Sınır ötesi harekatta can kayıplarına dair açıklamalar

Sınır ötesi harekatta can kayıplarına dair açıklamalar
Hulusi Akar, Zap ve Avaşin bölgesinde şu ana kadar 56 PKK’linin hayatını kaybettiğini açıkladı. HPG ise bu süre zarfında 218 askerin yaşamını yitirdiğini öne sürdü.

Türkiye’nin KDP desteğiyle  17 Nisan’da Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zap, Avaşîn ve Metîna bölgesine başlattığı askeri harekatta, şiddetli çatışmalarla sürüyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Pençe Kilit" operasyonun gerçekleştirildiği Zap ve Avaşin bölgesinde şu ana kadar 56 PKK’linin hayatını kaybettiğini açıkladı. HPG ise bu süre zarfında 218 askerin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Hulusi Akar, dün beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile Çukurca ilçesinde sınır bölgesindeki askeri üsse gitti.

17 Nisan’nda başlatılan "Pençe Kilit" operasyonunun gerçekleştirildiği, Zap bölgesine 10 kilometre mesafedeki Taktik Komuta Yeri'nde açıklamalarda bulunan Akar, PKK’ye karşı mücadelede 24 Temmuz 2015'ten itibaren yeni bir safhaya geçildiğini söyledi.

Akar, bu tarihten bu yana Rojava ve Kürdistan Bölgesi topraklarında gerçekleştirilen operasyonlarda dahil, tüm operasyonlarda 34 bin 259, bu yılın başından itibaren ise 991 PKK’linin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Zap-Avaşin-Basyan bölgesinde sürdürülen "Pençe Kilit" operasyonundaki son duruma ilişkin de konuşan Akar, operasyonun başından bugüne kadar hayatını kaybeden PKK’lilerin sayısının 56 olduğunu bildirdi.

Hulusi Akar, "Operasyonumuz büyük bir başarıyla planlandığı şekilde devam ediyor. Faaliyetlerimiz, komşumuz Irak'ın toprak bütünlüğüne saygılı bir şekilde devam ediyor" dedi.

Akar, 27 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde başlayan Pençe operasyonlarının devam ettiğini belirterek, "Bu operasyonlarla Sinat Haftanin, Avaşin Basyan, Hakurk, Karaçak, Kandil, Zap her tarafa karadan ve havadan harekatlar düzenledik" dedi.

HPG’DEN AÇIKLAMA

Öte yandan PKK’nin askeri örgütlenmesi HPG de, 17 Nisan-24 Nisan tarihleri arasında yaşanan çatışmaların bilançosunu açıkladı.

HPG’ye bağlı Basın İrtibat Merkezi’nden yapılan açıklamada, 17 Nisan gecesi Zap-Avaşin bölgelerinde başlayan harekatın "operasyon değil, devletler arasındaki savaş düzeyini de aşan topyekûn bir savaş hali" olduğu belirtildi.

Operasyon bölgesinin savaş uçakları, helikopterler ve toplarla yoğun şekilde bombalandığı bilgisine yer verilen açıklamada, şu ana kadar 218 askerin hayatını kaybettiği, 48 askerin de yaralandığı aktarıldı.

HPG’ye göre, 1 İHA ve 11 helikopter darbelendi.

Çatışmalarda 11 HPG’linin de yaşamını yitirdiği bildirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 17 Nisan günü Duhok’un Amedi ilçesi sınırında bulunan Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik karadan ve havadan "Pençe Kilit" adıyla yeni bir operasyon başlatmıştı.

Öne Çıkanlar