HDP 'ihmal var' demişti: Soylu'dan Mardin'deki kazaya ilişkin 'ihmal var mı araştıracağız' açıklaması

HDP 'ihmal var' demişti: Soylu'dan Mardin'deki kazaya ilişkin 'ihmal var mı araştıracağız' açıklaması
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Mardin'de 20 kişinin öldüğü kazayla ilgili ihmal ve kasıt olup olmadığını araştırılacağını söyledi. HDP, kazadaki ihmallere dikkat çekmişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Mardin'de 20 kişinin öldüğü, 26 kişinin de yaralandığı Derik’teki kaza yerine gitti. Olayın bütün yönleriyle soruşturulduğunu ifade eden Bakan Soylu "İhmal, kasıt her neyse bütün süreçler tetkik edilecek" dedi. Soylu, kazada 1 polisin de öldüğünü açıkladı. HDP Sözcüsü Ebru Günay, kaza yapan TIR'ların Cengiz Holding'e ait olduğunu açıklamış, TIR'ların sıklıkla geçtiği tek şeride düşürülmüş yolda uzun zamandır tedbir alınmadığını belirtmişti.

Mardin'in Derik ilçesinde dün akşam saatlerinde meydana gelen kazada, lastiği patlayan tır, önündeki 2 araca çarptıktan sonra takla atmış, yaralılara müdahale ederken freni arızalanan bir başka tır da yaralılara yardım eden görevlilere ve çevrede toplanan vatandaşlara çarpmıştı. Kazada 20 kişi vefat etmiş, 26 kişi yaralanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bölgeye gittiği belirtilen İçişleri Bakanı Soylu, "Olay bütün yönleriyle birlikte savcılığımızda soruşturulmaktadır. İhmal, kasıt, her neyse bütün süreçler tetkik edilecektir. Bir trafik kazasında 20 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine insanın söyleyecek sözü kalmıyor. Bütün devletimizin imkan ve kabiliyetiyle kazazedelerimizin ve ailelerimizin yanındayız. Bunun bilinmesini arzu ederiz. Öncelikle sabır diliyorum ve başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Geçmiş olsun, Allah rahmet eylesin. Biz de burada sabaha kadar hem kazaya sebebiyet veren sürecin nasıl olduğunu hem de bu konuda kimin ihmali varsa ihmalle ilgili de tüm tespitleri, arkadaşlarımızla, Emniyet Genel Müdürümüz burada hem Valimiz hem buradaki arkadaşlarımızla bu değerlendirmeleri yapmış olacağız. Allah böyle bir sonuçla bizi bir daha imtihan etmesin" ifadelerini kullandı.

KAZADA 1 POLİS VEFAT ETTİ

Kazada bir polisin de vefat ettiğini kaydeden Soylu, "Bir önceki kazayla ilgili nasıl Gaziantep'te sağlık görevlilerimiz o kazaya müdahale esnasında hayatlarını kaybetmişlerse, şehit olmuşlarsa burada da yine ilk kazaya müdahale esnasında bulunan bir polisimiz hayatını kaybetti ve şehit oldu" şeklinde konuştu.

2 GÖZALTI

Soylu ayrıca "Gözaltı konusunda 2'si de yaralı, onlar hastanedeler ve tedavi altındalar, 2 gözaltımız var, 2 şoför" diye bildirdi.

Bakan Soylu ve beraberindekiler, daha sonra kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da kaza ile ilgili Derik Cumhuriyet Başsavcılığı'nca adlî tahkikat başlatıldığını açıklamıştı.

HDP İHMALE DİKKAT ÇEKMİŞTİ

HDP Sözcüsü Ebru Günay, kaza yapan TIR'ların Cengiz Holding'e ait olduğunu açıklamış, TIR'ların sıklıkla geçtiği tek şeride düşürülmüş yolda uzun zamandır tedbir alınmadığını belirtmişti.

Günay, Derik Hastanesi'nde kazanın ardından yaptığı açıklamada "Yaşamını yitirenlerin ailelerine buradan baş sağlığı yaralılara acil şifalar diliyorum. Şunu biliyoruz hem Mardin hem Kızıltepe Hastanesi'nde yaralı sayısı fazla. Bu bir felaket, felakette ihmaller zinciri söz konusu. Uzun süredir tek şeride düşürülen bir ana cadde, TIR'ların geçtiği bir ana cadde. İlk TIR'ın freni patladığı için kaza gerçekleşiyor. İnsanlar gidiyor tedbir alınmıyor, yarım saat sonra ikinci TIR geliyor toplanmış olan kalabalığın içinde bir faciaya neden oluyor. Şunu biliyoruz; TIR'lar Cengiz Holding'in TIR'ları. Gerekli tonaj kontrollerinin ve bakımlarının yapılmadığı aslında o TIR'ların sürekli ölüm saçtıklarını herkes biliyor. Sanırım TIR'lardan birinin taşıdığı şey gübre. Dağılan yükler başka bir kazaya sebebiyet vermiş. Ailelerle birlikte savcıların gelip otopsi yapmasını bekliyoruz. Derik Hastanesi bile bu kazadakilere yardım edebilecek alt yapıya sahip değil. Şu an zaten yaralıları başka hastanelere sevk ettiler" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar