Şentop: Gülen'le yüz yüze görüşmeyen birkaç kişiden biriyim

Şentop: Gülen'le yüz yüze görüşmeyen birkaç kişiden biriyim
Meclis Başkanı Mustafa Şentop, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu'nun, kendisine yönelik 'FETÖ'cü' suçlamasına cevap verdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'te TÜRKPA 10'ncu Yıl Nişan Töreni ve Fotoğraf Sergisi açılışına katıldı. Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şentop, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu'nun, kendisine yönelik "FETÖ'cü" suçlamalarının hatırlatılması üzerine hayatında bir kez bile olsa Fetullah Gülen ile görüşmediğini söyledi ve AKP içinde Gülen'le hiç görüşmeyen birkaç kişiden biri olduğunu ekledi.

15 Temmuz'dan hemen sonra cemaat aleyhine konuştuğunu belirten Şentop "18 Aralık yani 17 Aralık 2013'te FETÖ operasyonu ki biz ona bir hükümet darbesi teşebbüsü diyoruz. Onu yaptıktan sonraki gün yapılan bir konuşma benim konuşmam. Şahit olan arkadaşımız vardır orada. İsimler de bende var. Televizyona birçok siyasi partiden, farklı görevlerde olan birçok kişiyi 17 Aralık'ta olanlarla ilgili konuşmaya davet etmiştir, kimse gitmemiştir. O güne kadar da hiç kimse konuşmamıştır. Olayların nereye gideceğini, mahiyetinin ne olacağını, 'gücün kimde olduğunu' öğrenmeden kimse bu işe girmek istememiştir. Ben 18 Aralık'ta canlı yayında bu konuda konuşma rahatlığına sahip biriyim" dedi.

Şentop "Şunu açıkça ifade edeyim; burada o şahısla (Fethullah Gülen) hayatı boyunca yüz yüze görüşmeyen, karşılaşmayan belki birkaç kişiden biri de benim" diye devam etti.

'YARGIÇLARA HAKARETİ DOĞRU BULMUYORUM'

Şentop, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesine ilişkin YSK kararına ve üyelere yönelik eleştirilerin sorulması üzerine, "YSK ile ilgili benim de yakın çalışmalarım oldu. Bir dönem seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcılığı yaptım. O dönemde de zaman zaman YSK’ya dilekçe verdik. Kararlar verdiler. Bu kararların hepsinin bizi tatmin ettiğini söyleyemem. Memnun olduğumuz kararları da oldu, olmayan kararlar da oldu. YSK hiç şüphesiz eleştirilebilir. Seçim sonrası kararları eleştirilebilir. Gerekçeler eleştirilebilir. Ancak, YSK seçim sonrası sürecinde yargı görevi yapıyor. Yargıçların bu anlamda hakaret görmelerini doğru bulmuyorum. Başka seçimlerde başka hakimler olacak. 2023’te tekrar seçim olacak. YSK yapacak. Eleştiri sınırı içerisinde kalmak kaydıyla her şeyin söylenmesi doğrudur. Ama bizim yargı kurumlarına hakaret ederek, tahkir ederek, itibarsızlaştırarak konuşmamız yanlış olur. Parlamento çatısı altında bunu yapmak da yanlış olur. Eleştiri her zaman serbest olmalı ama hakaret doğru değil, olmamalı" dedi.

'MİLLETVEKİLİNİN BEYANI DİKKATE ALINIYOR'

Şentop, Meclis’te saldırı girişiminde bulunduğu iddia edilen kişilerin başka kişilerle görüşüp görüşmediğine ilişkin soruya ise, "Vatandaşlarımız milletvekillerinden talep ediyorlar. Milletvekillerimiz veya danışmanları aracılığıyla, bir sistemimiz var, o sistem aracılığıyla sisteme girilen bilgiler ziyaretçi kapsındaki arkadaşlarımızın bilgisayarına düşüyor. Bununla ilgili sorgulama yapılmıyor. Milletvekilinin beyanı dikkate alınıyor" yanıtını verdi. TBMM'ye girişlerin şikayet veya haklarında arama olduğu takdirde engellendiğini söyleyen Şentop, "Böyle bir engeli yoksa vatandaşın Meclis'e girişi ile ilgili bir engel yok. Bahsettiğiniz erkek şüphelinin Meclis'e girdiği, milletvekili ile görüşmek üzere girdiği, onunla ilgili bilgiler var. Burada güvenlik sistemi iyi işleyen bir güvenlik sistemi, genel olarak Emniyet Genel Müdürlüğü sistemleriyle bağlantılı" diye konuştu. (HABER MERKEZİ / DHA)  

Öne Çıkanlar