Sıra Haydarpaşa ve Sirkeci Garı'nda: Bazı taşınmazlar devredildi, bazıları kiralandı

Sıra Haydarpaşa ve Sirkeci Garı'nda: Bazı taşınmazlar devredildi, bazıları kiralandı
İstanbul'un tarihi ve kentsel sit alanlarından Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarında bulunan bazı taşınmazlar 'kültür-sanat etkinliği alanı' adı altında Kültür Bakanlığı'na devredildi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Hızlı tren projesi nedeniyle 2013 yılında kapatılan Haydarpaşa Garı ve Sirkeci Garı'nda bulunan bazı taşınmazların Kültür Bakanlığı'na devredilmesine karar verildi.

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü TCDD 1. Bölge Müdürlüğü (Haydarpaşa) Emlak Servis Müdürlüğü'nün Destek Hizmet Müdürlüğü'ne gönderdiği talep yazısında Sirkeci Garı'nda bulunan Ambar Binası ve önündeki alanın 'kültür-sanat etkinlik alanı' olarak kiralanmasının düşünüldüğü belirtilerek tahliyesi istendi.

KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİK ALANI OLACAK, TAHLİYE EDİN

Yazıda şu ifadeler yer aldı:

"Teşekkülümüz mülkiyetinde bulunan İstanbul Fatih İlçesi, Sirkeci Garı Sahasındaki Ambar Binası ve önündeki alan 'Kültür-Sanat Etkinlik Alanı' olarak kiralanması düşünülmektedir. Bu nedenle Sirkeci Ambar Binası içerisindeki Koruma Güvenlik biriminin kullandığı alanın iş gücü ve güvenliği aksatmayacak şekilde gerekli önlemlerin alınarak ivedi olarak tahliye edilmesi hususunda gereğini rice ederim."

HAYDARPAŞA'DAKİ BAZI TAŞINMAZLAR KÜLTÜR BAKANLIĞI'NA DEVREDİLDİ, BAZILARI YIKILACAK

Benzer bir karar da Kadıköy İbrahimağa Mahallesi'nde bulunan kentsel ve tarihi sit alanı olan Haydapaşa Garı içindeki taşınmazlar için alındı. TCDD 1. Bölge Müdürlüğü (Haydarpaşa) Emlak Servis Müdürlüğü'nün talebi üzerine toplanan Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, mülkiyeti TCDD'ye ait olan 240 ada 16 parselde yer alan bazı taşınmazların Kültür Bakanlığı'na devredilmesine karar verdi. Kurul açık alanların 'Gençlik Sanat Etkinlik Alanı' olarak kullanılmasına, 41-50-51-82-103 ve 118 numaralı yapıların yıkılmasına karar verdi. 

KORUMA KURULU: YIKILMASINDA SAKINCA YOK

Kurul 8 Ağustos tarihinde aldığı kararda şu ifadelere yer verdi: 

"Haydarpaşa Garı ve Çevresi Kentsel ve Tarihi Sit Alanı sınırları içinde kalan yere ilişkin ekli vaziyet planında gösterilen alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı ile Kültür ve Sanat Alanı oluşturmak üzere çalışma yürütüldüğünü, bu çalışma kapsamında söz konusu alanda sair işaretlenmiş olan 45-46-57 numaralı binaların mevcut durumunun korunacağını bildiren, yine çalışma kapsamında kırmızı ile işaretlenmiş olan 38-41-47-49-50-51-82-103-118 numaralı yapıların yıkım izinlerinin verilmesini talep eden TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Emlak Servis Müdürlüğü'nün bila tarih ve E. 258401 sayılı yazısı ve ekleri İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün 8 Ağustos 2019 tarihli uzman raporu okundu ve ekleri dosyası fotoğrafları incelendi. Yapılan görüşmeler sonucunda;

TCDD mülkiyetinde bulunan kurulumuzun 4 Mayıs 2017 tarihli kararı ile geçiş dönemi yapılaşma koşulları belirlenen Haydarpaşa Garı ve Çevresi Kentsel ve Tarihi sit alanı sınırları içinde kalan 240 ada 16 parsele ilişkin ekli vaziyette gösterilen 41-47-49-50-51-82-103-118 numaralı yapıların yıkılmasında 2863 sayılı yasa açısından sakınca bulunmadığına, çalışmanın ilgili müze denetiminde yapılmasına, 38-47-49 numaralı yapılara ilişkin kurulumuz üyelerince inceleme yapılmasına karar verildi."

'BAKANLIK KAYYIM GÖREVİ GÖRMEYE BAŞLADI'

Haydarpaşa Dayanışması'ndan Tugay Kartal konuya ilişkin Artı Gerçek'e yaptığı açıklamada "Ankara'da Sağlık Bakanlığı üzerinden yaptıkları gibi İstanbul'da da Kültür Bakanlığı üzerinden Haydarpaşa ve Sirkeci Garı'ndan birer parça koparmaya çalışıyorlar" dedi. Kartal alınan kararı kayyım atamasına benzeterek şunları söyledi:

"Bu kararla önce bakanlık üzerinden vakıflara ardından sermayeye peşkeş çekmek istiyorlar. Kültür Bakanlığı görev dağılımına baktığınızda onlardan bir tanesi AKP Kadıköy Belediye Başkan adayıydı. Hatırlarsanız seçimlerden önce AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ile birlikte Haydarpaşa'nın başka bir noktasını kültür sanat alanı ilan etmek gibi bir düşünceleri vardı. O dönem buraları incelemişti. Başka bir açıdan bakıldığında İstanbul'a kayyım atamadan, bakanlık kayyım görevi görmeye başladı. Kayyımlar aracılığıyla İstanbul'u yağmalamak istiyorlar."

 

 

 

 

 

Öne Çıkanlar