Sigarayı bırakan çalışanlarına yıllık 12 bin lira ikramiye, bir hafta ek izin

Sigarayı bırakan çalışanlarına yıllık 12 bin lira ikramiye, bir hafta ek izin
Özel bir şirket, çalışanlarını sigarayı bırakmaya teşvik etmek için bir uygulama başlattı: Yıllık 12 bin lira ikramiye ve 1 hafta ek izin hakkı.

İstanbul merkezli esnek ambalaj sektöründe hizmet veren özel bir şirket, çalışanlarını sigarayı bırakmaya teşvik etmek için ilginç bir uygulama hayata geçirdi. 

Şirket, sigarayı bırakan çalışanlarına yıllık 12 bin lira ikramiye ve bir hafta ek izin uygulamasını hayata geçirdi. İlk etapta taahhütname imzalayarak, sigarayı bırakanların sayısı 50’ye ulaştı. Uygulamadan, hiç sigara içmeyen çalışanlar da faydalanıyor.

Konuya ilişkin bilgi veren şirketin İnsan Kaynakları Müdürü İlknur Köksal, "Gıda sektörüne hizmet verdiğimiz için pandemiden olumsuz etkilenmedik. Hatta çalışan personel sayımız geçen yıl marttan bugüne yüzde 50 arttı. Yeşilaycı bir şirketiz. Yönetim kurulu toplantımızı yaparken kişiler sigarayı bıraksın diye bir uygulama başlatmak istedik. Aynı zamanda ek gelir sağlamalarını da hedefledik. Motivasyonla daha hızlı bırakacaklarını düşündük. Yıllık 12 bin lira ek gelir bunun yanında 1 hafta da ek izin kullanma hakkı veriyoruz. Böylece hem sigaraya harcadıkları para ceplerinde kalıyor hem sağlıklarını koruyorlar hem de ek gelir sağlıyorlar" diye konuştu.

2021 OCAK AYINDA İLK ÖDENEK MAAŞLA YATTI

Köksal, "Çalışanlar uygulamayı duyunca şaşırdı ‘gerçekten böyle bir şey olacak mı?’ diye sordular. İlk başta 185 çalışanımızdan 50’si sigarayı bırakacağını söyleyerek bize başvurdu, taahhütname imzaladı. Uygulamaya 2020’in sonlarında kasım-aralık gibi başladık. 2021 ocak ayında da ödeneği vermeye başladık. Yüksek ihtimalle 185 kişi de bu uygulamadan faydalanacak. Şirkette faaliyetlerine devam ettiği sürece uygulama geçerli olacak" ifadelerini kullandı.

İŞE YENİ BAŞLAYANLAR DA FAYDALANIYOR

Köksal, "Aramıza yeni katılan arkadaşlar da uygulamadan faydalanabilecek. Maaş aldığınız sürece ek gelir de alacaksınız. Ocak ayında bin lirayı yatırınca uygulamaya katılmayanlar, ‘ben de katılmak istiyorum, hala bırakabiliyor muyuz?’ gibi sorularla bize geldi. Çalışanlarımız kendilerini ne zaman hazır hissederse, bırakmak isterse şirket olarak arkalarındayız. Uygulamaya istedikleri zaman dahil olabiliyorlar" dedi.

İnsanların inanmakta güçlük çektiğini belirten Köksal, "Gerçekten ödeneği verip vermediğimiz soruyorlar, iş görüşmesi yaparken de uygulama hakkında bilgi veriyoruz. Mutlu oluyorlar, daha önce böyle bir uygulamayı duymadıklarını söylüyorlar. 2 haftalık yıllık izinleri var, bir haftasını yıl içerisinde harcıyorlar. Yazın sadece 1 haftaları kalıyor, buna ek 1 hafta da biz verince tatil planlarını ona göre yapıyorlar, bu da çalışanlara artı motivasyon oluyor" diye konuştu.

EVİN: 15 YILDIR KULLANIYORDUM 1 HAFTA ÖNCE BIRAKTIM

Uygulamayla sigarayı bırakan .alışanlardan olan Cantekin Evin, "Çok destekleyici bir uygulama, her şirket böyle bir şey yapmıyor. Ben de bırakalı 1 hafta oldu. Şu anda iyi hissediyorum ama arada canım çekiyor. Atıştırmalıklarla geçiştiriyorum biraz da kilo aldım. Aylık sigara masrafım 600 lira civarındaydı, 1600 lira kardayım. Bin lirayla yatırım yapmayı düşünüyorum, arkadaşlarıma anlatınca inanmıyorlar" dedi.

Hande Demir de uygulamadan faydalandığını söyleyerek, "Hayatımda hiç sigara içmedim, içilen ortamlardan büyük rahatsızlık duydum, dışında kaldım. Doğuştan Yeşilaycıyım, şirketimin böyle bir destek vermesi müthiş oldu. Uygulama gittikçe genişliyor, benim çok hoşuma gidiyor. Üstelik bu uygulamadan hiç sigara içmemiş, aslında büyük bir fedakarlık yapmayacak olan ben de faydalanıyorum" ifadelerini kullandı. (DHA)

Öne Çıkanlar