Sadettin Tantan'a canlı yayında 'işkenceci' suçlaması

Sadettin Tantan'a canlı yayında 'işkenceci' suçlaması
Eski MİT mensubu Mehmet Eymür'ün açıklamalarını yorumlayan Tantan, 'işkencenin olmaması gerektiğini' söylerken gazeteci Orhan Gökdemir, Tantan'ı da 'işkenceci' olmakla suçladı.

Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, KRT televizyonunda yayınlanan "Olağan İşler" programına konuk oldu. Tantan programda, eski MİT'çi Mehmet Eymür'ün açıklamalarını ve işkence iddialarını değerlendirdi.

Ancak Tantan'ın, gazetecilerin sorularına yanıt vermekten kaçınması dikkat çekti. Tantan, ismi 'karanlık işlerle' anılan Mehmet Ağar için de 'arkadaşım' dedi.

Tantan'dan sonra programa katılan gazeteci Orhan Gökdemir ise Tantan'ı "işkenceci" olmakla suçladı.

Türk devletleri yasalarla yönetilmiştir, şahıslarla yönetilmemiştir" diyen Tantan, 1926'da yürülüğe giren Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) işkencenin suç olarak tanımlanmadığını, 1993'te kurulan Doğru Yol Partisi ile Sosyaldemokrat Halkçı Parti koalisyonu döneminde "suç olarak" ceza maddelerine eklendiğini ve kamu kurumlarının istihbarat görevlileri çalıştırmak zorunda olduğunu ancak görevlerini kötüye kullananların cezalandırılması gerektiğini söyledi.

'PKK, 'İSTİHBARAT ELEMANI' DİYE KÜRT GENÇLERİ İNFAZ ETTİRDİ'

"Türkiye Cumhuriyet'i kabile devleti değildir" diyen Tantan geçmişteki aydınlatılmayan olayların hepsinin kayıtlı ve tespitli olduğunu belirtti. Türkiye'nin bilerek "sanayi ülkesi yapılmadığını" söyleyen Tantan, "AKP, devlet gücünü tehdit haline getirdi" ifadelerini kullandı.

Tantan, "Türkiye'de bir takım yerler kazıldı, kemikler bulundu. Niye kazıldı? Türkiye sanki kendi insanını katletmiş gibi yapıldı? Oysa yıllar içerisinde PKK 'istihbarat elemanı' diye Türkiye'den yurt dışına giden bütün Kürt kimlikli gençleri infaz ettirdi ve gömdürdü. Ama buradan geldi iş devlete döndü." dedi. 

Bu esnada Tantan'a "JİTEM'in işlediği cinayetler yok mu? Eski JİTEM mensupları bunları itiraf etmişti" diye hatırlatıldı. Tantan, bunları yapan JİTEM mensuplarının hepsinin yargılanıp cezalandırıldığını söyledi ve JİTEM içerisinde de Fethullahçıların olduğunu iddia etti.

'HAYATIMIN İLK İŞKENCE DENEYİMİNİ TANTAN EMNİYET MÜDÜRÜYKEN YAŞADIM'

Sadettin Tantan'ın ardından yayına katılan gazeteci Orhan Gökdemir ise "Sadettin Tantan 12 Eylül'den önce çok muktedir bir emniyet müdürüydü. O zaman Milli Selamet Partisi'ne yakın olduğu söyleniyor. Beyoğlu'nda ilk hortumlu operasyonlar onun döneminde başlamıştı. İnsanlar hortumla dövülürdü." dedi.

Tantan'ın bu nedenlerle sürgün edildiğini söyleyen Gökdemir açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"O sürgün mekanlarından birisi Giresun. Ben o zaman lise ikinci sınıftaydım. 79'dan söz ediyoruz. Ben hayatımın ilk işkence deneyimini Tantan'ın emniyet müdürü olduğu zaman Giresun'da yaşadım.

Sahra telefonu; yani çevirdiğinizde elektrik veren aleti ilk o zaman gördüm. İşkence var ve sadce Mehmet Eymür yapıyormuş gibi davranmamak lazım. Giresun Emniyet Müdürlüğü'nde ve tüm karakollarda işkence yaygındı.

İşkencecinin, işkenceyi önlenmesi diye bir şey söz konusu değil."

Öne Çıkanlar