Sancar’dan engellilere ziyaret: Destekler sadaka anlayışına dayanıyor

Sancar’dan engellilere ziyaret: Destekler sadaka anlayışına dayanıyor
Türkiye Engelliler Konfederasyonu’nu ziyaret eden Sancar, ‘Yapılan desteklerin büyük bir kısmı sadaka anlayışına dayanmaktadır’ dedi.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar başlığında oluşturulan heyet, bütçe buluşmaları kapsamında Ankara’da Türkiye Engelliler Konfederasyonu’nu ziyaret etti. İlk olarak söz alan Engelliler Konfederasyonu Başkanı Sayın Mustafa Özsaygı hazırlanan bütçe görüşmelerinde kendilerinden görüş alınmadığını belirterek, Türkiye’de engellilerin yüzde beşinin istihdam edebildiğini söyledi. Bu oranın çok düşük olduğunu söyleyen Özsaygı, "Avrupa Birliği’ne üye ülkelere bakıldığında milli gelirden alınan pay oranında büyük uçurumlar var. Engellilerin büyük bir kısmı yoksul kişilerden oluşmaktadır. Ülkemiz sosyal hukuk devleti olmasına rağmen ama gereğini yapmamaktadır" diye konuştu. 

‘BU BÜTÇE SARAYIN, SAVAŞIN BÜTÇESİDİR’ 

Daha sonra konuşan Mithat Sancar, bütçe ziyaretleri kapsamında en anlamlı buluşmayı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Toplumda en büyük hak gaspına uğrayan kesimlerden biri engellilerdir. Toplum tüm kesimlerin katılımıyla bütçe hazırlanması gerekiyordu. Ama Türkiye’de demokrasiden bahsetmek imkansızlaştığı için, burada da bu ilkeyi hiçe sayılmıştır. Bu bütçe saraya, yandaşa ve savaşa hazırlanan bütçedir" dedi. 

‘İKTİDAR SADAKA ANLAYIŞINA DAYANIYOR’ 

İstendiği taktirde kısıtlama ve israfa son verilerek bu kaynakların halka aktarılabileceğini söyleyen Sancar, iktidarın sosyal hak kavramına uzak bir zihniyete sahip olduğunu söyledi. Sancar, "Yapılan desteklerin büyük bir kısmı sadaka anlayışına dayanmaktadır. Oysa yapılması gereken sosyal hak güvencesiyle sağlanmasıdır. Ancak iktidarın sosyal alandaki faaliyetleri sadaka anlayışına dayanıyor" dedi. Sancar konuşmalarını şöyle sürdürdü: 

"Birleşmiş Millet Sözleşmesi’nde engellilere yönelik yürütülen hizmetlere dair ayrıntıların olduğunu hatırlatan Sancar, Maalesef Türkiye’de durum ile sözleşme uyuşmamaktır. Bizim temel yaklaşımlarından biri, engellilerin bağımsız ve eşit yurttaş sayılmasıdır. Engellileri iktidara bağımlı hale getirmek insan onurunu ihlal eden bir anlayıştır. Taleplerimiz ve ilkelerimizden birisi de bütün mekanların engellilere göre düzenlenmesidir. Bu açıdan 2022 yılının seferberlik yılı olmasını istiyoruz. Bütçeden buna uygun bir payın ayrılması gerekiyor."

Yerel yönetimlerde engelli hakları için gerekli kaynakların sağlanması gerektiğine dikkat çeken Sancar, "Hizmet yerinde ve yerelde düzenlenirse kolay ulaşabilir, denetlenebilir hale gelir. Biz pek çok hizmetin yerel yönetimlere kaynak ve yetki devri sayesinde çok daha iyi ve katılabilir hale gelebilir olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

‘AYRIMCILIK DİLDE KÖKLEŞİR’ 

Ayrımcılığın ciddi bir hak ihlali olduğunu söyleyen Sancar, "Ayrımcılık dilde kökleşir, ayrımcılıkla mücadele dilde başlar. Dönüşüm dilde kökleşir, dönüşüm de dilde başlar" dedi. Sancar engellilerle ilgili çok sayıda sıfat kullanıldığını ve aşağılandıklarını belirterek, "Muhtemelen bende dahil hepimi zaman zaman bu tuzağa düşüyoruz.  Hepimiz bu ayrımcı dilden arınması gerekiyor. Konfederasyonun hazırladığı bildiriyi okumak istiyorum" dedi. 

Daha sonra konuşan HDP İstanbul milletvekili Erol Katırcıoğlu ise iktidarın meclisi çalıştırmadığı gibi bütçe komisyonu da çalıştırmadığını söyledi. Katırcıoğlu, "Biz bütçe görüşmelerinin televizyonda yayınlanması talebinde bulunduk. Ama tahmin ettiğiniz gibi böyle bir şeye kabul etmeyip kapalı kapılar ardında yapılacak. Biz toplumun sorunlarının ciddiye alınması gerektiğini düşünen bir partiyiz" dedi.

Öne Çıkanlar