Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye-Venezuela hattındaki rotası neyi gösteriyor?

Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye-Venezuela hattındaki rotası neyi gösteriyor?
'Maduro'ya darbe girişimi sırasında Türkiye'den MNG Holding'e ait bir jet Caracas'a geldi. O dönemin ABD Dışişleri Bakanı bu jetle Maduro'nun Küba'ya iltica edeceğini iddia etti.'

ARTI GERÇEK- ARTI TV'de ekrana gelen "Odak" programında, Sezgin Baran Korkmaz'ın uçağının Venezuela rotası ve Türkiye-Venezuela ilişkisi, Korkmaz Karaca'nın hem CHP hem de AKP ile olan bağları mercek altına alındı. Akademisyen İmdat Öner ve CHP eski Milletvekili Erdal Aksünger, konuları değerlendiren isimler oldu.

'MADURO HAKKINDA UYUŞTURUCU TİCARETİ İDDİALARI ORTAYA ÇIKTIĞINDA TÜRKİYE MADURO'YA DESTEK VERDİ'

Akademisyen Öner, "Türkiye'de son dönemde gündeme gelse de Tüekiye'nin Venezuela ilişkileri, Maduro'ya verdiği destek batı basınında uzun süre önce konuşuldu, ciddi şekilde raporlar yayınlandı, araştırma haberleri çıktı" diyerek "Türkiye binlerce kilometre uzaktaki bir ülkeyle tarihinde hiç olmadığı kadar bir yakınlık gösteriyor Maduro yönetimiyle. Maduro hakkında batı dünyasında kara para aklama, uyuşturucu ticareti ilişkilerinin ortaya çıktığı dönemde Türkiye başkanlık düzeyinde Maduro'ya destek verdi. Hatta Türkiye muhalefetle Maduro arasında arabuluculuk rolüne bile soyundu" bilgilerini verdi. 

'TÜRKİYE'DEN KALKAN JETLER MİLYONLARCA DOLAR NAKİT PARA TAŞIYORDU'

"Türkiye'den Venezuela'ya özel jetlerin 2018'den beri yüzlerce sefer yaptığını birkaç yıldır sosyal medyada nereden nereye hangi tarihte gittiği, ne iş yaptığı şeklinde paylaşıyordum" diyen Öner, şu ifadeleri kullandı:

"Hatta Maduro'ya darbe girişimi sırasında Türkiye'den bir jet kalktı Caracas'a geldi, MNG Holding'e ait bir jet. O dönemin ABD Dışileri Bakanı Mike Pompoe bu jetle Maduro'nun Küba'ya gideceği ve iltica edeceğini iddia etti. Ancak sonrasında ordu içindeki dönüşümle bu darbe girişimi bastırıldı ve o jet İstanbul'a döndü. Buna benzer şekilde, Ciner'e ait bir uçağın 2019'da Venezuela'ya gittiğini biliyoruz. MNG, Ciner ve BoraJet; bu üçü sık sık uçuşlar gerçekleştiriyor. Sezgin Baran Korkmaz'ın jetiyle ilgili dikkat çeken şey, Moskova üzerinden gitmesi. Bununla ilgili çeşitli iddialar var. Bildiğiniz gibi Venezuela küresel finans sistemine kapalı. Finansal sistemi kapalı ülkeye döviz nasıl girecek? Tek bir yolu var, nakit taşınması. Ama milyonlarca dolar paranın bu şekilde giriş yapması özel bir durum gerektiriyor. İşte burada jetlerin kullanıldığına dair iddialar var. Türkiye'den kalkan jetler para mı taşıyordu diye soru işaretleri oluşuyor." 

DİKKAT ÇEKEN İSİM: TARECK EL AİSSAMİ

"İkincisi, Tareck El Aissami ismi. Chavez döneminden beri iktidarda yer alan, çeşitli bakanlıklar yapmış çok güçlü bir isim" diye devam eden Öner, "Trump iktidara geldiğinde 2017 yılında ilk kez Venezuela'dan üst düzey bir siyasiye yaptırım uyguladı. Gerekçe, Aissami'nin Meksika ve Amerika arasındaki uyuşturucu seferleri. Tabii bunların hepsi iddia. Ancak bunun sonucunda Aissami'nin ABD'de milyonlarca doları, yatları, jetleri, villaları olduğu ortaya çıktı ve bunlara el konuldu. Ancak Türkiye'yi ilgilendiren asıl kritik nokta şu: Aissami 2018-2019'da Türkiye'ye ziyaretlerde bulunuyor. O dönem Türkiye ile Venezuela arasında bir altın ticaretinin temeli atılıyor ancak bu hayata geçmeden ABD Hazinesinden bir heyet gelip 'Bunu yapmayın, yaptırımları' deler diyor ve Türkiye tarafı sonrasında altın ticaretinin durduğunu açıkladı" dedi.

JETLER YA DA BORAJET GİBİ ŞİRKETLER ABD'DEN AKLANMAYA ÇALIŞILAN PARALARLA SATIN ALINMIŞ'

"Aissami'nin 23 Şubat 2019 tarihinde İstanbul-Moskova-Caracas üzerinden bir yolculuğu var. Burada kullanılan uçak Sezgin Baran Korkmaz'a ait ve bu yolcuğu ayarlayan şirket, ABD'lii iki isim üzerine açıldığı görünen bir havayolu şirketi. ABD Hazine Bakanlığı bu uçuşu tespit ediyor" diyen Öner, "Bunun sonucunda yaptırımları delme suçunu kabul eden iki isimden biri itirafçı oluyor ve 55 ay ceza alıyor. Sezgin Baran Korkmaz'la ilgili son iddianamede de bu uçuş geçiyor. Bu sadece benim tespit edebildiğim bir uçuş. Bu uçak ya da BoraJet gibi şirketler ABD'den aklanmaya çalışılan parayla satın alınmış. Ve aklanmaya çalışılan paralarla ABD'ye karşı uyuşturucu işi yapan birini taşıyorlar. Tek suçun bu olmadığını biliyoruz" diye konuştu. 

'RAKİP BRUNSON'I ALMAYA SEZGİN BARAN KORKMAZ'IN UÇAĞIYLA GİTTİLER'

CHP eski Milletvekili Aksünger de "Bu konuyla ilgili ikinci Zarrab Davası diye birkaç tweet atmıştım. Kamuoyu yeni öğreniyor ama birkaç senedir takip ediyordum. Sezgin Baran Korkmaz meselesi ABD eski Başkanı Trump'ın ilk geldiği dönemdeki danışmanı Flane ile ilgili. Flane, daha sonra yolsuzluktan ve rüşvet almaktan yargılanan bir isim. Hatta ilginç bir şey söyleyeyim; eski CIA çalışanlarından biriyle birlikte İzmir'e Rahip Brunson'ı almaya Sezgin Baran Korkmaz'ın uçağıyla gidiyorlar. Aslında bu hikayeler Rahip Brunson krizinden çok daha önce başladı. Her tarafından pislik dökülen, kara para, uyuşturucu olan bir konu" şeklinde konuştu. 

Aksünger, "Olayları soruşturacak yargının kendisi de olayın içerisinde" diyerek Korkmaz Karaca ve ilişkileriyle ilgili olarak da "CHP'de dahil olmak üzere herkes gerekli hesabı vermeli. CHP parti meclisi bir an önce gereken kararları almalı. Temizlik isteyen herkes temiz olmak zorunda" dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar