Şêx Hesen: Kobanêli Kadınlar Türkiye'nin hayalini engellediği için hedef alındı

Şêx Hesen: Kobanêli Kadınlar Türkiye'nin hayalini engellediği için hedef alındı
Kobanê Askeri Meclisi Eşbaşkanı İsmet Şêx Hesen 'Uluslararası güçler bombardımanlara ortaklık ediyor' dedi.

Kobanê Askeri Meclisi Eşbaşkanı İsmet Şêx Hesen, SİHA bpmbardımanında 3 kadının yaşamını yitirmesine ilişkin olarak "Kobanê’de kadınlar verdikleri mücadeleyle tüm dünyaya örnek oldular. Türkiye’nin hayallerini engellediler. Kadınlar bunun yüzünden hedef alındı" dedi.
 
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik bombardımanları devam ederken, Kobanê'yi hedef alan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait Silahlı İnsansız Hava Araçları'nın (SİHA) bombardımanında 3 kadın yaşamını yitirdi. Bölge halkı bombardımana tepki gösterirken, Suriye’nin kuzeydoğusunun birçok kentinde yürüyüşler ve protestolar gerçekleştirildi. Kobanê’nin Helincê köyüne dönük bombardımana ilişkin konuşan Kobanê Askeri Meclisi Eşbaşkanı İsmet Şêx Hesen, bombardımanlarla Kobanê’de yenilen IŞİD’in intikamının alınmak istediğini söyledi. Hesen, uluslararası güçlerin de bu bombardımanlara sessiz kalarak, ortak olduğunu aktardı.
 
KADINLARIN HEDEF ALINMASI 
 
Bombardımanda yaşamını yitiren üç kadını anan Hesen, bombardımanın birçok anlamı olduğunu, zaman ve mekan açısından dikkat çeken yönleri olduğunu ifade etti. Kadınlar şahsında Kürt halkının hedef alındığını belirten Hesen, sadece Kobanê’nin değil, Kürtlerin yaşadığı bütün yerlerin bombardıman altında olduğunu kaydetti. 

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Hesen, şöyle devam etti: 

"Kobanê üzerinde tarihi emelleri var, ancak Kürtlerin yaşadığı her yere saldırıyorlar. Bugün Güney Kürdistan’ı da hedef alıyorlar. Güney’de yaptıkları saldırılarda birçok sivili öldürdüler. Dağları yakıp, yıktılar. Halk yerinden ve köyünden ediliyor. Bunu herkes görüyor, ancak göz yumuyorlar. Dün Kobanê’nin Helincê Köyü’nde yapılan saldırı ise Kobanêli kadınlara yönelik gerçekleştirildi. Bunlar halk arasında bilinen ve tanınan kadınlardı. Kadınların hedef alınması büyük anlamlar taşıyor. El üstünde tutukları IŞİD’i Kobanêli kadınlar yendi. Bu Erdoğan’ın kursağında kaldı. IŞİD’i Kobanê’de kim ve nasıl yendi? Bunu kadın arkadaşlarımız başardı. Bunu herkes böyle bilsin. Bu devrime ve Kobanê savaşına öncülük eden kadınlar verdikleri mücadeleyle tüm dünyaya örnek oldular. Ve Türkiye’nin hayallerini de engellediler. Kadınlar bunun yüzünden hedef alındı. Üç kadın arkadaşımızı katlettiler. Örneği de azdır. Sivil insanların evinde bombardımana tutulması. İlk defa Kobanê’de gerçekleştiriliyor. Kobanê’de özellikle IŞİD’in intikamını almak istiyorlar. Ellerinden gelse daha fazlasını yapacaklar."


 
'ULUSLARARSI GÜÇLER ORTAK’
 
Rusya ve Suriye'yle yaptıkları anlaşmadan sonra Türkiye’ye yönelik kendileri tarafından herhangi bir saldırının gerçekleşmediğini ifade eden Kobanê Askeri Meclisi Eşbaşkanı Hesen, anlaşma gereği askeri güçlerini sınırdan 30 kilometrenin dışına çektiklerini hatırlattı. Hesen, bunun sorumluluğunu ise Rusya’nın aldığını aktardı. Bugüne kadar bu duruma uyduklarını dile getiren Hesen, şöyle konuştu: 

"Rusya’nın bilgisi olmadan Türkiye uçaklarını kaldırıp Kobanê’yi bombalayamaz. Öyle görünüyor ki Rusya, Türkiye ve ABD arasında bir anlaşma var. Suikastlarla halkın gözünü korkutarak, sindirmek istiyorlar. Kadınların geliştirdiği rolün önünü kesmenin hedefindeler. Erdoğan 5 yıl önce kendisine dert olan Kobanê’yi tekrar hedef almak istiyor. O planını tamamlamak istiyor. ABD ve Rusya da buna sessiz kalarak, onaylıyor. Onun için Rusya’nın bu saldırıdan haberi var. Çünkü onlar buranın sorumluluğunu ve garantörlüğünü üstlendi. Biz de buna uyduk. Güçlerimizi dışarı çıkarmıştık. Ancak onlar gelip bizi evimizde öldürüyorlar. Rusya da ‘Ben bu bölgenin sorumlusuyum’ diyor. Bu doğru değildir. Biz bunu esas almıyoruz. Rusya’nın bilgisi olmadan Türkiye buraya saldırılar gerçekleştiremez."
 
‘ABD VE RUSYA NETLEŞMELİ’
 
Suriye'nin kuzeydoğusuna dönük bombardımanlar karşısında ABD ve Rusya’nın tutumunu netleştirmesi gerektiğine değinen Hesen, devamında şunları söyledi: 

"Bir bölgede bulunup, 'sorumluluğunu üstleniyorum' diyorsan gereklerini yerine getirmen lazım. Eğer yapmıyorsan sen de bu saldırılara ortaksın demektir. Eğer anlaşıldığı gibi hareket edilmezse bu yapılan devriyelerin de bir anlamı kalmaz. Rusya’nın bölgede kalması da bu anlama geliyor."
 
‘HEDEF KÜRT HALKI’
 
Hesen, tüm dünyanın kendilerine dönük bombardımanları görmesini ve buna göre tutum alması gerektiğinin altını çizdi. Bütün Kürtlerin de bombardımanlara  karşı ayaklanması gerektiğini belirten Hesen, "Hedef ve amaç Kobanê değil, hedef Kürt halkıdır. Onun için birliğimizi sağlayıp, değerlerimizi korumalıyız. Nerede olursa olsun topraklarımızı sahiplenmeliyiz" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar