Şenyaşar ailesinin avukatı: Gizlilik kalkmalı, hastane görüntüleri dosyaya konulmalı
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK- Urfa’nın Suruç ilçesinde, 14 Haziran 2018’de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ‘seçim gezisi’ sırasında Yıldız’ın yakınları ile korumalarının işyeri ve akabinde hastanedeki saldırıları sonucu esnaf Hacı Esvet Şenyaşar, çocukları Adil ve Celal Şenyaşar hayatını kaybetmişti. AKP’li vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da olayda yaşamını yitirmişti. Saldırı olayına ilişkin açılan dava güvenlik gerekçesi ile Malatya’da görülüyor.
SAVCI FADIL ŞENYAŞAR İÇİN 150 YILA KADAR CEZA İSTEMİŞTİ
Bir önceki duruşmada mütalaasına açıklayan savcı, 3 yakını kaybeden ve kendisi de ağır yaralanan Fadıl Şenyaşar için bir kez "Kasten öldürme" ve 8 kez "Kasten öldürmeye teşebbüs" ile 150 yıla kadar hapis cezası istemişti. Aynı savcı Enver Yıldız için ise ağır tahrik ile öldürmeden 12 yıla kadar hapis cezası istedi. Bunun üzerine saldırıda eşini ve 2 oğlunu yitiren anne Emine Şenyaşar’ın, adalet talebiyle Urfa’da adalet talebi ile başlattığı eylemi sürdürüyor.
DURUŞMA MALATYA’DA GÖRÜLDÜ
Emine Şenyaşar eylemini Urfa’da sürdürürken, 3 kişi Şenyaşar ailesinden olmak üzere 4 kişinin hayatını kaybettiği saldırı olayına ilişkin davanın 7’inci duruşması Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuksuz yargılanan Ferit Şenyaşar ile Yıldız ailesi avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya, Urfa, Diyarbakır ve Antep Barosu'na bağlı avukatlar yanı sıra ÖHD üyesi avukatlar katıldı. Pandemi gerekçesi ile gazetecilerin alınmadığı duruşmaya Fadıl Şenyaşar tutuklu bulunduğu Elazığ Kapalı Cezaevi'nden, Enver Yıldız ise Osmaniye Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı.
FADIL ŞENYAŞAR’A 37 YIL 9 AY, ENVER YILDIZ’A 18 YIL HAPİS CEZASI
Malatya’ya görülen duruşmada kararını açıklayan mahkeme olayda babası Hacı Esvet, kardeşleri Celal ve Adil Şenyaşar’ı yitiren tutuklu sanıklardan Fadıl Şenyaşar'a 37 yıl 9 ay hapis verdi. Davanın diğer tutuklu sanığı Enver Yıldız’da müebbet hapis cezası veren mahkeme, suçu "ağır tahrik altında işlediği" gerekçesi ile cezayı 18 yıla çevirdi. Mahkeme her ikisinin tutukluluğunun devamına karar verdi.
DAYIK: AİLENİN ADALET TALEBİ HALA KARŞILANMADI
Mahkemenin verdiği kararı Artı Gerçek’e değerlendiren Şenyaşar ailesinin avukatı Gökhan Dayık, ailenin adalet talebinin hala karşılanmadığını söyledi. Yaşanan olayın sadece bu dava ile sınırlı olmadığını ifade eden Dayık, Suruç Devlet Hastanesinde Şenyaşar ailenin linç edilerek öldürülme olayını hatırlattı. Dayık, "Olay iş yerinde başlayıp hastaneye kadar devam ediyor. Kesintisiz devam eden bir olay ile ilgili soruşturma başlamıştı. Daha sonra bu soruşturma ikiye ayrıldı İşyerinde yaşananlar iddianameye dönüştürülerek dava açıldı. Bugün duruşması yapıldı. Hastaneye ilişkin kısmı ise soruşturma olarak duruyor. Bu soruşturma hakkında uygulanan gizlilik kararı yaklaşık 3 yıldır devam ediyor" diye konuştu.
'HASTANE BOYUTUNUN GİZLİLİĞİ KALDIRILMALI'
Suruç Devlet Hastanesinde yaşananları "İnsanlık suçu" olarak nitelendiren Dayık, orada insanların kafalarının ezilerek linç edilerek öldürüldüğünü söyledi. Tüm bunların kolluk güçlerinin, çok sayıda yetkilinin, doktorların, sağlık çalışanların gözleri önünde gerçekleştiğini ifade eden Dayık, "Aile bu dosyanın açılıp, orada yaşananların görüntülerinin dosyaya konulmasını istiyor. Artık gizliliğin kaldırılarak soruşturmanın açılmasını istiyor aile. Faillerin bulunup cezalandırılmasını istiyor aile. Neden hala gizlilik kararı var" dedi.
'DELİLLER KARARTILIYOR'
Suruç Devlet Hastanesinde yaşananların mutlaka aydınlatmasını isteyen Dayık, soruşturmada gizlilik kararı olduğu için dosyaya göremediklerini söyledi. Hastane dosyasında çok sayıda delilin karartıldığı yönünde bilgilerin kendilerine ulaştığını ifade eden Dayık, "Dosyaya giren yeni belge var mı yok mu bilmiyoruz. Bizim duyduğumuz, savcılığı teyit ettiği görüntülerin bir kısmının olmadığı yönünde. Bu endişe everici bir durum" diyerek soruşturma üzerinden gizliliğin kaldırılmasını istedi.