Depo baskınları işe yaramadı: Soğana sıfır vergi
Fiyat artışını stokçuluğa bağlayan hükümetin depo baskınları işe yaramayınca çare soğanda ithalat vergisini sıfırlamakta bulundu.
Kuru soğan ithalatında gümrük vergisi şubat ayı sonuna kadar sıfırlandı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Kuru soğan ithalatında gümrük vergisi; Bosna Hersek için sıfır, Singapur için yüzde 30.9, diğer ülkeler için ise yüzde 49.5 şeklinde uygulanıyordu. Kuru soğan, Kasım 2018 tarihinde yüzde 50,58'lik fiyat artışıyla zam şampiyonu olmuştu.
DEPO BASKINLARI YAPILMIŞTI
Türkiye, geçtiğimiz aylarda mutfakların temel gıda maddelerinden olan soğan fiyatlarını tartışmıştı.
Soğanın kilosunun kasım ayından itibaren 7 liraya kadar yükselmesi sonucu önlem arayışına giren hükümet, zamları stokçuluğa bağlamıştı. Bu kapsamda çok sayıda soğan deposuna baskın düzenlenerek kontroller yapılmıştı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Cüneyt Doğan, "Ocak ayı sonu ve şubat ayında ortasında 8-10 TL'ye soğan yersek şaşırmayalım" ifadelerini kullanmış, ocak-şubat aylarında soğan fiyatlarında artış olacağını belirtirken, Antalya Hal esnafı Mesut Başar ise soğanların yüzde 40'ında hastalık olduğunu söylemişti.
Ticaret Bakanlığı'nca yürütülen kararın, kuru soğan fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi, iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulması ve spekülatif fiyat hareketlerine meydan verilmemesi amacıyla ekim dönemi de dikkate alınarak uygulanacağı kaydedildi.
8- 10 TL’YE YERSEK ŞAŞIRMAYIN
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da konuyla ilgili, "Soğanda rekoltenin düşük olması nedeniyle ağustos-eylül aylarında üreticiden 1,1-1,2 TL’den alım yapılmıştı. Ancak alınan soğanların meydana gelen çürüme ve kararma sonrası ülkemiz genelinde yüzde 80 civarında bir ürün kaybı yaşandığını tahmin ediyoruz. Bu nedenle ocak ayının sonu ve şubat ayında ortasında 8-10 TL’ye soğan yersek tüketiciler şaşırmamalıdır. Bu yıl soğanın yokluğu acı olabilir. Hatırlayacağınız üzere haziran ayının başında ülke gündeminde epeyce yer aldı" açıklamasını yapmıştı.
Hasadın bittiğini ifade eden ATB Meclis Üyesi Cüneyt Doğan, malların artık depoda olduğunu belirtmişti. Ankara'nın Polatlı ilçesinden gelen soğanlarda çürüme olduğunu duyduklarını dile getiren Doğan, "Bu kesin bir şey değil. Öngörü olarak söyleyebiliriz. Depodaki malların çürümesinden dolayı ise ocak, şubat aylarında soğan fiyatlarında artış olacağını öngörüyoruz. Yakın zamanda artış yok. Şu saatten sonra yapılacak bir şey yok, hasatlar bitti. Sadece, eğer bu hastalık seneye de çıkarsa ancak ona tedbir alınabilir. Daha önce bu hastalık görünmedi. İlk defa ortaya çıktı" ifadelerini kullanmıştı.
SOĞAN NEREDEN İTHAL EDİLECEK?
Kuru soğan ithalatında gümrük vergisi şubat ayı sonuna kadar sıfırlanmasının ardından tepkiler de gecikmedi.
Dünya gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, "Soğan nereden ithal edilecek?" diye sordu, Soğanda gümrük vergisi sıfırlandı,fakat İthalat için soğan bulmak zor. Kazakistan’da bir miktar sağlam soğan var. Belki buradan ithalat yapılabilir. Azerbaycan deniliyor ama orada sağlam soğan yok" dedi.
Soğan nereden ithal edilecek?
— Ali Ekber Yıldırım (@tarimyazari) January 15, 2019
Soğanda gümrük vergisi sıfırlandı,fakat İthalat için soğan bulmak zor. Kazakistan’da bir miktar sağlam soğan var. Belki buradan ithalat yapılabilir. Azerbaycan deniliyor ama orada sağlam soğan yok.
Sözcü gazetesi ekonomi yazarı Murat Muratoglu da, Twitter mesajında, "Soğan kuru artınca, kuru soğan ithalatı için vergiler "0" sıfırlandı! Bu sefer soğan değil de, Türkiye tarımının rezilliği gözlerimi yaşarttı" diye tepkisini belirtti.
Soğan kuru artınca,
— Murat Muratoglu (@sozcumuratoglu) January 15, 2019
KURU SOĞAN ithalatı için vergiler "0" sıfırlandı!?
Bu sefer soğan değil de, Türkiye tarımının rezilliği gözlerimi yaşarttı.?
Ekonomist Ümit Akçay ise, "Depolar boşaldı demek. Enflasyonu düşürmek için ithalat yapmak yerli üretimi tahrip eder. Sonunda daha fazla ithalat yapmak zorunda kalırsın" dedi.
Depolar boşaldı demek. Enflasyonu düşürmek için ithalat yapmak yerli üretimi tahrip eder. Sonunda daha fazla ithalat yapmak zorunda kalırsın. https://t.co/TM40PkOUbB
— Umit Akcay (@umitak) January 15, 2019
Ekonomist Ali Rıza Gürgen, "Gümrük vergisi indirip, gıda fiyatlarını ucuzlatma uğraşı gerçekten acınası. Ekonomik bir baş ağrısı olmaya devam ediyor" dedi.
gümrük vergisi indirip, gıda fiyatlarını ucuzlatma uğraşı gerçekten acınası.
— A. R. Gungen (@argungen) January 15, 2019
ekonomik bir baş ağrısı olmaya devam ediyor #soğan https://t.co/qocQHH257x
CHP'li milletvekilleri de Twitter'dan soğandaki gümrük vergisinin sıfırlanmasına tepki gösterdi.
Soğan fiyatları artacak dediğim üzerinden 4 gün geçti. Çözümü bulmuşlar. Sıfır Gümrükle Bosna Hersek'ten 28 Şubat 2019 tarihine kadar kuru soğan ithalat edilecek. Tabi bu süre uzatılır. Sorsan yerli ve milliyiz derler. Sizin her tarafınız milli olsa ne yazar! #herkesicinCHP https://t.co/ZZgQNqXSVH
— Orhan SARIBAL (@orhansaribalchp) January 15, 2019
CB Erdoğan kararıyla soğan ithalatı serbest! Gümrük vergisi SIFIR! Soğan üreticisini, satıcısını "hain-terörist" ilan ederek, soğan depolarını basan iktidar, gerçek suçlunun üreticiyi ezen kendi yanlış tarım politikası olduğunu bu kararla itiraf etti!
— Erdoğan Toprak (@EToprakCHP) January 15, 2019
(EKONOMİ SERVİSİ)