Prof. Dr. Bulut: Sinovac aşısını uygulamak hataydı, en riskli gruplar bununla aşılandı

Prof. Dr. Bulut: Sinovac aşısını uygulamak hataydı, en riskli gruplar bununla aşılandı
Prof. Dr. Vedat Bulut: Bizimkiler de o yüzden artık Sinovac almıyor. Son 4 haftadır depoya giren hiç Sinovac aşısı görmedim.

Türkiye’de uygulanan Sinovac’ın koronavirüs aşısının Türkiye’ye getirilmesinin hata olduğunu belirten Prof. Dr. Bulut ‘Bu aşıları kullanmak zorundaysak genç nüfusa yapılmalıydı. Gençler hastalığı daha rahat atlatıyor’ dedi.

Delta varyantı ve yaz rehavetiyle saldın tedbirlerinin dikkate alınmaması sonucu vakalar tırmanışa geçti. Karar’dan Hava Asal’a konuşan Türk Tabipleri Birliği Merkez Kurulu Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut "Türkiye en başta bir hata yaptı. Yüzde 51 koruyuculuğu olan Sinovac aşısını getirdiler" dedi.

Pandemideki en riskli grubun, 65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarının yüzde 51 koruyuculuğu olan Çin aşısı Sinovac ile aşılandığını belirten Bulut, şunları söyledi:

‘RİSKLİ GRUP BİONTECH İLE AŞILANMALIYDI’

"Bu aşı 65 yaş üstüne ve sağlık çalışanlarına yapıldı. Yani pandemideki en riskli grubu Sinovac ile aşıladık. Çünkü BioNTech aşısı gelmemişti. Bu yanlış bir politikaydı. Halbuki BioNTech getirilip yaşlı ve riskli grup bu aşı ile aşılanmalıydı. BioNTech’in yüzde 93 koruması olduğu biliniyordu."

‘SİNOVAC YAPMAK ZORUNDAYSAK GENÇ NÜFUSA YAPILMALIYDI’

"Sinovac yapmak zorundaysak genç nüfusa yapılmalıydı. Çünkü genç nüfus bu hastalığı daha rahat atlatıyor. Ölümler daha çok Covid’e eşlik eden hastalıklarda görülüyor. Astım, diyabet, obezite gibi eşlik eden hastalıklar da sıkıntı yaşanıyor.

‘SON ÇALIŞMALARLA, 2 DOZ SİNOVAC AŞISININ KORUYUCULUĞUNUN YÜZDE 40’LARIN ALTINA DÜŞTÜĞÜ ANLAŞILDI, ARTIK BU AŞI ALINMIYOR’

"2 Sinovac aşısını koruyuculuğunun yüzde 40’ların altına düştüğü son çalışmalarla anlaşıldı. DSÖ’nün Covid aşıları ile ilgili yüzde 50 çıtası var. Aşılarda yüzde 50’nin üzerinde koruyuculuğu olanlara Emergency Use Authorization (EUA) belgesi verildi. Yani acil kullanım belgesi. Bizimkiler de o yüzden artık Sinovac almıyor. Son 4 haftadır depoya giren hiç Sinovac aşısı görmedim."

‘4. DOZ ŞU AN İÇİN ZARURİ DEĞİL’

Koronavirüse bağlı ölüm sayılarının da arttığı kritik süreçte, Sağlık Bakanlığı, 4’üncü doz aşı randevularını 16 Ağustos’ta açmış, üzerinden 24 saat geçmeden sistemi kapatmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 4’üncü dozun yurt dışına gidecekler için açıldığını söylese de kafalarda soru işareti bıraktı. Prof. Dr. Bulut 4. doz aşılar için ise "Yurt dışına çıkacak olanların sertifika alması gerekiyor. Aşı sertifikası alınabilmesi içinde Sinovac yaptırmış olan bireyin BioNTech aşısı da olması lazım. Aşı sertifikası almak için aşı programına yazılmak gerekiyor. Bu programa herkes kayıt olabilir. Kaç yaşında olduğuna bakılmadan bir kişi sisteme girip 2+2 (4’üncü doz) için kayıt açtırabiliyor" dedi.

4’üncü dozun kapatılmasına rağmen e-Nabız sistemini kullanan vatandaşların randevu alabildiğini kaydeden Bulut "Sağlık Bakanlığı, 16 Ağustos’ta sistemi 4’üncü doz için açtı. Fakat üzerinden 24 saat geçmeden tekrar sistemi kapattılar. Fakat e-Nabız’ı kullanan insanlar o gün sistemdeki açığı keşfetti ve şimdi 2’nci doz BioNTech aşı randevularını alıyorlar" diye konuştu.

Bulut, 4’üncü dozun gerekli olup olmadığına ilişkin ise "4’üncü doz için yapılan çalışma eylül ayı içinde yayınlanacak. O zaman 4’üncü dozun yararı hakkında daha kesin şeyler söyleyebileceğiz. Yararı olduğunu düşünüyoruz ama kesin konuşmamız için elimizde bilimsel verilerin olması gerekiyor. Ancak şu an için zaruri değildir" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar