'Sofra tuzlarının tamamında mikroplastik var'

'Sofra tuzlarının tamamında mikroplastik var'
Türkiye’de satılan 16 farklı markanın sofra tuzunu inceleyen Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'inden Dr. Sedat Gündoğdu örneklerin tamamında mikroplastik buldu.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü’nden Dr. Sedat Gündoğdu’nun araştırmasında, Türkiye’nin başlıca tuz üretim merkezlerinde üretilen 16 farklı markada sofra tuzu, şubat-mart 2017 tarihleri arasında piyasadan satın alınıp incelendi.

Tuz Gölü, Çamaltı, Palas Gölü, Seyfe Gölü, Acıgöl, Çankırı, Cihanbeyli ve Aksaray’da üretilen beşi deniz tuzu, altısı göl tuzu ve beşi kaya tuzu olmak üzere 16 sofra tuzu örneğindeki incelemeler sonucunda en yüksek mikroplastik partikül sayısına deniz tuzunda rastlanırken, mikroplastik partikül sayısı deniz tuzunda 16-84/kg, göl tuzunda 8-102/kg ve kaya tuzunda 16-84/kg olarak belirlendi.

SOFRA TUZUNDAKİ MİKROPLASTİK KİRLİLİĞİ DENİZ VE GÖLLERDEKİ PLASTİK KİRLİLİĞİNE İŞARET EDİYOR

Yeşil Gazete’den Ayşe Bereket’in haberine göre, raporda, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı bir yetişkinin günlük tuz kullanım miktarı olarak 5 gramı önermesine rağmen, bu sayının Avrupa’da 8-11 gram ve dünya genelinde 10 gram, Türkiye’de ise 14,8 ile 18,01 gram arasında olduğunu bilimsel kaynaklara dayandırarak belirtiyor.

Araştırmanın, Türkiye’de satılan sofra tuzundaki mikroplastik kirliliğinin boyutunu ortaya koyan ilk çalışma olduğunu belirten Dr. Sedat Gündoğdu, en fazla miktarda mikroplastiğe deniz tuzunda rastlanmış olmasını, denizlerimizdeki plastik kirliliğinin vahametine ışık tutuğuna dikkat çekiyor.

Raporda, deniz tuzunun üretildiği bölgelere ait mikroplastik kirliliği araştırması olmadığı için denizdeki ve deniz tuzlarındaki mikroplastikler arasında bir karşılaştırma yapılamadığını da belirten Dr.Gündoğdu, daha vahim olanın göller ve göl tuzları için de geçerli olması olduğunu söylüyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar