Siyanürlü altın için yılkı atlarını sürgün edecekler

Siyanürlü altın için yılkı atlarını sürgün edecekler
Afyonkarahisar’da yaylalarda özgürce dolaşan yılkı atları ihaleye toplanıp yaşam alanlarının dışına çıkartılacak.

Afyonkarahisar’ın Emirdağ İlçesi’nde bulunan yaylalarda özgürce dolaşan yılkı atları ihaleyle toplanıp yaşam alanlarının dışına çıkartılacak.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal TBMM'de yaptığı konuşmayla bu duruma tepki gösterdi. Köksal "Emirdağ'da verilen maden arama ruhsatından sonra siyanürle altın çıkarılacak. Bölgede yaşayan yılkı atlarının toplanması için de ihale açılacağını öğrendik. Maden şirketinin rahatça siyanürle altın çıkarmasını sağlamak için mi yılkı atları yaşam alanından koparılmak isteniyor?" diye sordu.

‘YAYLA YOLLARI ADETA ŞİRKETLER İÇİN ÖZEL BİÇİMDE YAPILDI’

Köksal sözlerine şöyle devam etti: "Orada yaşayan vatandaşlarımız, siyanürün insan sağlığına, doğaya ve bölgede yaşayan canlılara zarar verebileceği endişesi içindeler. Buradaki yayla yolları, özellikle maden numunesinin alındığı bölgeye kadar adeta şirketler için özel biçimde yapıldı.

‘ALTIN İÇİN YILKI ATLARI YAŞAM ALANLARINDAN KOPARILIYOR’

Bölgede yaşayan yılkı atlarının toplanması için de ihale açıldığı belirtiliyor. Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü tarafından bir özel şahsın yılkı atlarını sahiplenme talebinin de olumlu bulunduğuna ilişkin resmi yazısı var. Maden şirketinin rahatça siyanürle altın çıkarmasını sağlamak için mi yılkı atları yaşam alanından koparılmak isteniyor? Bu yaylalarda siyanürle altın çıkarılma faaliyetlerine son verilmelidir." (Sözcü)

Öne Çıkanlar