Selin Sayek Böke: Dolar satarak TL korunmaz

Selin Sayek Böke: Dolar satarak TL korunmaz
'Türkiye’yi uçurumun kenarından aşağıya iten iktidarın ta kendisidir'

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'uçuşta olduğunu' öne sürdüğü ekonomiye ilişkin konuştu. Böke, " Son 4 ay içerisinde 4 milyar dolarlık rezerve eridi" dedi.

Türkiye ekonomisinin dış borçlanmaya bağımlı hale getirildiğini dile getiren Böke, İz gazeteden Cengiz Aldemir'e yaptığı değerlendirmede 6 yıldır istikrarlı bir şekilde değer kaybettiğini ifade etti. Böke, " "Cumhuriyet miraslarını aile şirketlerine devredecek şekilde el konulduğu için bitmiş olan denizin son barutu olan uluslararası rezervleri kullanan saray rejimi bunu Türk lirasının değerini koruma hamlesi olarak ortaya koymaya çalışıyor. Son 4 ay içerisinde 4 milyar dolarlık rezerve eridi" şeklinde konuştu.       

'DOLAR SATARAK TL KORUNMAZ'

Sınırsızca satış yaparak Türk lirasının değerinin korunabileceğini, iktisat birinci sınıf öğrencisinin bile düşünmeyeceğini belirten Böke, " Merkez Bankası'ndaki dolarların bir sınırı var. Satış yapılarak Türk lirasının değerini tutacak olan rezerv ve barut sınırlı miktarda var. Bunun sonu elbet bir gün gelecektir ve paranın değeri bununla tutulamaz. Parayı değerli kılan şey, üretmek ve güven yaratmaktır. Bunların olmadığı bir düzende, dolar satarak değer kazanmak mümkün değildir demiştik. Nitekim bugün yaşıyor olduğumuz gerçeklik de sürpriz olmadığını gördüğümüz ağır tabloyu ortaya çıkartmıştır" dedi.

'EKONOMİ UÇURUMDAN AŞAĞI UÇUYOR'

Cumhurbaşkanının ekonomiye ilişkin Ayasofya çıkışında yaptığı açıklamaya " Türkiye ekonomisi uçurumdan aşağı uçuyor" şeklinde gören CHP’li Böke, Türkiye’de ciddi ekonomik sorunların yaşandığı bu süreçte iktidarın, ‘dış mihrakların Türkiye’ye yaptığı bir operasyon’ gibi iddiaların doğru olmadığını, tam tersi kendilerinin kurduğu çarpık düzenin bir sonucu olarak bu sorunların yaşandığını söyledi. Böke, " Türkiye’yi uçurumun kenarından aşağıya iten iktidarın ta kendisidir. Ülkeyi kötü gidişten kurtaracak bir çok çözüm yolu var ama bunları görmeyen bir de iktidar var. CHP’nin iktidarda olmamasından kaynaklı bir kötüye gidiş var ülkede. Bu yapılanlar bilerek ve isteyerek ortaya konulan bir düzenin sonucunda yaşanıyor bu kriz" tespitinde bulundu.

'3 MİLYON İNSAN İŞ ARAMAKTAN VAZGEÇTİ'

DİSK'in raporunda yer alan3 Milyon insanın iş aramaktan vazgeçtiği bilgisini hatırlatan Böke, " Bugün 18 milyon işsizi olan Türkiye’de enflasyon diğer ülkelerle kıyaslandığında çok yüksek ve çift haneli resmi rakamlarla da ifade ediliyor ve bunun halkın yaşamına yansıdığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Yine uçurumdan aşağıya düşüşün bir diğer göstergesi ise umutsuzluk duygusudur. Umutsuzluğu en net istihdama katılımda görüyoruz. İnsanlar çalışabilir durumda olmaları ve istemelerine rağmen, düzenden umutlarını kestikleri için son bir yıl içinde 3 milyon insan iş aramaktan vazgeçti. Umutsuzluğun artarak sürdüğü bir yerde güven, öngörülebilirlik ve ekonomik işleyiş ortadan kalkıyor" ifadelerine yer verdi.

'1 YILDA 2,5 MİLYON İŞ YERİ KAPANDI'

Krizin sadece döviz kuruyla sınırlı olmadığını, yeni iş alanı yaratılmayan ülkede son bir yılda var olan 2 milyon 500 bin istihdam alanının yok olduğuna dikkat çeken Böke, tek adam ve parti devleti düzeni değişmediği sürece krizin ağırlaşarak süreceği uyarısında bulundu. Böke, Türkiye’nin AKP iktidarına mahkum olmadığını ve bir CHP iktidarında yaşanan olumsuzluklarla birlikte ekonomik krizden ülkeyi kurtaracaklarını da sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar