazeteciyi ve gazeteciliği koruyan bir yönetmelik çıkartılmasıdır."

Öne Çıkanlar