Salgında esnafa borç sermayeye hibe: SASA'nın elektriğini devlet ödeyecek

Salgında esnafa borç sermayeye hibe: SASA'nın elektriğini devlet ödeyecek
Salgında esnafa borç verilip, işçilere kısa çalışma ve ücretsiz izin dayatılırken sermayeye en az 325 milyon TL akıtılacak.

İsa Uğur ERDOĞAN


ARTI GERÇEK- Coronavirus nedeniyle milyonlarca çalışan işsiz kaldı, esnaf kepenk kapattı. Yeni alınan tedbirlerle kapanan işyeri ve işsiz sayısının artacağı öngörülürken, devlet hem Erdemoğlu Holding’in elektrik parasını ödeyip, hem de vergilerden muaf tutacak.

Erdemoğlu Holding ve iştiraklerine ait olan SASA Polyester Sanayi A.Ş.’nin Adana’da kuracağı saf teraftalik asit (PTA) ve polimer/cips üretim tesisine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla proje bazlı devlet yardımı verilmesine karar verildi.

Altı yıl boyunca verilecek yardım şayet zamanında bitmezse süre üç yıl uzatılabilecek. 11 milyar 271 milyon 788 bin tutarındaki yatırım için devlet SASA’yı gümrük vergisinden muaf tutacak. Aynı zamanda KDV istisnası ve iadesi getirildi. İşletmenin 50 milyon TL’lik enerji harcamalarının yarısını da 10 yıl boyunca devlet ödeyecek.

Ancak, SASA’ya devlet desteği bununla sınırlı değil: Beş yıl boyunca 30 milyon TL’lik nitelikli personel desteği ve 10 yıl boyunca gelir vergisi stopaj desteği ile sigorta primi desteği verilecek. Şirkete yüzde 100 vergi indirimi de yapılacak. Sabit olan rakamlarla şirkete en az 325 milyon TL aktarılacak.

SERMAYEYE HİBE, ESNAFA BORÇ VERİLDİ

Öte yandan devlet eliyle sermaye gruplarına SASA’da olduğu gibi karşılıksız destek verilirken esnaf ve sanatkarlara sadece kredi desteği veriliyor. Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında çıkarılan Esnaf Destek Paketi ile 747 bin 801 esnaf ve sanatkara, toplam 18 milyar 526 milyon lira kredi kullandırıldı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu verilerine göre, Türkiye'de bu yılın ilk altı ayında kapanan işyeri sayısı 35 bin 965 olarak gerçekleşti. 384 bin esnafsa salgın döneminden bu yana kepenk kapattı.

Öte yandan, Meclis’te devam eden Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde AKP 2 milyonu aşkın esnafa 2 milyon TL’lik destek vermeyi teklif ediyor. Bu esnaf başına 1 TL hibe anlamına geliyor.

3,5 MİLYON İŞÇİYE SADECE 32,8 MİLYAR TL 

DİSK- AR’ın hazırladığı rapora göre ise Covid-19 etkisiyle geniş tanımlı işsiz sayısı ve iş kaybı Ağustos 2020’de 10,5 milyon olarak gerçekleşti. Coronavirus salgını nedeniyle 2020’de en az 2 milyon 159 bin yeni işsiz ortaya çıktı.

DİSK-AR'ın "Covid-19 işçileri nasıl etkiledi" saha araştırmasına göre ise pandemi nedeniyle çalışanların yüzde 36’sı gelir kaybı yaşadı. 

Aile ve Çalışma Bakanlığı ise pandemi de kısa çalışma ödeneği alan 3,5 milyon çalışana Covid döneminde yapılan tüm desteklerin nakdi ücret desteği, normalleşme desteği, işsizlik ödeneği harcamalarının tutarı 32.8 milyar TL olduğunu açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar