Sendikacılıktan patronluğa uzanan serüven

Sendikacılıktan patronluğa uzanan serüven
Eski sendika yöneticileri şimdi işçilerin işten atılmasına neden olan taşeron şirket sahipleri olmuş.

Ücretsiz izne çıkarılan Migros işçilerinin Şekerpınar deposu önünde sürdürdüğü işe dönme mücadelesi devam ediyor. İşçiler, Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) ile birlikte hareket ederken, işçilerin işten çıkarılmasına neden olan kişinin eski bir sendikacı olduğu ortaya çıktı. 

DGD-Sen’in internet sitesinde yer alan Murat Bostancı ve Neslihan Acar’ın yazısına göre, taşeron Usgrup şirketinin sahibi Veysel Cingöz, Tez-Koop-İş Sendikası’nda bir zamanlar sendikal mücadele yürütmüş. Öyle ki 1987 Migros Grevi'nin önderliğini de yürütmüş. Yazıya göre sendikanın eski diğer yöneticileri de taşeron şirket sahibi olmuş.

Yazının konuya ilişkin bölümleri şöyle:

"Migros depo ve mağazalarında, Tüpraş’ta, Tansaş'ta da çalışanı olan Usgrup patronu Veysel Cingöz yıllardır kurduğu taşeron şirket cehennemi ile işçilerin tepesine çöreklenmişken 8 yılın sonunda ilk kez DGD-SEN sendikasını ve direnen işçileri görüşmeye davet etti. Kuşkusuz bu görüşme DGD-SEN’in kendisinin gelecek dönem kariyer planlarını bozma potansiyelini görmesi sebebiyle mümkün oldu. Cingöz’ün kariyer planının ne olduğuna geleceğiz, önce bu şahsı tanıyalım. Dersimli olduğunu her konuşmasında vurgulayan Cingöz sendika yöneticilerine tanıdık bir sima olduğunu hatırlatma ihtiyacı hisseden eski bir sendikacı. 1987 Migros Grevi'nin 'önderlerinden.' 1989 grevinde ise artık tarafı değişmiş durumda. O dönem işten atılıp otopark işletmeye başladığı sırada Koç Grubu'nun sihirli eli Bülent Özaydınlı’nın markajına giriyor. Cingöz hem Genel Başkan Yardımcısı olduğu Tez-Koop-İş Sendikası’nın sarı sendikaya dönüştürülmesi operasyonunu yürütüyor hem de Usgrup bünyesinde topladığı şirketleri Migros'un en büyük taşeronu haline getiriyor.

‘TEZ-KOOP-İŞ SENDİKASI’NIN ESKİ YÖNETİCİLERİNİN TAMAMI DA MİGROS'TA TAŞERON ŞİRKET SAHİBİ’

DGD-SEN yöneticileri ile görüşmesinde hiçbir şey yapamazsam şirketin işkolunu değiştirir Tez-Koop-İş’i buraya sokarım demesi boşuna değil. Hem sendikadan hem de şirketten kar üstüne kar elde etmenin hayallerini kuruyor. Zaten Tez-Koop-İş Sendikası’nın eski Genel Merkez yöneticilerinin tamamı da Migros'ta irili ufaklı birer taşeron şirketin sahibi artık. MBM taşeron şirketinin sahibi Mehmet Emin Meriç de eski Tez-Koop-İş yöneticilerinden. Migros mağazalarında Tez-Koop-İş Sendikasının örgütlü olduğu bilgisini de verirsek sanırız Migros depo ve market işçilerinin sarı sendika ve patronlar tarafından ne denli kuşatma altında olduğu anlaşılacaktır. Cingöz’le görüşme esnasında bir diğer tehdit olan 'Benim kariyer planlarımın önüne geçerseniz depoya MBM’i sokarım' cümlesini kurması sarı sendikacı patronlarla kurduğu tezgâha güvenin bir ürünü. Birkaç örnek daha verelim ki Tez-Koop-İş ile Migros taşeronları arasındaki kirli ilişki zihinlerde netleşsin. Meriç'in yeğeni Hakan Dere Tez- Koop-İş’in en büyük şubelerinden birinin başkanı. Daha sayısız örnek verebiliriz. Burada durup Veysel Cingöz’e tekrar dönelim. Cingöz etrafındaki ilişkilerle hâlâ Tez-Koop-İş yönetim süreçlerini dizayn ediyor, belirliyor. Cingöz ayrıca Fethiye'de zenginler için milyon dolarlık yat projeleri yapıyor. Cingöz ile yapılan görüşmede bahsettiği kariyer planına gelecek olursak CHP'de vekillik için etrafındaki sosyal sermayeyi harekete geçirmiş olduğunu görmek mümkün."
 

Öne Çıkanlar