Saray, Kürtlerle temas arıyor

Saray, Kürtlerle temas arıyor
'Bütün bunlar, iktidarın nasıl köşeye sıkıştığını ve nasıl birbirine tamamen zıt siyasetlerle, zigzaglar çizerek çıkış yolu aradığını ortaya koyuyor.'

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK-  Saray, iktidarın eriyişini durdurmak için Kürtlerle diyalog arıyor ya da yeni tuzaklar kuruyor. Buna dair iki ilginç haber çıktı ortaya: 

Biri, bir kulis bilgisi, diğeri kısa bir söyleşi…Ankara’da bir grup gazeteci, AKP’nin ağır toplarından birinin, Kürt siyasetinin en önemli isimlerinden biri ile bir araya geldiğini öğrendi.

İki isim, Mayıs ayından bu yana en az 3-4 kez buluşmuş. Yani bu, hal hatır sormayı aşan bir "nabız yoklama süreci..." "Taraflar birbirini tartıyor."

Son görüşme, 15 gün kadar önce yapılmış, ancak Bahçeli’nin çıkışından sonra bu görüşmeler bıçak gibi kesilmiş. 
Görüşen isimler, hem AKP, hem HDP içinde çok önem verilen şahsiyetler...

İsimleri ortaya çıksa, muhtemelen partileri adına değil, şahısları adına görüştüklerini söyleyeceklerdir; çünkü iki taraf da bu görüşmenin açığa çıkması halinde, kendi tabanlarında doğacak tepkiden çekiniyor. 

Ancak bunun, Saray’daki bir arayıştan kaynaklandığına dair başka bir belirti, dün akşam çıktı ortaya: Gazeteci Muhammed Vefa, Twitter hesabında, Osman Öcalan’la yaptığı telefon konuşmasını yayınladı.

Hatırlayacaksınız, Abdullah Öcalan’ın kardeşi Osman Öcalan, yerel seçimler öncesi TRT Kurdi kanalına çıkarılıp Ekrem İmamoğlu aleyhine konuşturulmuştu.

Öcalan, bu görüşme teklifinin TRT’den geldiğini belirtiyor. Ama daha önemlisi, kısa bir süre önce bir Cumhurbaşkanı danışmanıyla görüştüklerini, "PKK başta olmak üzere yaşanan durumları konuştuklarını" açıklıyor. 

Kim bu "Cumhurbaşkanı danışmanı"; bilmiyoruz. Ancak Öcalan’ın sözünü, diğer kulisle birlikte okuduğumuzda, AKP’nin, Kürtlerle temas aradığını veya yeni tuzaklar kurduğunu anlıyoruz.

MHP bunu haber alıp öfkeli açıklamalar yapınca AKP suçüstü yakalanmış gibi kesiyor teması… Ama bütün bunlar, iktidarın nasıl köşeye sıkıştığını ve nasıl birbirine tamamen zıt siyasetlerle, zigzaglar çizerek çıkış yolu aradığını ortaya koyuyor.

İpleri MHP’nin eline vererek nasıl büyük bir hata yaptıklarını anlayacaklar; ama iş işten geçmiş olacak.

Öne Çıkanlar