Şengal ve Mahmur’a yönelik saldırılar Meclis gündemininde

Şengal ve Mahmur’a yönelik saldırılar Meclis gündemininde
HDP'li Milletvekili Semra Güzel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a 'Şengal’deki Sikêniye köyü hastanesinin bombalanma gerekçesi nedir?' diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Şengal ve Mahmur’daki sivil alanların TSK tarafından bombalanmasını Meclis gündemine taşıdı. Güzel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na önerge verdi.

Önergede, "Türk Silahlı Kuvvetleri uzun süredir sınır ötesi operasyonlarla sivil yerleşim alanlarını bombalamakta ve insanların ölümüne sebebiyet vermektedir. Son olarak 17 Ağustos 2021 tarihinde Şengal kent merkezinin güneyindeki Sikêniye Köyünde bulunan bir hastane, 30 Ağustos 2021 tarihinde Federe Kürdistan Bölgesi kenti Zaho’da bulunan Şengalli Êzîdîlerin kaldığı Qadiya Kampı, 2 Eylül 2021 tarihinde Şengal’in Barê Köyü, 3 Eylül 2021 tarihinde Birleşmiş Milletler’in kurmuş olduğu Mahmur Kampı bombalanmıştır. Sivil yerleşim alanları olan bu bölgelerde birçok kişi yaşamını yitirmiş, yaralananlar olmuştur" denildi.

Güzel’in Oktay’ın yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

* Sınır ötesi yapılan bu operasyonların gerekçesi nedir?
 
* Şengal’deki Sikêniye Köyü hastanesinin bombalanma gerekçesi nedir?
 
* Qadiya Kampı’nın bombalanma gerekçesi nedir?
 
* Barê Köyünün bombalanma gerekçesi nedir?
 
* Mahmur Kampı’nın bombalanma gerekçesi nedir?
 
* Sivil yerleşim alanlarına saldırı düzenlenmesi uluslararası ve ulusal hukuka aykırı iken hangi dayanak ile bombalanmaktadır?
 
* Bu bombalamalar hangi ülkelerin ve kurumların desteği ile yapılmaktadır?
 
* Federe Kürdistan Bölgesinden ve Irak Hükümetinden operasyonlara dair bilgiler alınmış mıdır? Bu bombalamalar sonucu kaç kişi yaşamını yitirmiş, kaçı yaralanmıştır?

Öne Çıkanlar