Sağlık işçileri, TİS'teki yüzde 35 gece mesai zammının kaldırmasını protesto etti

Sağlık işçileri, TİS'teki yüzde 35 gece mesai zammının kaldırmasını protesto etti
Tüm Sağlık-İş üyesi işçiler, gece çalışmasında mesai zammının bakanlık genelgesi ile kaldırılması ve vardiya saatlerinin değiştirilmesine tepki gösterdi.

Tüm Sağlık-İş üyesi işçiler, gece çalışmasında mesai zammının bakanlık genelgesi ile kaldırılması ve vardiya saatlerinin değiştirilmesine tepki gösterdi. Sağlık çalışanları, "Gece çalışması toplu iş sözleşmesinde kazanılmış bir haktır. Elbette ki işçi dava yoluna gidecektir ve bakanlık tekrar tekrar binlerce lira zarara uğrayacaktır. Çalışma sistemini üçlü vardiya sistemine çevirmeleri, zaten zor olan işçinin çalışma sistemini iyice zorlaştırmıştır" açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 81 ilde hastanelere gönderdiği genelge ile sağlık işçilerinin gece vardiyasında aldıkları yüzde 35 oranındaki fazla mesai zammının kaldırılması ve vardiyaların üç posta şeklinde yapılacak olmasına tepki gösteren sağlık çalışanları bugün Ankara Ulus’ta bir basın açıklaması yaptı. 

Sağlık emekçilerinin 7 gün 24 saat çalıştığı vurgulanan açıklamada, işçilerin iş tanımları dışında çalıştırıldığı ve kamu hastanelerinde hasta bakım işinin de temizlik işçilerine yaptırıldığı belirtildi.

696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin giriş sözleşmelerinde maaş artı yüzde 7 dilim alacak olmasına rağmen yüzdelik paylarının gasp edildiği anlatılan açıklamada, bu konuda hak edişlerin ödendiği emsal davalara rağmen Bakanlığın bu yanlıştan dönmediği dile getirildi.

Öz Sağlık İş’in imzaladığı toplu iş sözleşmesinde gece çalışmasının yüzde 35 zamlı ücretlendirilmesi hükmünün, Sağlık Bakanlığı’nın genelgesiyle kaldırıldığı bildirilen açıklamanın satır başları şöyle:

‘BAKANLIK İŞÇİNİN HAKKINI YEMEYE DEVAM EDİYOR’

"Maalesef Bakanlık işçinin hakkını yemeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı 10 gün önce 81 ile gönderdiği genelgeyle işçilerin gece çalışması yaptıklarında aldıkları yüzde 35 zam farkını kaldırmaya çalışıyor. Halbuki toplu iş sözleşmesinin 23. Maddesinde, ‘aksam 20:00 ile sabah 06:00 saatleri arasında yapılan çalışmalar işçiye yüzde 35 zamlı ödenecektir’ diye açıkça belirtilmiştir. Sağlık Bakanlığı bu toplu iş sözleşmesini kendi rızasıyla imzaladığı halde, hemen akabinde de imzalanan TİS maddelerini çıkarttığı genelge ile yok sayıyor.

‘İŞÇİYİ SOKAĞA SALANLAR CAN GÜVENLİĞİMİZDEN SORUMLUDUR’

Gece çalışması toplu iş sözleşmesinde kazanılmış bir haktır. Elbette ki işçi dava yoluna gidecektir ve bakanlık tekrar tekrar binlerce lira zarara uğrayacaktır. Çalışma sistemini üçlü vardiya sistemine çevirmeleri, zaten zor olan işçinin çalışma sistemini iyice zorlaştırmıştır. 24 saatlik günün 2. Vardiyası gece 24:00'da sona ermektedir. Erkek kadın demeden işçiyi bu saatte sokağa salanlar can güvenliğimizden birinci derecede sorumludur. Sağlık bakanlığına derhal bu hak gaspı ve hatalarından dönmelerini öneriyoruz.

‘İŞÇİ SENDİKALARINI GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMEYE DAVET EDİYORUZ’

Bütün işçi sendikalarına, derneklerine çağrımız! Kuruluş amacınız işçi haklarına sahip çıkmak ve bu hakları büyütmektir. Kuruluş amaçlarınız doğrultusunda sizleri görevinizi yerine getirmeye davet ediyoruz. Bizler haklarını arayan, ülkesinin kalkınması için çalışıp vergilerini kuruşu kuruşuna ödeyen sağlık işçileriyiz. Görevimiz insan sağlığı için insanlara hizmettir. Bu doğrultuda haklarımız için yaptığımız ve yapacağımız eylemler kanunlar çerçevesinde olacaktır. Patron ağalar gibi kanunları hiçbir zaman hiçe saymayacağız."

YILDIRIM KAYA: SİZ ALKIŞ DEĞİL ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI İSTİYORSUNUZ

Sağlık emekçilerinin yaptıkları basın açıklamasına katılarak destek veren CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, "Pandemi süreci içerisinde biz balkonlarda sağlıkçıları alkışladık ama siz belli ki alkış istemiyorsunuz, siz alın terinin karşılığını istiyorsunuz, insanca çalışma koşulları istiyorsunuz" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenen CHP’li Kaya, "Yapılan yanlış uygulamadan derhal dönülmelidir. Bir düzenleme yapılacaksa sağlık emekçilerinin lehine yapılmalıdır" diye konuştu. CHP’li Kaya şöyle konuştu:

‘SENDİKALAR DA SARI SENDİKA OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLİYOR’

"Taşeron işçi çalıştırmaya devam ediliyor, bir arkadaşımız şöyle seslenmiş 'Ne siz efendi ne biz köleyiz' diye, siz efendisiniz, işçiler, üretenler efendidir. Ama parlamentoda tuzu kuru olanlar efendi olamaz. Biz sizlerin düşüncesinin kölesiyiz. Eğer sizler çocuğunuzun geleceğinin garanti altına alamıyorsanız, sizin çalışma koşullarınız insanca yaşam koşullarına uygun değilse bu mücadeleyi elbette sendikalarla birlikte yürütmelisiniz. Ama görünen o ki sendikalar da sarı sendika olma yolunda hızla ilerliyorlar.

‘SESİNİZİ TBMM'YE TAŞIYACAĞIM’

Size sözüm olsun ki sizin sesinizi TBMM’ye her koşulda taşıyacağım. Haklarınız alınacak. Pandemi süreci içerisinde biz balkonlarda sağlıkçıları alkışladık ama siz belli ki alkış istemiyorsunuz, siz alın terinin karşılığını istiyorsunuz, insanca çalışma koşulları istiyorsunuz. İşte biz de bunları size vermek için en kısa zamanda parlamentoda sayımız yetmez ise sandık gelecek bu devran değişecek, işçiler emekçiler haklarını mutlaka halkın iktidarında alacak diyor, hepinize saygılar sunuyorum." (ANKA)

Öne Çıkanlar