İnsan vücudunun anlık ve günlük olarak ne kadar mikroplastiğe maruz kaldığı laboratuvar ortamında incelendi. Yediklerimizle günlük 30 ile 40 arası mikroplastiğe maruz kalıyoruz.
Denizlerde biriken plastik atıklar sadece doğayı değil, insan sağlığını da tehdit ediyor. EKAD Başkanı DR. Canbolat, her hafta yiyeceklerle birlikte farkında olmadan bir kredi kartı büyüklüğünde plastik yediğimizi söyledi.
Türkiye’de yaygın olarak tüketilen içeceklerin yüzde 15'inde mikroplastik tespit edildi. Özellikle cam şişelerde, pet şişelere kıyasla daha fazla mikroplastik bulunduğu ortaya çıktı.
Karadeniz'de hamsi, palamut, mezgit, barbun ve istavrit gibi 12 balık türünde görülen mikroplastikler, iki milimetreden küçük zooplankton türü ‘kopepod’ isimli deniz canlısında da tespit edildi.
İtalya'da yeni doğum yapmış olan 34 sağlıklı anneden alınan süt örneklerinin yüzde 75'inde mikroplastik bulundu. Araştırmacılar, anne sütünün hâlâ güvenli olduğunu ama bu durumun bebek sağlığı üzerindeki etkisinin araştırılması gerektiğini söyledi.
İngiltere'de yapılan araştırma, yaşayan insanlardan alınan akciğer dokularında mikroplastik tespit edildiğini ortaya koydu.
The Guardian’da yer alan habere göre, ameliyat geçiren 13 kişinin akciğerlerinden alınan örneklerin 11’inde mikroplastik tespit edildi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Akif Çelik, bebek ve çocukların mikroplastik ve nanoplastiklerle daha sık karşılaştığına dikkati çekerek aileleri uyardı.
Yıldız Teknik Üniversitesi'nden bilim insanları , İstanbul Boğazı'ndaki mikroplastik atık gerçeğini ortaya çıkardı.
Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, tatlı sulardaki mikroplastik kirliliğine dair uyarılarda bulundu.
Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, 'Plastiğin her türlüsünün hayatımızdan çıkarılmasının gelecek nesiller, sağlık ve iklim açısından faydalı olduğunu düşünüyoruz' dedi.
243 balık, 32 karides ve 317 midye dolma analiz edildi, midye dolmaların yüzde 91’inde, balıkların yüzde 44’ünde ve kırmızı karidesin yüzde 18’inde mikroplastik bulundu.
Bilim insanları plastiklerin hayvanlar üzerindeki etkisi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.
Türkiye’de satılan 16 farklı markanın sofra tuzunu inceleyen Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'inden Dr. Sedat Gündoğdu örneklerin tamamında mikroplastik buldu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.